2 eller 6 dage i Rom

Hvis man skal være 2 eller 6 dage i Rom

Når man vil planlægge en rejse til Rom, er det vigtig at gøre sig klart, at der i Rom er oplevelser til mere end et menneskeliv.

Rom er så utroligt meget: antikken, hvor Rom var hovedstad for et vældigt imperium, der strakte sig fra Nordengland til Nordafrika og fra Spanien til Eufrat og Tigris, renæssancen, hvor Rom som i dag var den katolske kirkes hovedby, og det moderne Rom, hvor Mussolini planlagde og også anlagde en hel ny bydel.

Man har sagt, at først, når man har set Roms mange og verdensberømte seværdigheder, kan man nyde Rom.

Derfor gælder det om på den kortere rejse, der er aktuel for de fleste, at prioritere det, man vil se, og ikke glemme også at nyde Rom, nyde den specielle romerske stemning og atmosfære på de små hyggelige piazzaer og fornemme Roms helt unike sjæl.

Hvis man tror, man kan nå se det hele, bliver ens ferie i Rom bare en kaotisk oplevelse, men hvis man planlægger turen rigtigt og også husker at give sig tid til at nyde, så kan man få en skøn oplevelse - også selv om man kun er i Rom i få dage.

Og så vender man sikkert tilbage til den evige stad.

Rom vrimler med hoteller - og vel at mærke hoteller i næsten alle prisklasser, men hvis man kun har relativt få dage i Rom, tror jeg det kan betale sig at booke sig ind på et hotel, der ligger rimeligt centralt, selv om Rom egentlig ikke har noget centrum.

Men jeg mener hermed, at man bør finde et hotel vest for Piazza Colonna i nærheden af Piazza Pieta, Piazza Rotunda, Piazza Navona eller Campo di Fiori.

En god hjemmeside at søge på, når det gælder hoteller er:

http://www.venere.com/en/reservation/italy/latium/rome/hotels/3425/?ref=30964&sort=price&skip=0

Hotellerne i denne del af Rom er nok noget dyrere, end hvis man vælger et hotel i nærheden af Statione Termini, men til gengæld bor man lige netop dér på den gamle Marsmark, Campo di Marzio, med de små piazzaer, de smalle gader med de gamle løvefarvede, let forfaldne, men meget pittoreske huse, hvor den ægte romerstemning eksisterer, og hvor man sagtens kan finde steder, der ikke er overrendt af turister - og hvor oven i købet en del af gaderne og piazzaerne er bilfrie og derfor meget fredelige.

Læg i øvrigt mærke til i mine beskrivelser, at jeg lægger stor vægt på, at vi spadserer rundt i Rom. Jeg tager kun en bus, metroen eller evt. en taxa, hvis det er absolut nødvendigt, eller jeg ikke orker at gå.

Når jeg vælger at gå rundt i Rom, er det fordi, det er den eneste måde, hvorpå man rigtig kan opleve folkelivet og hele byens atmosfære. Og så er det jo så uendelig sundt med alle de mange pragtfulde romerske trapper.

Imidlertid er et godt bykort over Rom en absolut nødvendighed. Ikke  fordi Rom er svær at finde rundt i, når kender lidt til den, men første gang, man er der, er man lost uden et kort.

Det bedste bykort over Rom er efter min mening "Politikens Tur-kort ROM 1:12.700" fra Politikens Forlag. Det kan fås i de fleste boghandlere og koster 49 kr.

I forlængelse af dette vil jeg give nogle bud på, hvad jeg synes, man med udbytte vil kunne se, hvis man er et x-antal dage i Rom.

Beskrivelsen i det følgende er bygget sådan op, at jeg har valgt primært på de nedenstående sider om de enkelte dages ture

at give en rimelig omfattende beskrivelse af de enkelte seværdigheder.

Derfor vil det være hensigtsmæssigt, at man også læser disse sider, selv om man kun har 2 dage til et Rombesøg.

