Vi kommer ind på Piazza Rotunda fra Via Maddalena. Foran os kejser Hadrians Pantheon, templet for alle guder, fra 120 e. Kr. Foran templet står en lille obelisk og delfinfon-tænen.

Udsigt mod nord på Piazza Navona med Berninis flodfontæne.

Udsnit af Den spanske trappe.

Ved foden af Den Spanske Trappe: Den ældre Berninis, Pietro Berninis Fontana della Barcaccia, ”Den gamle Pram”, der ligger halvvejs under vandet i det lave bassin.

Piazza di Pietra og Hadrians tempel, Tempio di Andriano, der i dag er Roms børsbygning, La Borsa.

Roms eneste rokokoplads, Piazza di S. Ignazio, der ligger som den smukkeste teaterkulisse, hvor de smukke gule, ganske ens rokoko huse fra 1728 ligger omkring kirken Sant’ Ignazio di Loyola med Andrea Pozzo’s fantastiske barokloft i form af et falsk perspektivbillede.

Piazza di Sankt’ Pietro med Madernas fontæne i forgrunden. Midt i billede obelisken fra Heliopolis. Den har været opstillet i Neros cirkus, der lå der, hvor en del af Peterskirken og Peterspladsen nu ligger, men i 1586 forlangte pave Sixtus 5. den opstillet her på pladsen. I baggrunden Berni-nis kolonade og Vatikanet.

Parti fra Piazza di Sankt’ Pietro med statuen af Sankt Peter i forgrunden.

Piazza Farnese med Palazzo Farnese til venstre i billedet og i baggrunden kirken Sankt’ Brigida, der er viet til den svenske helgeninde, Birgitta af Vadstena, der grundlagde Birgittiner-ordenen i 1377 og blev helgenkåret i 1391

Piazza Campo dei Fiori , "blomstermarken" med statuen midt på pladsen af Giordana Bruno (1548-1600). Her marked hver dag - først og fremmest grøntsagsmarked.

Piazza Minerva og obelisken med Berninis lille elefant med det poliske smil

Vi er på antikkens gamle kvægtorv, Forum Boarium, der i dag hedder Piazza Bocca della Verità. Billedet viser Tempio della Fortuna Virile fra 500-årene f. Kr. og opført i jonisk stil og helliget flodhavnens gud Portunus.

Antikkens gamle kvægtorv, Forum Boarium, der i dag hedder Piazza Bocca della Verità. med Tempio di Vesta. et Herkulestempel fra det 2. årh. f. Kr.

Piazza di Montecitorio med Palazzo di Montecitorio (Roms deputerkammer) og obelisken, der i antikken var en del af kejser Augustus solur og stod tæt ved hans mauseleum.

Pasquinostatuen på Piazza Pasquino. Ligner nærmest en groft tilhugget marmorklump, men stammer fra en hellenistisk gruppe fra det 3. årh. f. Kr., som sikkert har forestillet det sted i Homers Illiaden, hvor Menelaos skærmer den dræbte Patroklos legeme. I mange år lå denne statue som trædesten i en mudret middel-aldergade, indtil den i 1501 blev rejst her på hjørnet lige i nærheden af en temmelig åbenmundet og højråbende skomager, der hed Pasquino.

Fonta di Trevi. Fontænen er skabt Nicola Salvi, men den blev først færdig i 1762, 11 år efter Salvis død.

Piazza Barberini med Fontana del Tritone med Berninis muskuløse havgud fra 1640, der ridende på delfinerne og med oppustede kinder blæser i en konkylie, så vandstrålen stiger funklende mod himlen og sender ligesom en sky af forstøvet vand ned over ham selv og tilfældigt forbipasserende.

Piazza della Repubblica (tidl. Piazza Esedra) med Fontana della Naiadi. Pladsen ligger på en del af Diokletians termeanlæg, og falder helt sammen med det, der engang var Diocletiantermernes udendørs sportsplads, palestra.

Piazza della Repubblica set fra den vestlige arkade.

Piazza del Popolo set fra syd med 3200 år gamle obelisken fra Hekiopolis. I baggrunden den gamle byport Porta del Popolo, hvor den gamle hærvej Via Flaminia fra 220 f. Kr går ind i byen

Piazza Copella. ”Copelle”, der betyder trækar. Det var her i kvarteret, der tidligere boede bød-kere.

Parti fra Montikvateret.

Parti fra Montikvateret.

Statue af kejser Augustus foran ruinerne af Augustus’ Forum.

Parti fra Montikvarteret.

Piazza del Quirinale med Palazzo Quirinale, Roms største palads efter Vertikanet. I dag residens for den italienske præsident. Kongeslot fra 1870. Forrest fontænen med de to dioscurer med deres stejlende heste. Obelisken stammer fra kejser Augustus' mauseleum.

Udsigt fra Piazza del Quirinale.

Piazza della Repubblica (tidl. Piazza Esedra) med Fontana della Naiadi centralt på pladsen. Pladsen ligger på en del af Diokletians termeanlæg, og falder helt sammen med det, der engang var Diocletiantermernes udendørs sportsplads, palestra.

Fra arkaden på Piazza Repubblica.

Piazza della Repubblica med Fontana della Naiadi og ruinerne af Diokletians termeanlæg (i dag Roms nationalmuseum) i baggrunden. Fontænen fra 1901 og forestiller de fire nymfer, havets, flodernes, søernes og de underjordiske vandes nymfe.

De underjordiske vandes nymfe med et væmmeligt krybdyr.

De underjordiske vandes nymfe tættere på.

De underjordiske vandes nymfe tæt på,

Søernes nymfe med en svane

Havets nymfe med en havhest.

Flodernes nymfe med en slange.

Flodernes nymfe med en slange.

Flodernes nymfe med en slange.

Obelisken på Piazza del Popolo

Løvefontænen på Piazza del Popolo

Løvefontænen på Piazza del Popolo.

Piazza del Popolo set mod syd med de to tvillingekirker, Santa Maria di Montesanto til venstre og Santa Maria dei Miracoli til højre, flot flankerende indkørslen til Via del Corso, ja, de fremstår som en smuk indgangsportal til denne lige gade, der som trukket efter en lineal strækker sig helt sydpå til Piazza Venezia, og derved er Via Flaminias naturlige fortsættelse ind i Rom.


Rom har ikke noget egentligt centrum, men en masse små og store piazzaer, hvor livet leves i alle døgnets 24 timer. Nogle er et sandt trafikhelvede, andre er stille og rolige, men alle har de deres egen historie, der for manges vedkommende fører os mange hundrede år tilbage i tiden. Her er nogle fotos af nogle få af dem.