Nye anbefalinger om ormebehandling af hunde (set i avisen 12/2-2014)

Et nyt fund af rævens dværgbændelorm, får Fødevarestyrelsen til at udvide sin hidtidige anbefaling om ormekur til hunde, der bruges til jagt eller færdes meget i naturen. 

Fundet af rævens dværgbændelorm er det ottende siden 2011. Men til forskel fra de øvrige syv fund i Sønderjylland, er det seneste fund påvist i en ræv nær Grindsted i Midtjylland. På baggrund af denne spredning formoder Fødevarestyrelsen, at sygdommen er mere udbredt end først antaget, og finder det derfor nødvendigt at udvide de nuværende anbefalinger, fra kun at gælde Tønder Kommune til at gælde hele landet.

Ræven er langt den hyppigste vært for dværgbændelormen, men også hunde, katte og mårhund kan være smittespredere. Parasitten er ufarlig overfor slutværten (f. eks ræven, hunden eller katten), men ved overførsel af parasitten til mennesker, kan den udvikle en dødelig og uhelbredelig leversygdom. 

Anbefalingerne gælder ikke katte. Katte kan teoretisk være bærere af kattens dværgbændelorm, men forskere er enige om, at de ikke spiller nogen rolle i spredning af parasitten og smitte til mennesker. Katte må derfor fortsat ikke behandles forebyggende, men kun efter, at ormeinfektion er diagnosticeret.

 

Fødevarestyrelsens anbefalinger: 

  • Regelmæssig ormebehandling af hunde med særlig risiko for smitte med rævens dværgbændelorm. I risikogruppen er hunde, der færdes frit i naturen, og som kan komme til at æde ræveafføring, mus eller andre gnavere.

 

  • Ormebehandling af hunde, der kommer fra eller har været i det centrale Europas bjergområder, og som kan have ædt mus eller andre gnavere. Behandling en til to dage inden hjemrejsen.

 

  • Grundig vask af hunde som kan være udsat for smitte med rævens dværgbændelorm ved at rulle sig i ræveafføring, gå i en rævegrav eller jagthunde som bruges til gravjagt.

 

Mindsk smitterisikoen: 

  • Undgå så vidt muligt, at din hund æder mus og andre gnavere, som kan være mellemværter for parasitten.

 

  • Vask din hund, hvis den har været i kontakt med ræve eller rævens ekskrementer.

 

  • Skyld frugt og grønt, og vask dine hænder grundigt efter havearbejde, hvis du bor i et område, hvor der er ræve.

 

http://wwwx.dtu.dk/Inst/VET1/Nyheder_fra_instituttet.aspx?guid=%7B98911ACD-E9A5-436D-B74E-51E9AE4F39F3%7D

 

Ormekur på recept

Ormekure er blevet receptpligtige.

Din dyrlæge må kun skrive en recept, hvis lægen har set din hund inden for de sidste 3 måneder, og dyrlægen skal have en begrundet mistanke eller viden om, at din hund har orm.

Hos voksne hunde vil man som oftest tage en afføringsprøve og undersøge den for orm. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt netop din hund skal have en ormekur, så snak med din dyrlæge.

Orm / Ormekur

Hvalpe fødes med ormelarver. Der skal gives ormekur første gang i 5-6 ugers alderen, og dette skal gentages evt. i 9-11 ugers alderen. Her efter udvikler hunden naturligt immunitet mod spoleorm, og der gives normalt kun kur mod orm når det opdages at hunden har orm.

Det er mest almindeligt at hvalpe får orm, det hænger sammen med at den voksne hund har udviklet den før omtalte immunitet mod spoleorm.

Tegn på at hunden har orm:
At hunden er vommet
Diarre
Opkastninger
Hoste
Hikke
Glansløs pels

Hvordan får hunden orm:
Smitte direkte fra tæve til hvalpe
Kontakt med afføring
Smitte fra byttedyr (mus, fugle, biller osv)
Smitte gennem huden

Min hund har orm, hvad skal jeg gøre?
Hvis du konstaterer at din hund har orm, eller har mistanke om det, skal du opsøge en dyrlæge som vil kunne bekræfte mistanken og give en recept på ormekur.
Da der er recept på kuren gør det at du skal omkring din dyrlæge. Det er derfor blevet dyre at få fat i en ormekur da man skal betale for at få stillet diagnosen samt recepthonorar.
Men man kan jo ved samme lejlighed få dyrlægen til at tjekke hunden for andre ting samtidig.