Jeg har ikke forsøgt mig med at lave en egentlig rejseguide, for dem findes der mange af - endda af høj kvalitet. Flere af disse har jeg anført i litteraturlisten.

Disse er gennemgående karakteristiske ved, at de tager så meget som muligt med i deres beskrivelse. Her kan man finde korte beskrivelser om langt de fleste af Roms utallige seværdigheder, kirker, piazzaer, paladser, museer m.m.

Men da jeg mener, at mange af disse beskrivelser måske ikke er så relevante for den, der kun har et meget begrænset antal dage til deres rådighed, har jeg i stedet i det følgende stillet projektøren skarpt på nogle relativt få seværdigheder og sat fokus på dem og så ladet andre dele af det romerske landskab ligge hen i mørke. Så kan man jo selv, hvis man kommer til Rom en anden gang, dreje projektøren mod andre fokuspunkter, og hertil vil de mange rejseguider været særdeles velegnede.

Derved et mit udvalg altså blevet meget subjektivt, idet jeg har valgt nogle ting ud, som jeg finder relevante, og jeg har primært gjort det ud fra det synspunkt, at de udvalgte seværdigheders antal skal passe til det antal dage, vi har til rådighed til vores Rombesøg, sådan at man også har tid til at lade de enkelte oplevelser bundfælde sig i ens erindring.

Derfor vil der i beskrivelsen mangle omtalen af en hel masse pragtfulde seværdigheder og steder i Rom, men sådan må det nødvendigvis være ud fra de premisser, jeg her har anført.

2 dage til et romerbesøg

1.dag

: Vil vi tage i Peterskirken og glæde os selv med at tage udgangspunktet fra Piazza Navona.

Den forlader vi i den nordligste ende og kommer ud på Piazza di Tore Sanguigna og fortsætter til venstre ad den meget smalle Via dei Coronari, der fører helt frem til englenes bro, Ponte San Angelo.

Herfra går vi forbi Castel San Angelo frem til Piazza Pia og derfra ad Via Conciliazione og frem til Piazza San Pietro, hvor man givet vis bliver stærkt overvældet af stedets helt unike storhed.

Ofte er der en lang kø af mennesker, der alle skal ind og se kirken, og da alle i dag skal igennem sikkerhedscheck i form af sikkerhedsdetektorer, kan der godt være en betydelig ventetid. Hvis vi imidlertid kommer tidligt på dagen f.eks. allerede ved 9-tiden, så er der håb om, at vi kommer før, rejseselskaberne begynder at indfinde sig.

Selve besøget i kirken kan godt tage en lille time.

Husk endelig, at man ikke får adgang til kirken, hvis man er iført shorts!

Nogle vil muligvis gøre sig overvejelser over i forlængelse af besøget i Peterskirken at tage videre på Vatikanmuseet. Det vil jeg fraråde, når vi har så kort tid i Rom. Vatikanmuseet er så stort og så righoldigt og så fantastisk, at man bør have meget god tid, hvis man skal nyde det. I øvrigt er der som regel altid en meget lang kø af mennesker, der skal ind på museet.

Resten af dagen ville jeg i stedet for vælge at benytte til at drysse rundt på de skønne piazzaer, Navona,Rotunda, Minerva, Pieta, Ignazio, Farnese og Campo di Fioriog de smalle gader på Marsmarken. Der er så mange små listige steder, hvorfra man kan nyde folkelivet og en kold drink.

2.dag vil vi hellige til et besøg på Capitoliumog Forum Romanum.

Vi vil starte på Piazza Colonna og bevæge os mod syd ad Via del Corso til Piazza Venezia.

Her vil vi gå højre om Victorio Emanuelle monumentet, forbi den lille ruin af en 2000 år gammel romersk insula fra det 2. århundrede og videre forbi den meget stejle trappe, Aracoelitrappen, op til Santa Maria in Aracoeli og hen til trappen ved siden af, trappen op til Capitoliumog Piazza del Campidoglio.

