Dagbog 2012
17 december
Tiger Lily, som jeg var overbevist om var steril, efter at have gået med han uden at blive drægtig, og derefter gentagne underlivsbetændelser sidste efterår og vinter, har gået som selskab til min gamle og ikke særlig fertile han Romeo i mange måneder. Pludselig har de fået en baby. Hun er sandsynligvis parret igen, men med så mange parringer og så lng ventetid,for at få en enkelt unge, så er hun nok ikke drægtig igen.
10 december
Der er sket lidt siden sidst. Der har været udstilling på Frederiksberg, hvor Bamseline blev bis 1 og Klokkeblomst bis 2.
Desværre er der også sket noget rigtigt trist. Juliet døde, da der var nogle få uger til hun skulle føde. Hun var i mine øjne et af de smukkeste marsvin jeg har haft. Heldigvis brugte jeg rigtig meget tid på at kæle hende, i ugerne før hun pludselig blev syg. 

Eddie har også været syg. Jeg er ret sikker på, at det var forstoppelse. Dyrlægen kunne ikke finde årsagen til at han var dårlig, så han fik baytril for en sikkerheds skyld, hvis nu han havde en infektion. Han fik fibreplex for at baytrillen ikke skulle give ham dårlig mave, men jeg tror det var fibrepleksen, der fik at gang i hans mave. Han lavede i hvert fald cement hårde pøller, da han begyndte at spise frivilligt igen.

