Billeder fra Grønland 2

Her ligger "Top of the World Club" på Thulebasen. Her var fyldt af musik, dans og hygge til indfløjede orkestre eller discoteker, hvis man da ikke bare sad og fyldte sig i larmen.

Her står jeg ved een af de 2 landgangsbåde, vi havde liggende i Hangar 6 udenfor skibssæsonen, til service og klargøring for næste sæson.

Her står Bjarne Bunk fra Thisted og jeg, ved en stenknuser, der var fløjet ind til basen adskilt, som vi så skulle samle og klargøre til næste sæson.

Her står jeg i smedien i Hangar 6, hvor det blev tryllet mange ting til brug alle mulige steder. Iøvrigt arbejdede jeg sammen med først Bjarne Bunk, så Aksel "Den Kolde Smed" og Supervisor var Erik Lisner og Superintendent Birger Jensen der styrede hele #580 som vi hørte under i Hangar 6.

Her står jeg ved vore 2 TUG-både, som vi klargjorte fra yderste til inderst til havnesæsonen.

Lige et billede til af mig ved TUG-bådene der ligger opstaldet i Hangar 6, hvor jeg fungerede som Crewchief. En super titel til 1 krone mere i timen, med meget papirarbejde og så fordi ingen andre gad.

Her står Aksel, "Den kolde smed" og svejser.

Et kig ud over basen en klar vinterdag, hvor solen stadig lyste op.

Så har vinteren lagt sig over Thule Airbase, med det sidste sollys den rammer Mount Dundas i det fjerne,

Her sidder jeg sammen med Aksel, i vores frokostrum i Hangar 6.

Her sitter jeg ved mit flotte skrivebord og laver lidt papirarbejde i mit daglige halvtimesjob som Crewchief i Hangar 6.

Her er jeg ved skrivebordet i mit værelse i Barak 243 på Thulebasen.

Her står jeg sammen med Niels Kærsgaard og kigger mod Mount Dundas hvor vi er på vej hen. Jeg kender Niels helt tilbage fra mit mekaniker job i Lyngby Motor, hvor Niels var sælger.

Her står Niels og jeg ved mindestenen for Knud Rasmussen, der ligger i spøgelsesbyen Dundas nær Thule Airbase. Det var fra Dundas at beboerne blev tvangsflyttet nordpå til Qaanaaq i start 50erne da basen blev bygget. Teksten på stenen: KNUD RASMUSSEN ANLAGDE THULE 19-8-1910 OG STYREDE KAP YORK DISTRIKTET TIL SIN DØD 21-12-1933. Nederst står teksten på Grønlandsk.

Her står Niels og jeg ved en af de gamle tørvehytter som fangerne levede i med deres familier dengang det var før.

Her er jeg på vej op mod toppen af det 222 meter høje Mount Dundas. Turen op gik med hjælp af det tykke tov der var fæstet (forhåbentlig) godt deroppe på "oversigten".

Her er udsigten fra Mount Dundas, ned over "North Star bay" til højre og med husene i Dundas på landstykket.

Her sidder Niels og jeg på hug ved "Madonnaen" der står på toppen af Mount Dundas.

Vel hjemme sidder jeg og slapper af med en avis i mit værelse i Barak 243.

Her ligger resterne af den gamle radarstation, med Telegreenlands røde hytten iblandt.

Her har vi lånt flyveklubbens sportsflyver, "Thule One", med pilot til en tur over isen for at besøge byen Qaanaaq godt 100 kilometer nordpå.. I billedet ses Thule Airbase set fra syd.

Flot udsigt over indlandet fra "Thule One".

Efter knap en times flyvning langs kysten med øjnene på stilke, ser vi byen Qaanaaq dukke frem og lægger an til landing på den korte grusbane lige ved byen. Vi overflyver lige banen først, for at se om byens unger har spændt tov tværs over banen som det før er sket. Rart at få at vide, ikke ?

Et kig ned over Qaanaaq fra pladsen hvor flyet står.

Her står jeg ved et stativ tørret spæk, som jeg lige får mig en lille skive fra til smagning ...... ik lige min smag.

Efter det tørrede spæk, var det nu rart med en Hot Dog med alt svineriet på sammen med en sodavand til tørsten.

Herefter på et lille bykig hvor gravpladsen også ligger i udkanten, med plastikblomster til at pynte ved gravene hvor de tidligere fangere ligger med familien.

Efter timerne i Qaanaq, letter vi i Thule One, med kurs ind over isen mod Thulebasen.

Hjemme efter turen til Qaanaaq bliver vi modtaget af Mount Dundas på vores venstre hånd, som et flot skue ind over landskabet.

Højt over basen er udsigten flot fra "Thule One" på vej hjen fra Qaanaaq og nogle spændende oplevelser.

Ud at sidde lidt i solen og få varmet skroget under polarsolen som bruner utrolig meget fordi luften er så ren heroppe. Måske ikke tropevarme, men et tæppe over rækværket ved trappereposen ind til barakken gør underværker, når man sidder her og nyder en kold øl en Lørdag eftermiddag og tænker på ingenting.

Her sidder jeg i 243 ved spisebordet og læser lidt.

Og her i dagligstuen i 243 har vi hele 2 sorthvide (1987-88) fjernsyn til at kigge på.

Her er gymnastiksalen, "Basegym" hvor jeg trænede med vægtene 4-5 gange om ugen tilbage i 1987-88 - I 2005 meldte jeg mig til, meeen...... HaHa

I foråret bliver vores 2 TUG-både kørt til havnen for at kunne servicere de kommende skibe dér. Blandt andet sejle taxisejlads fra tankskibet ind til pieren, så folkene kan komme i land.

