Hvordan ser staffens bid ud ?

En ægte racetypisk Engelsk Stafforshire Bull Terrier skal have et komplet saksebid.

Det vil sige at ALLE tænder skal være tilstede.
 
Mangler hunden tænder er det IKKE komplet og har hunden under eller overbid er det en fejl som kommer fra avlen.

Nogle opdrætter vægter ikke tænderne særlig meget, nogle avler bevist på skæve og dårlige tænder.
Det mener vi er en STOR fejl.

Hunden skal leve hele sit liv med sine tænder og det vil forvolde smerter og store udgifter for en hvalpekøber hvis tandsættet ikke er i tip top orden.

Vær kritisk og undersøg forældredyrene til din nye hvalp. Spørg rundt omkring og lav ikke noget impulskøb bare fordi en opdrætter ligger med hvalpe.

Tag ud og se så mange opdrætter som muligt og husk på at du skal leve rigtig mange år med din beslutning.

SAKSEBID:

Mælketænder : Hvalpen får 28 mælketænder, som begynder at vokse ud fra 3 ugers alderen.
Der er følgende mælketænder :
Både i Overmund og i undermund er der :6 fortænder, 2 hjørnetænder, 6 præmolare kindtænder

Blivende Tænder : Den voksne hund har 42 blivende tænder. De begynder at komme ved 4 mdr. alderen. Tandskiftet er afsluttet på et par mdr. Mælketænderne falder ud i takt med, at de blivende tænder bryder frem.

Der er følgende blivende tænder:
Overmund : 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 præmolare kindtænder, 4 molare kindtænder
undermund : 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 præmolare kindtænder, 6 molare kindtænder
Nogle staffer er født af forfædre som mangler tænder i deres tandsæt.
Så kan man spørge sig om det er en stor fejl. Hunden skal nok leve et lykkeligt alligevel men når det nu er muligt at vægte et komplet tandsæt og forsøge at bevare det i fremtiden så ligger der et ansvar på de danske opdrætter.
Bliver man ved med at vælge avlspartner som mangler tænder så får fremtidigt afkom jo også manglende tænder som de sender videre til deres afkom.
Det at mangle en tand er ikke lige så slemt som at avle på skæve tænder.

Opdrætteren pålægger ved dette den nye hvalpekøber en kæmpe økonomisk udskrivning. Der findes proffesionelle hunde tandlæger og de er dygtige. Men de koster rigtig mange penge og det er en lang process.
Alt dette kan man undgå ved at vælge hvalpe fra forældre med komplet saksebid og spørge ind til opdrætter hvad de selv lægger i sådan noget som tænder.

Der går altid rygter om visse opdrætter bevist avler på skæve/dårlige/manglende tænder og rygter skal man som regel ikke tage for gode varer.
Men undersøg sagen selv. Tag ansvar  !!

Vedligeholdelse af hundens tænder !

Alle hunde får behov for en tandrensning før eller senere. Hos store hunde er det tit senere, og hos små hunde er det tit meget tidligt (1-3 års alderen). Vores hunde (og andre dyr) får tandsten, parodontose og ødelagte tænder i mindst lige så høj grad som mennesker, og som regel meget mere. Tandsten og parodontose gemmer på mange bakterier, der regelmæssigt frigives i kroppen og f.eks. kan sætte sig på hjerteklapperne, i nyrerne eller i leveren og give sygdom der. Hvis din dyrlæge konstaterer, at din hund har tandsten, bør du få det fjernet. En grundig tandrens er altid i fuld bedøvelse, fordi det er den eneste måde, man kan kontrollere alle tænderne på.

Nogle små hunde har så voldsom parodontose, at de over nogle år skal have trukket de fleste af deres tænder ud. Det er ikke så voldsomt, som det lyder - tænderne sidder løst og gør ondt, når der er slem parodontose, og det er en lettelse for dyrene at slippe af med dem. Hunde klarer sig fint uden tænder, mange spiser endda fortsat tørkost med god appetit - den bliver bare ikke tygget.

Hvad kan du selv gøre !

Allerede fra en tidlig alder skal du træne staffen i at vise tænder. Du skal og andre bør kunne kikke en staff i munden. Det er ikke noget den frivilligt bare gør hvis den ikke er trænet til det eller har prøvet det jævnligt.

Brug tålmodighed og godbidder. Du skal gå langsomt frem og hvis du i første omgang bare får løftet læberne er det fint.
Det skal gerne ende med man frit og uden besvær kan se hele tandsættet fra alle sider og forfra.

Det er et must hvis du skal til udstillinger og især også når du skal til dyrlægen.

Du kan give din staff masser af rense-gnave-ben og hvis du rå fodre eventuelt sammen med egnet tørfoder så har du ikke mange problemer med lugt og tandsten.
Men tjek jævnligt og rens så snart du ser det mindste.

Vi benytter en ganske almindelig elektrisk tandbørste. De får deres egne tandbørster og med hundetandpasta på får tænderne en omgang.
Man kan sagtens bruge dem man sætter på fingeren og man kan også benytte sine egne finger med tandpasta på. Bare at man gør noget.

Har hunden først fået afsat masser af mørkt tandsten skal den ofte under narkose hos dyrlægen for at få bugt med det.