Jeg har ikke rigtig haft held med af få unger her i efteråret. Krystal snød mig, Tytte og Guldhorn har gået længe med han, uden at være drægtige, og Juliet døde. Jeg håber at nogen af de kuld jeg har sat over giver nogle søde og lækre unger i det nye år. 
27 oktober
Sidste udstilling gik også rigtig godt. Alle fem fik certifikat begge dage, og Klokkeblomst blev bis 1 søndag. Klokke er helt perfekt i mine øjne, og er på toppen af sin udstillingskarriære lige nu. Jeg har et meget stærkt udstillingsteam dette efterår, med tre dyr, der alle har vundet bis 1. Det kan ikke undgå, at gå lidt ned ad bakke næste år, når ikke jeg kan have de tre trunter med mere, men jeg håber på, at de unge dyr fortsat udvikler sig, og at jeg får nogle gode unger sidst på året, der kan tage over.
Endelig er Juliet begyndt at vise tegn på drægtighed. Tytte og Guldhorn er jeg stadig i tvivl med. Jeg har aldrig haft problemer med, at mine hunner ikke blev drægtige før. Det plejer at ske i første brunst, og med store kuld, så det er lidt uvant for mig, at der går så lang tid, før der sker noget.
18 september
Nordisk mesterskab er vel overstået, og det gik fantastisk. Klokkeblomst blev nordisk mester for kæledyr. Min søde og smukke lille gris. Det er bare fantastisk. Bella tog fjerdepladsen.
Med ungerne går det ikke helt som ventet. Jo Miriams unger vokser meget hurtigt, men Wilmas går det så som så med. De to af dem er store, men de tre er meget små. Wilma fik kun to unger i første kuld, og de klarede sig fint. Det er åbenbart det antal hun kan fodre op. Hun holder ikke så tit åbent i mælkebaren. Den mindste får modermælkserstatning, men de to ande små vil ikke have det. Jeg tror nok de skal klare den, for de er flittige i madskålen, men der kommer til at gå noget tid med dem.
13. September
Sigurd er landet, og har det rigtig godt sammen med Finn.
Desværre har jeg mistet Mini. Det er meget trist, for hun var en af mine yndlingsmarsvin, og en af de smukkeste jeg har haft. 
Miriam har født to vildt lækre hununger. Jeg beholder helt sikkert den ene, men er ikke parat til at sælge den anden endnu. De er ikke så gamle, så jeg vil gerne se dem an. Måske beholder jeg dem begge, for de er vidunderlige på hver deres måde.
Wilma fik i søndags fem søde unger. To hanner og tre hunner. Desværre er jeg endnu ikke helt sikker på, at de to af dem overlever. Den mindste får lidt modermælkserstatning ved siden af.  Ser vi hvad der sker.
I den kommende weekend er der nordisk mesterskab i Slangeruphallen. Der kommer Christoffer og jeg med syv dyr, og vi håber på en rigtig hyggelig weekend.
Punker er drægtig, men jeg ved ikke hvor langt hun er henne. Krystal er måske drægtig, men jeg frygter lidt at hun har snydt mig.
18. august
Jeg er ved at være utålmodig. Nu må det godt snart blive tid til marsvineunger. Miriam er drægtig med en eller to unger. Jeg kan mærke bevægelser, så der er ikke længe til, men hun er ikke særlig tyk. Wilma er pænt tyk. Jeg tror der er fire, og jeg tror de kommer lige i starten af september. Krystal er drægtig, men jeg ved ikke om det er et lille kuld, eller om hun er blevet sent drægtig. Punker tror jeg stadig ikke er drægtig, eller også er hun mindre end fire uger henne.
Rasmus, Cocio og Nicolai er blevet kastreret, og det er gået godt. Jeg er stadig ikke afklaret med, om jeg også skal sælge Nicolai.
Der er gang i udstillingssæsonen igen. Det gik over al forventning i Slagelse, om en uge går det løs i nordjylland, og om fire uger er der nordisk mesterskab i Slangerup. På udstillingen i Jylland får jeg lille Sigurd med hjem fra Lux opdræt. Det glæder jeg mig meget til. Sigurd skal gå sammen med Finn, som i øjeblikket deler bur med Albus. Albus bliver så sat sammen med Juliet.
5 august
Alle dyrene har det godt, og nyder alt det grønne de kan få udefra.  Jeg er begyndt at glæde mig til de kuld der venter forude. Miriam, som er den første der blev sat til han virker dog ikke ret langt henne, men hun var også meget snerpet i starten, så jeg tror hun er parret sent. Ellers har hun kun en enkelt unge eller to. Wilma tror jeg er drægtig, men krystal og Punker kan jeg ikke mærke noget på endnu. Jeg er heller ikke sikker på, at Romeo kan lave unger mere.
Jeg har næsten sagt ja til en ny hanunge, men det vil jeg ikke afsløre endnu, før det er sikkert. Til gengæld har jeg besluttet at få Nicolai kastreret, da jeg kan se, at han ikke vil blive bru i avl. De to hanner jeg har til salg bliver også kastreret, i håb om at de får sig hver en dame eller to hos en ny familie, der vil tage sig kærligt af dem.
27. Juni
Det ser ud til, at mine dyr er sluppet af med sygdommen. Pyha det var en trættende og nervepirrende omgang. Desværre er der to andre opdrættere i min omgangskreds, der har dyr med samme sygdom, som er i behandling, og en der venter på svar på test, fordi hendes har symptomer på noget der kunne være det samme. Så jeg vil opfordre alle opdrættere, som har været på udstilling, eller fået dyr ind udefra til at tjekke øjnene på deres dyr. De fleste dyr kan man ikke se noget på, før man trækker ned og op i hunden omkring øjnene. Der må selvfølgelig godt være en lyserød kant nederst i øjet, men hvis der er noget rødt væv agtigt noget, som ikke bør være der, så kan en tur til dyrlægen stærkt anbefales. Tidligere har man regnet med, at det viste sig senest fire uger efter de blev smittede, og at det tog tre uger, så var det overstået. Men de kan altså sagtens gå med det, uden man opdager det, og set i bakspejlet, har jeg et dyr, som har haft det minimum siden oktober, hvor dyrlægen og jeg regnede med, at det var noget han ikke kunne tåle, eftersom de andre ikke blev smittet, der ikke var betændelse at se, han havde det godt, og der var ingen nævneværdig effekt af øjendråberne. Min teori er, at de i nogen tilfælde kan gå med det rigtig længe, medens deres immunforsvar er så svækket, at en sekundær infektion bider på, og så har man den ballade, som nogen har haft, hvor man mister rigtig mange dyr.

Nå men mine dyr har det så godt, at jeg har sat nogle par sammen. Det er ikke opdateret endnu, men kuldene kommer forventeligt i starten af september.
31. Maj
Symptomerne på øjenbetændelsen er væk, men jeg fortsætter med at dryppe. Jeg holder fire ugers karantæne for en sikkerheds skyld, så ikke denne lede infektion bliver spredt til andre marsvineejere.
Jeg er ikke længere bange for at miste dyr. Jeg tror det blev opdaget i tide, og vælger at tro på, at mine dyr generelt har en god sundhedstilstand, siden det ikke er gået værre.
Rasmus, der længe har været til salg, og som har gået alene, fordi der ikke var en anden hanunge at sælge ham sammen med, eller en som han kunne gå sammen med til han blev solgt, har fået en sød lille ven. Det er Klokkeblomsts ene hanunge, som jeg kalder Cocio, indtil han får en ny ejer, som selv kan bestemme hvad han skal hedde. De to hygger sig meget. Sover både side og side, og hopper fjollede rundt i buret. Marsvin er ikke glade alene. Det er i hvert fald tydeligt, hvor meget mere personlighed man får at se, når de har en artsfælde at dele dagen med.
Finn er flyttet sammen med sin far Albus. De er også søde sammen.

