Sulsted Egnsmindesamling

Egnsmindesamlingen har til huse i det gamle bibliotek på skolen, lige som de har kælderen fyldt op med rare sager. De har åbent den første tirsdag i måneden 19-22 og 3. onsdag om måneden i samme tidsrum. Derudover har de åbent ekstra udvalgte dage, som f.eks et par dage her i påsken, hvor mig og min mor tog en tur derhen.

Nu havde min mor sådan set lige været forbi for ikke så længe siden... Hun havde set skiltet med "Åbent", da hun var på vej ud af byen, da hun kom tilbage til Sulsted, var skiltet der stadigt, og hun ville da så lige smutte indenom. Her sad godt nok en mængde mennesker og spiste, men hun sagde da velbekomme, og begyndte at kigge på sagerne. Rosalia, kendt fra Brugsen, sprang op som trold af en æske, og fortalte min mor, at de skam ikke havde åbent. Nå, det synes min mor nu stod på skiltet. Det gjorde der godt nok også, men det var kun for en udvalgt forening, der havde besluttet, at kigge forbi. Min gik af sted igen - men her i påsken vendte hun tilbage.🙂

Bold-Kajs værksted

Nede i kælderen finder man bl.a. Bold-Kajs lille værksted. Kaj blev født 1. september 1901 i Aalborg, han giftede sig 9. april 1932 med Elfrida i Biersted kirke. Ægteparret bosatte sig åbenbart først på Stapris, men som jeg husker det, boede de på Elkærvej i Gl. Sulsted, nærmere bestemt Elkærvej No. 24, må det være. Jeg husker Bold-Kaj som en lille tynd mand med en spids næse. En enkelt gang, har jeg hentet noget i kælderen hos ham, og som jeg husker det, gik jeg ned af en trappe fortil og så var værkstedet til venstre, og de færdige sager i et rum bagved. Eldrida har jeg ingen erindringer om. Kaj beskæftigede sig i starten vel kun med sko og støvler, men efterhånden blev hans speciale læderbolde. Han var så dygtig til det, at han engang leverede fodboldene til et VM eller EM i fodbold. Det var kæmpestort.  Så vidt jeg har kunnet finde ud af, fik de 5 børn, og jeg må undre mig. Tænk, at en hel familie kunne leve af, at Bold-Kaj sad dernede i kælderen, ikke dengang for meget længe siden, men dengang jeg var barn og ung. Måske er jeg ved at blive gammel ?

Bold kaj hed Kaj Antonius Thomas Madsen Jensen og var født på Ny Kastetvej i Aalborg. Han giftede sig d. 9. april 1932 med Elfrida Margrethe Jensen i Biersted kirke. Hun var født i Nr. Halne 21. april 1908. Ægteparret bosatte sig først på Stapris, men senere, Elkærvej i Sulsted. Her drev Kaj skomagerforretning fra kælderen, men senere blev det fodbolde, og vel egentlig også håndbolde, der blev hans speciale, og af navnet.

 

Så vidt jeg har kunnet finde ud af, kom der som sagt 5 børn i ægteskabet: Jens, Anny, Kaj, Egon og Jørgen. Den yngste, Jørgen, fik en alt for tidlig død. Han tog bladan på Vestbjerg Bakke. Han nåede at fortryde, og fik det fortalt til nogle, men da stod hans liv ikke til at redde. D. 3. september 1959 døde han på Aalborg Amtssygehus, og blev begravet d. 5. september 1959 på Sulsted kirkegård. Hvilken trist skæbne, for forældre og for hans søskende. Der er ingen tvivl om, at det har rystet hele byen og uanset hvad der var årsagen, var det jo noget, der kunne findes en løsning på.

Ak-Ja, her har vi ishytten i Vestbjerg. Den har skam også lagt der i min tid. Ishytten lå helt ud til hovedvejen. Astrid, har jeg ingen erindringer om, men det har jeg om Emil. Emil var nemlig også rottefænger, og ikke den mindste af slagsen. Dengang jeg var barn foregik rottebekæmpelse ikke i store biler udstyret med kameraer og alt muligt andet udstyr. Næ, det foregik ved, at Emil kom på sin knallert, med en kasse bagpå, og måske var der også et par tasker på siderne. Det var et fint syn, som jeg gerne ville have ejet et billede af, for det var som om, at knallerten og Emil ikke havde samme størrelsesforhold.  Han besøgte en del min farmors nabo Martha, om det var fordi hun døjede med rotter, eller fordi de var bekendte, ved jeg faktisk ikke. En historie der har gået så længe jeg kan huske tilbage er, at Emil havde 2 mælkejunger fyldt med småpenge. Den der kunne løfte dem hen i banken, måtte få pengene.Om det var sandt eller ej, ved jeg ikke. Huset, som jeg husker det var gulkalket i min tid, blev vel rakt ned i forbindelse med udvidelse af hovedvejen.

Jamen selvfølgelig var der posthus i Sulsted. Det lå i stationsbygningen. Da Sulsted blev nedlagt som stoppested, flyttede posthuset hen i Textilhuset., og vel senere Brugsen ?

Min farmor havde godt nok en gang hørt et rygte om, at der skulle bygges et posthus på "Kjærluffs Jord" på Kuskgårdsvej. Når vi gik hende lidt på klingen om hvem der havde sagt dette - spyttede hun ud, som kun hun kunne:

FOLK

Theas butik

Så er vi i Theas butik. Den eksistrede skam også mens jeg var barn og ung. Den lå ude ved hovedvejen, lige der hvor vejen svinger ned til Ajstrup. Jeg tror kun jeg har været derinde 2 gange, den ene gang købte jeg noget slik, den anden gang købte jeg 2 høje hvide porcelæns puddelhunde. Der var lidt sort og lidt rødt på dem.

Min mor fortalte mig, at min oldemor kom en del sammen med Thea, se, det var ny viden for mig.

De har masser af fine malerier og fotografier af gårde og huse fra Sulsted og omegn. Her fandt jeg bl.a. et stort luftfotografi af min farfars barndomshjem Højgaard.

I dag kan man få masser af reproduktioner af køer - men denne tyr levede sit liv på Sdr. Elkær, og man fik den malet, fordi man var stolt af den. Det vidner om storhed i Sulsted.

Jeg siger tak for kigget -

jeg fik bekræftet, at jeg allerede var barn og ung  i "De gode gamle dage"

Jeg håber, at andre kigger forbi

31. marts 2013
Ann Nygaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Grethe Olesen | Svar 28.12.2019 12:14

Vedr. Kaj A.T.M.Jensen. Ret venligst at min bror. Jørgen, tog sit liv p.g.a. at have gjort en pige gravid. Det er simpelthen usandt!!! Må være sladder.
Grethe

Ann Nygaard | Svar 12.10.2014 12:33

Hej Finn. 1000 tak skal du have. Jeg vil så gerne, at de gamle historier bliver gemt. Glad for, at du kiggede forbi.
Mange hilsner
Ann

Finn callisen | Svar 23.09.2014 18:47

Det er noget af en omgang du har fundet om gamle Sulsted,skøndt at der er nogen der kan huske tilbage.Jeg er selv fra Tylstrup

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
02.07 | 11:22

Altså, hvor gør du det godt. Meget, meget spændende læsning! Jeg holder 2 foredrag om Steen St. Blicher, og har fundet nyt. www.poulmarcus.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE