Udsigt fra Via Tor de’ Conti ned over ruinerne af Augustus’ Forum med et par søjler fra det store tempel, der var tilegnet Mars Ultor (Den hævnende Mars) i forgrunden.

Udsigt fra Via Tor de’ Conti ned over Augustus' Forum.

Augustus Forum og resterne af Mars Ultor-templet. I forgrunden den høje trappe, der gik op til templet.

Ruinerne fra Augustus tempel. I forgrunden Nervas Forum.

Augustus Forum med Mars Ultor-templet set Via dei Fori Imperiali.

Augustus Forum med Mars Ultor-templet og den høje mur op imod Suburakvarteret. Set fra Via dei Fori Imperiali.

Udsigt over Augustus Forum set fra Via dei Fori Imperiali.

Udsugt over Nervas Forum

To smukke korintiske søjler med arkitrav og i muren en fin friseudsmykning er i dag resterne af Minervatemplet på Nervas Forum.

Fra Augustus’ Forum førte triumfbuen for kejser Trajan (98 – 117 e. Kr.) ind til det største og mest imponerende af alle kejserfora, et helt overdådigt offentligt pragtanlæg, Foro Traiano. Ses her i model. I forgrunden til venstre triumfbuen, rytterstatuen med Trajan. Så følger Basilica Ulpia og i baggrunden den store tempelbyggeri.

Statuen af Trajan foran hans forum. Bagest har vi den halvcirkel-formede exedra, der begrænsede torvet mod øst. Der er tale om de vældige salgshaller og 150 tavernaer, Mercati di Traino, der er bygget i 5 etager op ad Quirinalhøjens tufskrænt.

Udsigt over Trajans Forum med Basilica Ulpia, Trajansøjlen og de to tvillingekirker, S.Maria di Loreto og SS. Nome di Maria i baggrunden.

Udsigt over vældige salgshaller og tavernaer, Mercati di Traino ved Tajans forum.

Udsigt ned over Mercati di Traino.

Udsigt ned over Basilica Ulpias. Det er i dag kun det store midterskib, der er udgravet, og fra dette kan man se en del brudte og styrtede søjler og lidt af marmorgulvet.

Fra Basilica Ulpias midterskib.

Basilica Ulpia.

Basilica Ulpia med Trajansøjlen, der stod mellem de to biblioteker.

Basilica Ulpia og Trajansøjlen.

Udsigt fra Basilica Ulpia op mod Via dei Fori Imperiali.


Allerede, da Cæsar anlagde sit Forum Julia, var det fordi, der var blevet for lidt plads på Forum Romanum, og med kejser Augustus begyndte anlæggelsen af en række kejserforaer, som i dag ligger øst for Via dei Fori Imperiali.
Det var kejserne Augustus, Nerva, Vespasian og Trajan. Imidlertid er det vigtigt at forestille sig, at i antikken dannede Forum Romanum og kejserforaerne et sammenhængende hele.