Her på denne meget smukke og helt enestående renæssanceplads - efter min mening måske det smukkeste sted i Rom - skal man give sig god tid.

Hvis man i øvrigt vil være rigtig god ved sig selv, skal man gå op på Piazza Campidoglio om aftenen efter mørkets frembrud, hvor de smukke renæssancepaladser ligger oplyst. Det er et helt enestående syn, som man aldrig glemmer.

Heroppe på pladsen med Roms rådhus, Palazzo Senatorio, i baggrunden, ligger til højre Palazzo dei Conservatoriog til venstre Palazzo Nuova, de capitolinske museer, der bestemt er et besøg værd, og ud over de mange seværdige kunstværker her, er der en pragtfuld tagterrasse, hvor man ud over en kølig drink også kan glæde sig over en storslået udsigt ud over hele Rom. Det er et enestående sted. 

Herfra forsætter vores vandring til venstre om Palazzo Senatorio ned ad den lille bakke til man kommer til tappen ned til Forum Romanum.

På ny overvældes man af en fantastisk udsigt ned over det, der engang var verdens politiske, økonomiske og juridiske centrum.

Og så går vi ned ad trappen til Forum Romanum - og måske fornemmer man lidt af et historisk vingesus.

Hvis man har kræfter til det, kan man efter besøget på Forum gå op på Palatinerhøjen og nyde udsigten heroppe fra ned over Forum og Colosseum, men det kan på meget varme solophedede dage være en meget hed tur.

Resten af dagen ville jeg på ny drysse rundt blandt Marsmarkens mange herligheder og genkende en hel masse af det, jeg oplevede dagen før.

Måske vil man begynde at føle sig helt hjemme og måske kan man endda lægge kortet i tasken.

Om aftenen - og helst når det er blevet mørkt - er et besøg ved Fontana di Trevi naturligvis et must.

I følge traditionen skal man her, hvis man ønsker at vende tilbage til den evige stad, stille sig med ryggen til fontænen og kaste en mønt over venstre skulder uden at se sig tilbage. Med dette lille offer til vandguderne skulle man sikre sig, at man kommer tilbage.

Det har virket hver gang, jeg har gjort det. Og det har jeg gjort ti gange.

I øvrigt hører det også med til traditionerne, at man den første dag, man kommer til Rom, går hen på Piazza del Popolo og klapper en af løverne på hovedet som et goddag og går op på Monte Pincio samme aften for at se solnedgangen. Og så skal man selvfølgelig også huske at sige farvel til løven på ens sidste dag.

Nå, mens Fontana di Trevi må huskes, kan man nok undlade både løverne og solnedgangen, når man kun har to hele dage i Rom.  

6 hele dage i Rom

Stadigvæk er 6 dage første gang, vi er i Rom, naturligvis ikke nok til rigtig at lære byen at kende.

Men vi kan da nå at se og opleve en hel masse, samtidig med at vi kan slappe af og nyde folkelivet og stemningen.

Jeg skal derfor henvise til ovenstående råd til dem, der kun har to hele dage i Rom.

Nu kan vi bare blive endnu mere dus med alle de dejlige steder og blive endnu mere uafhængig af vores bykort. Dog er det nok en god idé at have det i tasken. For man kan godt fare lidt vild i de små gader på Marsmarken.

Se de følgende sider, hvor jeg har opregnet, hvad jeg har erfaring for, man godt kan nå at se i løbet af de 6 dage.

Besøgende her på hjemmesiden er meget velkomne til at kontakte mig på fastholm@mail.tele.dk , hvis man har kommentarer til den, eller hvis man finder faktuelle fejl i beskrivelsen. Ideer til forbedring af hjemmesiden er også med velkomne.

Rigtig god fornøjelse

Bedste hilsener

Steen Fastholm