Stjerneskud

Her kan Du se Stjerneskud hvis himlen er klar.Her er lidt tider hvor Du kan være heldig at opleve Stjerneskud på nattehimlen hvis ellers der er skyfrit.

10 større og navngivne meteorsværme/støvskyer:


Natten mellem 4. og 5. Januar  -  "Kvadrasiderne"

Omkring 22. April  -  "Lyriderne"

Først i Maj  -  "Eta-akvariderne"

Sidst i Juli  -  "Delta-akvariderne"

Flest omkring 12. August  -  "Perseiderne"

"Draconiderne" kan ses 6. til 10. Oktober mod nord.

Et par uger midt i Oktober  -  "Orioniderne"

Først i November  -  "Touriderne"

Natten mellem 17-18. November  -  "Leoniderne"

Nætterne mellem 13-17. December  -   "Geminiderne"

Nætterne omkring 22. December  -  "Kvadrasiderne"


Og så er der jo kun at håbe på rigtig klart vejr 😀 .


Lidt om Stjerneskud og Meteorsværme:

Jorden passerer gennem meteorsværme
Stjerneskudssværme, som der er i alt ti store af, er alle opkaldt efter det stjernebillede stjerneskuddene tilsyneladende stråler ud fra. Perseiderne synes at stråle ud fra stjernebilledet Perseus, der ses under Casiopeias karakteristiske W. Og går man ud og kigger omkring midnat, skulle der være stjerneskud højt på himlen i nordøstlig retning.

De årligt tilbagevendende stjerneskudsbegivenheder skyldes meteorsværme, altså områder i universet, hvor der ligger ekstra meget støv, skidt og småsten. Disse støvskyer er efterladt af forskellige kometer, når de på deres tur ind omkring solen, krydser jordens bane. Og når jorden så tager sin årlige tur rundt om solen, så passerer den fra tid til anden gennem disse komet-støvskyer, der i øvrigt kan være meget gamle.


Stjerneskud er brændende støvkorn
Stjerneskud opstår når støvkorn og småsten rammer jordens atmosfære og brænder op og de stjerneskud vi kan være heldige at få fornøjelse af de kommende nætter stammer fra kometen her, Swift-Tuttle.

Når Perseiderne topper, så passerer jorden gennem kometstøv efterladt af Swift-Tuttle ved dens passage helt tilbage i 1862.

Perseiderne er altså kun ét af de mange områder med ekstra meget støv, som jorden pløjer igennem på sin årlige tur omkring solen.

Det er Leoniderne og Perseiderne, der er langt de mest berømte og også dem der kan give de flotteste shows, især Leoniderne.


Forudsigelser af meteor-storme
Det er forholdsvis nyt, at man har haft held til at forudsige intensiteten af de her stjerneskuds-begivenheder. I år forventes 100 stjerneskud i timen når sværmen er på sit højeste natten mellem den 12. og 13. august. Forudsigelserne er gået ret godt i de seneste år, og man håber nu at ramme plet også i år. Gør man det, er det tegn på, at man har fået kortlagt de her efterladte støvskyer rimeligt godt. Måden man gør det på, er ved at indsamle oplysninger fra typisk amatør-astronomer verden over, der noterer stjerneskud ned i forbindelse med passagerne af skyer, på den måde kan man ved hjælp af en worldwide kortlægning finde frem til, hvor i universet de kommer fra.


Den lille ordbog
Meteorider er små og store sten, der suser rundt ude i universet, der hvor de hører til.

Når meteoriderne forvinder sig ind i vores atmosfære, kalder vi dem meteorer (dem vi ser som stjerneskud).

Og skulle det lykkes en del af en meteor at overleve turen ned gennem atmosfæren, simpelthen fordi den er så stor, så den ikke når at brænde helt op, ja så kalder vi den sten, der dumper ned på jorden, for en meteorit.

  

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

08.10 | 01:19

My email: sven-hansen@live.dk

...
08.10 | 01:18

Hi Michael
IF I should to be convinced to sell, the price would be $ 18,000 which is normal in Denmark, due to our high taxes. A NEW Harley costs $ 95-115000

...
07.10 | 01:30

Hello I’d like to buy your motorcycle and I am actually from Chicago IL. My cell is 708 area code 821-3181

...
26.08 | 15:07

Kære Claus
Jeg kan anbefale Facebooksiden "Thule Air Base - past and present". En facebookside med 5300 medlemmer, så måske dér er en chance.. God vind med det.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE