Min baggrund

Dragt fra Vestsjælland. Huen er original og fra 1840.

Siden slutningen af 1970'erne har jeg interesseret mig for gamle dragter og tekstiler. Jeg var begyndt at danse folkedans og skulle sy en dragt til opvisninger. Når den slags skal gøres rigtigt kopierer man museernes dragtstykker og man syr dragten i hjemmevævet stof magen til originalen, og man syr det hele i hånden.

Den proces åbnede en helt ny verden for mig, en verden af smukt håndværk og et indblik i vore formødres kunnen.

Jeg begyndte at interessere mig for dragter fra ældre tider og fandt især jernalderens dragter facinerende fordi håndværkerne på datidens simple væve kunne fremstille stoffer med en meget tæt trådtæthed og med nogle flotte klare farver.

For at lære om farverne og hvordan man frembragte dem tog jeg på et ugelangt plantefarvningskursus på Krengerup Hørvævsmuseum - det er omtalt på http://www.123hjemmeside.dk/vajd/66258440 .

Dér lærte jeg bl.a. at farve blå med indigo, men senere fandt jeg ud af at man ikke havde indigo før i 1600-tallet. Indtil da havde man brugt en plante som gror vildt mange steder, også i min have - den smukke vajd. Jeg havde en gammel opskrift som desværre ikke virkede, men ved en tilfældighed fandt jeg ud af hvordan jeg kunne få den til at virke.

Jeg tilbød min viden til museer og andre interesserede og i 2010 begyndte jeg at holde kurser i metoden i Danmark. Nu holder jeg også kurser i Norge og Sverige.

De gamle dragter fortæller historie og min interesse for dem var indirekte medvirkende til at at jeg begyndte at læse historie på Roskilde Universitet.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 13:00

hvornår afholdes kursus i blåfarvning?

Jeg har dyrket, høstet og tørret vaid her i sommer, men er i tvivl om jeg overhovedet skulle have tørret den inden brug?

...
04.11 | 07:57

Kan jeg købe en mørk : gul, brun rød og grøn i en tykkelse der kan syes dragt med. Mit indkøbte hørgarn passer ikke i plabtefarveregi?

...
04.11 | 07:55

Kommer der opslag op om vajd kursus i efteråret 2018? Eller hvordan

...
16.07 | 13:01

Hej.
Hvornår afholder du kurser, og hvad koster det at deltage. VH Annette

...
Du kan lide denne side