Kertinge Bryglaug fik i sommeren 2009 en spand honning fra en af områdets mange biavlere og vi kastede os straks over det nye brygemne med stor lyst til at prøve noget nyt. Ikke at Mjød er nyt, men for bryglauget er det nyt.
Mjød er en krydderdrik, der nærmest må siges at være en mellemting mellem øl og vin. Oprindelig blev mjød gæret på honning og krydret med humle og forskellige krydderurter af den slags, der anvendes i madlavning. Nu er mjød bedre kendt som en sød vin krydret med orientalske krydderier som f.eks. kanel og ingefær.
Det kan drikkes nu, men hvis flasken ikke er åbnet, bliver Mjød også bedre ved lagring i op til flere år.
Vi har brugt Kølstrup honning, vand, rosiner, ingefær, peber, slåen, pomerans, kanel, Kertinge humle (egen avl) og gær. Og det har gæret i et år og så hældt på flaske i december 2010 med en alkoholprocent på 12%.
Andet bryg, som skal gære i 2 år står i bryggeriet kælder og venter på, at vi finder det frem.
Har du ikke smagt mjød før, så kan du forvente en meget sød drik, som kan drikkes direkte i små glas, som likør eller dessert vin.
Du kan også tilsætte klar snaps eller vodka og få en god bitter eller du kan fortynde det i hyldeblomstsaft og få en frisk sommerdrik med isterninger.
Drikkes til forret og hovedret med 1/3 mjød og 2/3 pilsnerøl og til dessert direkte, desuden er mjød ideelt til ost.
Find din egen Mjød favorit Hilsen Kertinge Bryglaug