Hvad er HC ?

HC er en progressiv tilstand, som indebærer at selv om hvalpen ikke er født med det, så kan den senere udvikle det.

Hovedparten af angrebne hunde, får symptomer ved 6-8 måneders alderen eller senere – kan også forekomme i et tidligt hvalpestadie - og videreudvikles til hunden bliver blind. Tilstanden er dobbeltsidet, og dette betyder at begge øjnebliver angrebet.

HC er ingen ny sygdom i racen, den har eksisteret i over 30 år.

Arvegangen på HC beror på at både moderen og faderen er bærere for at hvalpen skal blive angrebet.

Hvis hunden ikke har HC 18 måneders alderen, viser erfaringen at så udvikler den det ej heller senere.

Man har før ikke kunnet se om en hund var bærer eller ej af sygdommen, men nu er der heldigvis mulighed for at DNA teste som sikkert diagnostificerer hundens tilstand.

Dette gør det muligt at kontrollere at man ikke parrer en bærer med en bærer, så man ikke derved avler frem hunde som bliver angrebet af sygdommen og bliver blinde.

Det er vigtigt at alle avlsdyr testes, så man kan udrydde sygdommen.

Er HC et problem for staffer ?

Det vil vi sige ja til. Ellers var der ikke så meget focus på det og er i dag muligt ved en blodprøve at konstatere om hunden arveligt vil give de dårlige gener videre til afkom.

Der er tre betegnelser for  HC
CLEAR - CARRIER - AFFECTED

Vi har juni 2009 afgjort ved afstemning i SBT gruppen Danmark at vi ønsker avlskrav på HC i fremtiden. Det vil sige kendt status før parring.
Det vil være DKK som skal verificere vores DNA svar og som det er og bliver må man parre CLEAR med CARRIER og selvfølgelig CLEAR med CLEAR.