Af forskellige arter orm kan nævnes:
Spoleorm
Forekomst: Vidt udbredt.
Størrelse: Op til 18 cm.
Føde: Tarmindhold.
Livscyklus: Smitte optages som infektive æg enten direkte fra afføring eller fra byttedyr, der fungerer som mellemværter.

Optages smitten fra mellemvært sker den videre udvikling kun i mave-tarmkanalen. For hunhunde gælder dog, at larverne kan indkaplses i muskelvævet, hvor de ligger i dvale indtil sidst i en drægtighed.

På dette tidspunkt vækkes larverne til live, hvorefter de vandrer til fosteret, således at hvalpene bliver født smittede med spoleorm. Efter fødslen kan både hvalpe og killinger smittes via modermælken. Optages smitten direkte fra afføring, klækkes ægget i tarmen, hvorefter larven vandrer via blodbanen til lever og lunger. Her hostes den op, synkes og fortsætter udviklingen til voksen orm i tarmen.

Denne udvikling foregår hos hundehvalpe yngre end 3 måneder

Hageorm
Forekomst: Ikke så almindelig; findes i hundekenneler samt andre steder, hvor dyrene kommer i tæt kontant med andre dyrs afføring, f.eks. hundetoiletter og lign. Smitten findes overvejende hos unge dyr (1 - 3 år).
Størrelse: 1 - 2 cm.
Føde: Blod.
Livscyklus: Direkte (ingen mellemværter), smitte kan ske på tre måder:

  1. Gennem munden.    
  2. Gennem huden.    
  3. Via modermælken.


Piskeorm
Forekomst: Sjældent hos hunde (hyppigere hos ræve)
Størrelse: 4 - 8 cm.; hårfin
Føde: Blod.
Livscyklus: Direkte (ingen mellemværter).

Bændelorm
Forekomst: De fleste dyr bliver med mellemrum inficeret. 
Størrelse: Kan variere meget fra art til art; fra få cm op til flere meter.
Føde: Tarmindhold.
Livscyklus: Alle bændelorm spredes via mellemværter. Disse kan være forskellige smådyr såsom mus, rotter og fugle. Hos den hyppigst forekommende bændelorm er mellemværten hunde- og kattelopper, hvorfor man i tilfælde af loppesmitte skal være opmærksom på, at hunden samtidig kan være smittet med bændelorm. I disse tilfælde, er det nødvendigt at behandle.

Lungeorm
Ræven og hunden er hovedvært for lungeormen mens mellemværten hovedsaligt er snegle (skovsnegle, vinbjertsnegle, havesnegle osv) Lungeorm sætter sig i luftrøret og bronkier og irreterer hunden så den får luftvejsproblemer, hvilket viser sig ved tør hoste. Symptomerne på lundeorm minder i høj grad om lungebetændelse, nemlig:

Hunden bliver mindre aktiv

Hoste
Hurtig vejrtrækning
Feber
Næsten ingen appetit
Opkastninger i forbindelse med hosten

Symptomerne kan være meget svage, så hold øje med din hund og reager på selv små ændringer hos den.
Den kan spise og drikke normalt. Dyrlægen stiller diagnosen ud fra en afføringsprøve, som tages over 3 dage.

Hvordan bliver hunden smittet?

Rævens afføring udstiller ormelarver som så indgår i diverse snegles fødeoptagelse. Hvis hunden spiser disse snegle vil den bliver smittet med lungeormen. Hunden behøver ikke direkte at spise sneglen, men kan let komme til det når den eventuelt spiser græs, eller har andre ting i munden fra haven. Faktisk er det nok at hunden slikker på græs, fordi at det spor som sneglen som bekendt laver efter sig indeholder larver som hunden derved indtager.

Kontakt din dyrlæge ved mistanke om lungeorm.


Orm er ikke ufarlige

Dette er en orm som kravler ud af en edderkop - Mon det er særlig sundt at have inden i din hund. Så sørg for at få undersøgt om din hund har orm