Oplev banen og naturen fra toget

 

S kinnebusserne, der anvendes på banen, er bygget i 1950'erne, så også de er historiske køretøjer. I Danmark kalder man disse køretøjer for "Daddelæsker", idet deres front er afrundet som en daddelæske.

 

Der køres mellem Virserum og Åseda hver lørdag i sommerperioden. Det er en typisk skovbane, der går mellem to mindre bysamfund og undervejs passerer små byer på det smålandske højland. Højdepunktet er turen forbi Hjortöströms nedlagte hjulfabrik og langs Hjortesjön, hvor Nils Dackes bondehær blev besejret af Gustav Vasas tropper. I nærheden findes en hule, hvor han skjulte sig på flugten.


Smalsporets nostalgidage med skinnebus og veteranbus fejres allerede i begyndelsen af juni.  

 

Sæsonen afsluttes med høsttog Virserum - Åseda med guidede ture en weekend i begyndelsen af oktober.


Se køredage og -plan på hjemmesiden: https://smalsparet.com/trafik/
 

 

*************

 

I juli og august kører Tjustbygdens Järnvägsförening tog mellem Västervik og Hultsfred.

Der er flere dobbeltture med skinnebus om sommeren. Toget kører uden unødvendigt hastværk gennem landskabet, som består af afvekslende kulturlandskab med små byer og jernbanestationer, små røde huse og skove med klipper og søer. Man kommer tættere på alt dette end ved at køre rundt med en bil på landevejene. 


På en del af strækningen kører der også damptog.  I år er der ikke annonceret kørsel med damptog, så prøv at se på hjemmesiden, hvornår der køres.


Se køreplanen på hjemmesiden:
http://www.smalsparet.se