Hvad er L2-hga ?

 

L2-hga er en genetisk sygdom, der angriber hjernen. Mange flere hunde en man har anet, er bærer af genet.

Hvis man parrer en hund der er bærer med en anden bærer, vil de få 25pct PÅVIRKEDE hvalpe - 25% som er raske & 50 bærere.

En bærer parret med en hund der ikke har genet - får INGEN påvirkede hvalpe - men 50 % bærere & 50 % der ikke har genet.

Det ser sådan ud;

CLEAR ; hunden har to kopier af det normale gen, og vil ikke udvikle eller videregive L2-hga genet til nogen af dens afkom.

CARRIER ; hunden har en kopi af det normale gen og en kopi af det mutante gen, der forårsager L2-hga.Hunden vil ikke udvikle L2-hga – men vil vidregive genet til 50 % af dets afkom.

AFFECTED ; hunden har to kopier af det mutante gen L2-hga, og er påvirket af L2-hga.

Den vil blive påvirket af det i nogle stadier, i løbet af livet, hvis den i givet fald, lever til en passende alder.

I de seneste år, har få Staffordshire Bull Terriers fået diagnosen Metabolic Disorder - den kliniske betegnelse er L2-HGA Sygdommen manifesterer sig på forskellige måder; hunden udviser en anden adfærd & får en demenslignende adfærd( sidder og stirre ind i væggen - sidder klinet i hjørner eller under bordet - mister sine lydighedsfærdigheder - og bliver urenlig), nervøsitet, får anfald, kan ikke motionere, får en usikker gang, ryster & skælver & får muskel stivhed.

Man har fundet staffords fra forskellige blodlinier der lider af det , og antallet af staffords der er diagnostificeret er stigende; der er også hunde i Norden, der er testet L2-hga AFFECTED .

En meget lignende sygdom findes også hos mennesker(D2-HGA) - meget sjælden - men i høj grad ødelæggende for de familie der er påvirket af det.

Problemet er, at idet der vil bliver flere og flere bærere - vil der også komme flere og flere hunde der er angrebet. Pt. er man i England ved at etablere en database, med de testede staffer - for at man kan værne om racen.

De engelske kenneler, er i gang med at få testet deres hunde, for at sikre deres videre avl - og racen. Man kan via det angivne link, rekvirere en formular, som man kan tage med til sin dyrlæge, og få taget en blodprøve, til at sende til England, hvis man ønsker at få testet sine hunde.

De engelske opdrættere & staff folk i almindelighed, er meget oprørte & bekymrede - idet der viser sig åbenbart bærere i et større omfang end forventet.

Der findes en database, hvor man kan gå ind og se , hvilke dyr der er testet – og om de er cler/carrier/affected – desværre, er det ikke allle , der vælger at give deres samtykke til at , deres testede hunde står der – så hunde der er testet AFFECTED – vil stadig være at finde, uden at de er i databasen.

Juni måned 2009 blev det ved afstemning i SBT gruppen under Dansk Terrier Klub besluttet at vi fremadrettet skal have status på L2-hga.

Dette iværksættes snarest og skal verificeres gennem Dansk Kennel Klub.
Kendt status betyder at man kun må avle på CLEAR-CLEAR og CLEAR-CARRIER

Som det er lige nu kan enhver skrive på sin hjemmeside og fortælle at deres avlshunde er testet for L2-hga og for den sags skyld også HC.
Men enhver kan forfalske disse testsvar og ingen kan tjekke om der rent faktisk er udtaget en blodprøv fra den rigtige hund.

Dette vil i fremtiden gå alene gennem DKK som får testsvarene direkte fra DNA labratoriet i England.
Det bliver skønt. Så kan man rent faktisk stole på de testsvar som bliver kastet i flæng alle mulige steder.

Ikke sådan ment at opdrætter lyver og er uærlige for det er de selvfølgelig ikke. Men der er jo ingen beviser som det er i dag.

Ære være fremtiden for vores race... Vi jubler...