23. maj
Jeg har desværre fået positivt svar på en test for Clamydia fra et af mine dyr. Clamydia er ikke en kønssygdom for marsvin, men en meget smitsom øjenbetændelse, som svækker deres immunforsvar, hvilket kan gøre at de får lungebetændelse eller andre infektioner, som de i værste fald dør af.
Dyrene er i behandling, og indtil videre er jeg meget glad for, at jeg ikke har mistet nogen af dyrene, da mange der har haft infektionen inden for døren har mistet rigtig mange dyr. 
Der går megen tid hver dag med at dryppe øjne, vaske hænder og desinficere, men i det mindste har vi nu fået diagnosen, og ved hvad det er vi er oppe imod. Hver morgen, når jeg står op, og hver eftermiddag, når jeg kommer hjem, frygter jeg at der ligger døde eller syge dyr i burene, så det tager lidt på kræfterne. 
24 april
Vi har haft et godt forår, hvad udstillinger angår, men nu er det faktisk også rart, at der er en pause sommeren over, selvom den er lidt længere end den plejer at være.

Kandis unger er ved at være klar til at flyve fra reden, og Klokkeblomst har lige fået tre smukke unger. Bamseline føder nok om en lille uges tid. Derefter er der en lille pause med kuld, da hunnerne ikke har godt af at være gravide hvis det bliver en varm sommer. 
Det er dejligt, at der nu er så meget grønt udenfor, at de kan få det hver dag. Det nyder de meget, og er meget spændte, når jeg kommer hjem fra arbejde, fordi de ved jeg plejer at have plukket en pose grønt på vej hjem fra toget.
26. marts
Alle dyrene har det godt. Kandis skal snart føde. Hun blev ikke drægtig i første brunst, men hun blev parret, så hun skulle have født d. 14. marts. Der kan jeg så lægge 14-16 dage til, for at få en cirkatermin.

Forberedelserne til DM-weekenden er så småt i gang. Vi har tilsammen meldt ti dyr til, og de to ældste børn skal med for at hjælpe. Det bliver rigtig hyggeligt.

Jeg er så småt begyndt at gå ud og plukke grønt til marsvinene. Det er ikke meget der er, men deres maver skal også vende sig til det, så de får små portionen i starten. Det har så som sædvanlig betydet, at de hyler endnu højere, når jeg kommer hjem, men det er blot endnu en charmerende ting ved at have marsvin
4 marts
Kandis er taget fra han, og sat sammen med Ballerina og Jasmin. Magnum går hos dem i starten, til der er ro i gruppen, for det kan godt være problematisk at sætte voksne hunner sammen. Jeg tror jeg kender parringsdatoen, men troede først ikke hun var blevet drægtig. Efter alt at dømme, er det fordi der kun er en eller to unger. Camilla mener den unge hun kunne mærke  til min fødselsdag passede fint med det parringtidspunkt jeg har noteret. I givet fald skal hun føde omkring d. 14. Marts, så der er ved at være spænding på.
Jeg tror også jeg ved hvornår Bamseline er parret, men Klokkeblomst har jeg ingen anelse om. De har været gode til at holde det hemmeligt;)
Der er nu mindre end to uger til næste udstilling. Det er første gang jeg skal have Malene som dommer, og jeg er spændt på hvilke ting hun lægger vægt på som dommer.
Tiger Lily ser heldigvis ud til at være kommet over sin livmoderbetændelse, og det er jeg meget lettet over. Hvis det kommer igen, så bliver hun steriliseret.
13. februar
Vi har lige været på årets første udstilling. Det var en rigtig god og hyggelig oplevelse. De unger der er solgt fra Tytte og Juliets kuld er ved at være kommet ud til deres nye ejere, pånær satinhunnen, som skal til Tine. Bamseline og Klokkeblomst blev sat til han i går, så nu venter vi tre forårskuld i marts og april.
12 januar
Alle marsvin har det godt, og ungerne vokser godt alle sammen -både Tyttebær Majas og Juliets. Jeg er stadig ikke sikker på, hvilke af alle de smukke hunner jeg beholder. Kandis er sat sammen med Romeo, og Drømmekage har fået til opgave at opdrage lidt på sine to sønner, inden de flytter hjemmefra. Han har også savnet selskab, siden jeg tog Guldhorn fra, men nu har han fået sin sag for, med at holde styr på de to små rødder. Den ene bliver hentet i morgen, og så har han den anden indtil den bliver solgt. Det er hårdt at være avlshannerne, i de perioder, hvor der ikke er hunner der skal parres. Af samme grund plejer jeg også at få mine hanner kastrerede, når de ikke skal have flere kuld. Drømmekage har jeg planer om at bruge igen, så han må vente med det søde liv som kastrat lidt endnu.