Her er et kig fra bagpladsen ved Hangar 6 hvor jeg arbejdede, med 1. parket til flightline med flytrafikken.

Her er udsigt til stenknuserpladsen og stenknuseren i støvskyen, hvor min kollega Bjarne Bunk holdt knuseren kørende hele sommeren.

Her er udsigten fra Sydbjerget, ned over Hangar 1 og 2 med Mount Dundas i det fjerne.

Billede taget mod sydvest med Dundasfjeldet th i det fjerne

Og her er Henning Thomassen, jeg ofte fik en rigtig god stund med i fritiden. Henning har arbejdet på basen i en menneskealder, men havde ellers et hus i Skive han glædede sig til at flytte hjem i når den tid kom, men desværre er han ikke mere blandt os men døde under en ferie hjemme i 2012.

Her poserer Skipper Kai Jepsen, Mogens og jeg i stævnen af TUG-båden på vores daglige job.

Her står jeg på TUG-båden med Saunders Island 25 kilometer borte.

Et af mange flotte scenerier, her med Mount Dundas og en isknold i forgrunden. Det var iøvrigt også vores job, dagligt at skubbe de mange iskosser væk, så de ikke generede arbejdet i havnen, blandt andet de fritflydende olieslanger fra tankskibene ind til havnekajen, hvorfra olien blev ført videre op til de mange olietanke på basen.

Her ligger isbryderen "Northwind" der assisterede skibene hvis de løb på fastis på vej mod basen.

Her sidder jeg sammen med skipper Kai mens vi har lidt pause. Forresten hørte jeg, at Kai Jepsen senere blev valgt til Fællestillidsmand på basen.

Her er de 2 TUG-både fortøjret ved bådebroen ved bådehuset.

Her står jeg ved vores lille hyggelige bådehus, hvor vi pausede og iøvrigt opbevarede værktøj og alt muligt "ting og sager".

1 - Så er jeg kommet til Kangerlussuaq, Søndre Strømfjord, hvor vi her ser "Polar Bear Inn" som er basens "Dining Hall" hvor vi fik en masse veltillavet mad når sulten meldte sig.

2 - Her er "The Caribou Club" hvor der var musik, fest, dans og hvad deraf kommer, når der skulle kobles fra Lørdag aften efter ugens arbejde, undtagen om sommeren hvor vi ofte arbejdede 7 dage om ugen når der var skibe i havnen.

3 - Her er beboelseshuset "669" hvor jeg boede på førstesalen da jeg var på Søndrestrøm i 1988-89. Fint sammenhold mellem beboerne, hvor vi ofte delte fritiden, ikke mindst med fællesspisning og hygge (læs: druk) når tiden var der til det.

4 - Her et tilfældig kig ind over basen i Søndre Strømfjord i 1988-89

5 - Her er det millitære hovedkvarter på Sondrestrom Airbase, Kangerlussuaq.

6 - PÅ Søndrestrøm lå også "The Fox and Hare Club" hvor man spiste overdådig godt og fik fyldt maverne, inden turen gik over i "Caribou Club" til støjen og festen.

7 - Ikke langt fra basen, lå bådepladsen ved Lake Ferguson, hvor man kunne nyde stilheden ved søen.

8 - Her ligger roklubben ved Lake Ferguson, tæt ved basen, hvor man kunne spise god mad.

9 - Her er "Lynet" som fungerede som vores fællesbil ved værkstedet og kunne bruges til lidt omkringkørsel i området.

10 - Her er Havnebyningen, med kontorer, spisesal samt værksted bag de 2 porte hvor Aksel og jeg sørgede for at mekanikken fungerede på havnen.

11 - Et kig ind over den knitrende stilhed hvor jeg ofte faldt i staver over storheden og pladsen der virkede evig.

12 - Her et billede fra værkstedet på basen, hvor jeg arbejdede i 1988-89.

13 - Her står jeg i smedeværkstedet, hvor jeg for det meste fandt løsninger på mange spændende og anderledes opgaver man ikke møder i den "virkelige verden". En dejlig tid jeg ofte tænker tilbage på.

OBS !! For billeder med tekst, klik på det første billede forneden på siden her og skift så billeder manuelt. Så kan Du nå både at læse og kigge.18. December 2011: 
Vupti, så dukkede der et fotoalbum op fra Grønlandstiden, som jeg har valgt 58 billeder fra til siden her.   Jeg troede det var væk, men heldigvis dukkede det op, med flere billeder fra min tid på USA-baserne i 1987-89 jeg er rigtig glad for at finde frem.

Min dovenskab forbyder mig at flytte rundt på billederne fra mappen "Billeder fra Grønland 1" så måske det kan ligne en rodebunke, men sådan er det nu engang. Kendere af baselivet vil nok finde nogle af billederne sjove og måske vækkes hukommelsen igen, fra tiden i Julemandens land.

God fornøjelse
Sven

.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.10 | 01:19

My email: sven-hansen@live.dk

...
08.10 | 01:18

Hi Michael
IF I should to be convinced to sell, the price would be $ 18,000 which is normal in Denmark, due to our high taxes. A NEW Harley costs $ 95-115000

...
07.10 | 01:30

Hello I’d like to buy your motorcycle and I am actually from Chicago IL. My cell is 708 area code 821-3181

...
26.08 | 15:07

Kære Claus
Jeg kan anbefale Facebooksiden "Thule Air Base - past and present". En facebookside med 5300 medlemmer, så måske dér er en chance.. God vind med det.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE