Han eller tæve?

Det er et spørgsmål, som er rigtig svært at rådgive om, og afhængig af hvem man spørger, falder svaret forskelligt ud.

Men prøv at forholde dig til følgende:

Hvis det er din første hund:

Tæven.

En tæve kommer i løbetid ca. 2 gange om året. Nogle tæver lader sig ikke mærke med, at de er i løbetid, fx min Blika, mens andre bliver lidt småpyldrede andre lidt småhysteriske.  Træner man med sin hund, så kan man ikke komme på træningspladsen mens hun er (høj)løbsk, og til stævner giver det også visse besværligheder.

En tæve i løbetid tiltrækker områdets hanhunde, så du skal have mulighed for at hegne haven effektivt, så hun ikke kan stikke af eller elskovssyge hanner trænger ind.

Nogle tæver bløder og sviner en del, men et par hundetrusser kan løse dette problem. Andre tæver bløder mindre og er gode til at gøre sig rene.

Hanhunden.

En hanhund kommer ikke i løbetid og er derfor mentalt mere stabil hen over året, dette kan være en fordel, hvis man træner med hunden, og gerne vil gå til prøver osv. Men, hvis der nu findes en tæve eller flere inden for hundens snuseradius, så vil han vide det, og måske alligevel blive påvirket. Min Magnus mister appetitten og koncentrationen, bliver småpivende og stikker af, hvis han kan komme til det, når han får fært af løbske tæver i hans område. Min Emil mister først sin sunde fornuft, når hun står lige foran ham. Sådan er de så forskellige, de drenge. 🙂

En hanhund kan derfor have tendens til at strejfe, hvis der er løbske tæver i området. Det kræver et godt hegn om haven!

Hvis du i forvejen har 1 hund.

1 af hvert køn vil som udgangspunkt gå godt, og de kan få stor glæde og fornøjelse af hinanden. Men det vil med sikkerhed skabe besvær, når tæven kommer i løbetid, så der skal man tage sine forholdsregler med hensyn til adskillelse. Og ugen hvor tæven er højløbsk, er stemningen i hjemmet ret intens! Det er stressende for både hunde og mennesker.

2 hunde af samme køn giver ingen løbetidsproblemer, og hvis man sørger for, at der er mindst 2½ års aldersforskel på hundene, så vil langt de fleste kunne leve i skøn samhørighed. Der er det dog også vigtigt at man ikke vælger 2 hunde som begge er mentalt stærke, ellers kan det godt give lidt ballade om den indbyrdes rangorden. Men det er også vigtigt at se på racen, for en del racer indfinder der sig en naturlig køns aggression, når de bliver kønsmodne. Dette kan også godt ligge til en voksen islandsk fårehund han men behøver absolut ikke gøre det!  

Hvis du har flere hunde i forvejen.

Hvordan er kønsfordelingen? Kan du adskille dem effektivt når der er løbetid?  1 løbsk tæve og flere hanner i samme hjem, kan give store problemer hannerne indbyrdes – og jeg taler desværre af erfaring! Min Emil og Magnus var bedste venner, lige indtil min Blika flyttede ind og kom i løbetid 2. gang – så røg det venskab.

Indbyrdes rangorden.

Anskaffer man sig flere hunde, vil de indbyrdes finde en rangorden, for at få dagligdagen til at fungere. Hunde er af natur gode konfliktløsere, men som ejer kan man godt gøre en masse til selv at skabe ro og harmoni i sin flok. Her er det vigtigt at se på både kønssammensætning,  alderssammensætning og mentaliteten.

Samspil med andre hunde.

Der er størst risiko for ballade hanhund og hanhund imellem. Har man en stærk hanhund, der ikke gider noget pis med andre hanner, så vil han takke ja til en invitation til en lille rask nævekamp. Men, har man en godt socialiseret og mild en af slagsen, behøver der ikke opstå disse problemer, han vil blot underkaste sig, hvis han skulle møde en af de stærke banditter. 

Tæver kan have lettere ved at omgås andre tæver.  Der skal oftest mere til, før de indlader sig i slagsmål. Men, hvis en strigle møder en strigle, så er de værre end 2 hanhunde, for de kan virkelig komme op og toppes! 

 

Mange vælger tæver fordi de mener, at de er lettere at opdrage end hanner. Det er jeg ikke nødvendigvis enig i! Men, det kan nu alligevel være lettere at have en tæve, når det kommer til at møde andre hunde. Der findes desværre rigtig mange hundeejere, som ikke påtager sig det nødvendige ansvar for deres hund, og bare lader den løbe løs, selvom ejeren ikke har den fulde kontrol over dem. Derfor møder man ofte hundeluftere som forgæves kalder 14 gange på hunden, inden de råber ”den gør ikke noget” og imens kommer hunden galopperende hen imod en. I disse situationer vil jeg til hver en tid helst have en tæve med, for risikoen for konflikt er nu mindre med en tæve.

Summa summarum, jeg har rigtig svært ved at rådgive hvalpekøbere om, hvilket køn de skal vælge, for det afhænger af så mange ting. Men jeg håber, at mit lille skriv alligevel kan være til en hjælp.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.10 | 08:36

var det forskel på dine kuld efter du havde anvendt biosensorprogram

...
29.04 | 22:53

Hej! Vi söker en tik valp i Sverige. Planerad kull gärna med inslag av svart. Mvh Viveka och Mats
Tel 0709482367

...
07.05 | 21:39

Fine lille Áki. Han er bare endnu sødere i dag <3

...
10.04 | 10:34

Hej vi er blevet meget optaget af racen islandsk fårhund. Bor på et stort
landsted i Halland med höns og kat. Vi kommer til Bornholm i påsken d. 16. og 17
.

...
Du kan lide denne side