Dagbog 2013

18. september

Det er en sorgens dag i dag. Min dejlige Klokkeblomst, som er både nordisk mester 2012, Danmarksmester 2013 og mest vindende kæledyr sidste år har forladt os. Hun efterlader en lille nyfødt unge, som jeg nu kører op til Henriette, i håb om at en af hendes diegivende hunner vil tage sig af ham. Det er ikke til at forstå:( Hvis den lille overlever, så bliver han her hos mig.

14. september

Jeg venter og venter. Fra i morgen kan de første hunner der er drægtige føde. Der er dog ikke tegn på, at de føder lige med det samme. Deres bækkener er ikke begyndt at åbne sig, men der går jo også 16-18 dage mellem brunsterne, så det kan godt vare et par uger endnu. Både Silje og Klokkeblomst har unger der bevæger sig i maven. Hermione tror jeg også er drægtig, men ikke så langt henne, selvom de tre blev sat til han samtidig. Beautybox er helt sikkert også drægtig, og så er der et par stykker mere, som jeg er usikker på. Der er mange der kontakter mig angående unger. Jeg kan kun sige, at jeg er lige så utålmodig selv, men ungerne tager den tid det tager for at blive færdige.

8. september

Endnu et marsvin har forladt os på grund af alderdom. Det var Primadonna. Vi har desværre flere der nok snart må samme vej. Jeg kan mærke, at mit opdræt har fået en alder, hvor de årgange hvor jeg begyndte at beholde flere dyr er ved at være gamle. Romeo er tusse gammel nu, Eddie og Ballerina ser gamle ud, og jeg har noteret mig, at Drømmekage heller ikke har den masse længere, som han havde som ung. Det er meget naturligt, at de taber sig med alderen. Det må de godt, i takt med deres lavere aktivitetsniveau. Det er så mit ansvar at finde ud af, hvornår det ikke længere kun er alderdom, og det kan de være meget gode til at skjule. Nogen bliver også hurtigere gamle end andre.

Nerverne er ved at være udenpå. Når jeg sætter mine yndlingshunner til han, synes jeg det er en vældig god ide, men når fødselstidspunktet nærmer sig, er jeg pludselig ikke meget  værd. tænk hvis der sker dem noget. Klokkeblomst, som er en af mine absolutte favoritter er meget tydeligt drægtig. Det samme er Silje, hvis mor jeg mistede alt for tidligt, og som er den eneste jeg har tilbage fra hendes mors familie. Hun har den lækreste bløde og tykke pels, og hende vil jeg bare have lov at beholde. Det er det samme med Hermione, som var vores højt elskede Bamseline. Nu hvor det også er tydeligt, at Beautybox er drægtig, blev jeg også nervøs, for hun er et af de smukkeste marsvin jeg har. Hendes farvetegninger i det smukke hoved er unikke, og hun er så sød og blød. Jeg håber virkelig det går godt med alle de kuld jeg venter.

25. august

Det er længe siden jeg har skrevet i dagbogen sidst.

Der kom en del kuld i foråret, hvoraf jeg beholdt ialt fem unger. Der var flere, jeg gerne ville have beholdt, men jeg er nødt til at begrænse antallet, for at bevare fornøjelsen ved at have marsvin til daglig, med al den pasning de kræver. Der har været pause henover sommeren, men nu venter de første hunner sig. Klokkeblomst og Silje er jeg ret sikker på er drægtige. Hermione tror jeg ikke er drægtig, og Tyttebær Maja og Beautybox er det stadig for tidligt at sige noget om.  Der er polere kuldplaner i løbet af efteråret.

Vi har desværre også mistet et par stykker. Angel var blevet gammel at se på. Hun fejlede tilsyneladende ikke noget, men hun tabte sig langsomt. Det er typisk for ældre marsvin, at deres system Gradvist lukker ned. Hun blev aflivet i juni måned. Sugar blev aflivet medens vi var på ferie. Hun blev dårlig, og hendes ene nye viste sig, at være meget forstørret.

Vi har 36 dyr, og det er faktisk meget rart med en periode uden unger, og knap så meget tryk på.

Vi hvad til udstilling i Randers sidste weekend, hvor Bella blev vores første champ i racedyr, og blev hhv. Big 2 og Big 1. Cocio blev bis 1 og bis 2 i kæledyr. Han har nu vundet bis 1 fire gange, bis 2 to gange og bis 3 en gang. Hans form toppede omkring april, men han kan åbenbart stadig være med. Vores to unge hunner, søstrene Frøken Sally og Anemone var i bis. Sally lørdag og Anemone søndag. Det er godt klaret, når man er så ung, at stå tilbage blandt de fire bedste dyr.

25. februar

Der er kommet fire kuld siden sidst jeg har skrevet. Nogen er reserverede, og jeg har som sædvanlig svært ved at beslutte mig for, hvilke unger jeg skal beholde.

Nogle af mine ældre dyr er efterhånden ved at se gamle ud. Romeo virker frisk, men har tabt sig noget. Jeg følger hans vægt nøje. Man må gerne miste noget muskelmasse, når man bliver gammel, men han skal ikke gå og have det skidt.

Angel og Sugar virker også gamle. Angel har tabt sig, og bliver også nøje fulgt. Sugar virker bare i det hele taget lidt gammel, uden at have tabt sig. Efter Nicolai flyttede fra dem, så ligger de for det meste i huset op af hinanden og bobler. Det taber man selvfølgelig også muskelmasse af. Måske de skal have en ny kastrat. I hvert fald får de en af de små nye hununger, som jeg skal beholde, som selskab. Hvis den ene falder væk, så har den anden stadig en burkammerat. Måske hun kan muntre dem lidt op.

Nicolai flyttede ind til Zalsa på Christoffers værelse, efter jeg fik aflivet Carnival. Det lyder underligt med en han, men han havde brystkræft. Det får mænd jo også af og til, selvom det ses oftere hos kvinder.

25. januar

Endelig ser det ud til, at der sker noget nyt mht. kuld. Wilma skal føde meget snart, Bella har en fin rund mave, og Krystal er drægtig. Tyttebær Maja, som har gået sammen med Patchwork siden august er nu sat sammen med Finn, Guldhorn virker stadig ikke drægtig, men sættes nok snart sammen med Sigurd i stedet for. Julerose er parret for kort tid siden, og Klokkeblomst er muligvis også drægtig.

Det sværeste bliver sikkert at finde ud af, hvilke unger jeg skal beholde, men jeg har i hvert fald besluttet at beholde nogle satinhunner i år, eftersom det er gået op for mig, at jeg ikke har beholdt en eneste satin i år. Hanner har jeg lidt for mange af, men hvis der kommer en jeg ikke kan undvære, må jeg få kastreret en af mine avlshanner.

Dyrene har det godt, selvom jeg troede jeg skulle miste Ballerine i julen (vi fandt aldrig årsagen), Eddie var meget syg i december (det viste sig at være forstoppelse), Romeo er gammel at se på, og det samme med Sugar og tildels Prima. Men med de gamle er det jo en naturlig ting. De andre er friske og frække:)