Oprindelse

Den første Staffordshire Bull Terrieren blev indregistreret i England i 1935 og er siden udelukkende opdrættet som familie- og udstillingshund. Hundekamp blev forbudt i følge engelsk lov 100 år før - i 1835.

Racen blev i 2006 kåret som ”Årets Familiehund” i England, hvor den også populært kaldes ”The children’s nursemaid” eller ”The Nanny dog” – altså ”Barnepigehunden”. Staffordshire Bull Terrierens tålmodighed og forsigtige omgang med børn er legendarisk.

De hunde, som Staffordshire Bull Terrieren nedstammer fra, er ikke fuldt dokumenteret, men det vides, at racen blev skabt ud fra datidens bulldog og terrier varianter. Formodentligt med størst vægt på indholdet af bulldog.

Staffordshire Bull Terrieren er den terrier race i oprindelseslandet, Storbritannien, der er flest af - og samme sted den 5. største race med ca. 12.000 årlige registreringer.

I Danmark er Staffordshire Bull Terrieren en race med en lille population.  I 2008, 2009 og 2010 blev der i Dansk Kennel Klub registreret henholdsvis 180, 136 og 101 Staffordshire Bull Terrier.

En raceren Staffordshire Bull Terrier har altid en FCI anerkendt stamtavle fra eksempelvis Dansk Kennel Klub.

Vi anerkender udelukkende Staffordshire Bull Terrier, såfremt de kan identificeres via en anerkendt stamtavle. Andre hunde, som måtte have en vis ydre lighed med Staffordshire Bull Terrier eller som blot påstås at være en, mangler valid og troværdig dokumentation for afstamning, hvorfor der med største sandsynlighed er tale om en blandingshund.

Derudover er opdræt af disse "kopi-hunde" ikke underlagt den etablerede hundeverdens kompetencer, krav og retningslinjer.

HUSK ALTID STAMTAVLEN!

En del af Englands historie:

I det berømte Staffordshire Regiment, er Staffordshire Bull Terrieren regiments maskot.

Historien om Staffordshire Bull Terrieren hos regimentet tager sin begyndelse i 1800 tallet. South Staffordshire regimentet var på march under ledelse af Lord Wolseley. De skulle hjælpe med at befri Khartoum, der var belejret af tyskerne.

De steg på et tog i Cairo sammen med en Staffordshire Bull Terrier. Desværre hoppede ”Boxer” – som hunden hed, af toget, mens det var i fart. Soldaterne så hunden ligge bevidstløshed ved siden af sporet. De fleste anså den for død.

Nogle få dage efter, mens regimentet havde slået lejr ved Assiut for at afvente de videre marchordrer, vaklede en meget tynd og udmattet hund ind i deres lejr, hvor den kollapsede. Boxer havde tilbagelagt over 320 km langs jernbanesporene i fyrre graders hede for at slutte sig til sit regiment.
Hunden kom sig og fulgte med på det videre felttog. Fra da af blev Staffordshire Bull Terrierne regimentets maskot.


Efter 2. verdenskrig blev det i 1949 til en fast tradition, at regimentet ved parader havde en Staffordshire Bull Terrier til at gå forrest.
Den første paradehund var en helt hvid Staffordshire Bull Terrier – de efterfølgende, der alle fik navnet Watchman, var sorte.
I 1988 blev Watchman III optaget i regimentet med rang af sergent.

Joe Mallen, Jern arbejder fra Staffordshire med hans hund Ch. Gentleman Jim, racens første champion

Udstilling af SBT på nogle af de første shows i England

Racens Mentalitet

Følgende er karakteristiske træk for racen, der ifølge FCI standarden; er særdeles intelligent og hengiven – især overfor børn. Det er også den eneste race under FCI, der har indskrevet i sin racestandard, at den er absolut pålidelig.

Staffordshire Bull Terrierens personlighed, størrelse, og at pelsen er nem at vedligeholde, gør den til en fantastisk følgesvend for den aktive hundeelskende familie.

Staffordshire Bull Terrieren er en intelligent og aktiv hund af medium størrelse, som kommer godt ud af det med såvel børn som voksne. Den bør socialiseres fra hvalp, især med eventuelle andre dyr i husholdningen og start træningen tidligt. 

Det er en meget kærlig hund, der som regel foretrækker selskab fra mennesker frem for andre hunde. Det er som ofte mere udtalt hos den voksne hund end hos hvalpen. Nogle Staffordshire Bull Terriere bibeholder deres hvalpesind igennem hele deres liv, hvilket kan gøre dem til noget af en håndfuld.

Staffordshire Bull Terrieren har et stort hjerte, en stor humoristisk sans og dens usædvanlige kærlighed overfor mennesker gør, at den tit udtrykker sin glæde ved at hoppe op, dutte til dig med snuden og poterne. Staffordshire Bull Terrieren er derfor ikke den bedste følgesvend for dem, som foretrækker en mere stille og reserveret hund.

Den er dog glad og tilfreds – blot den er sammen med sine mennesker – den trives lige godt i en aktiv børnefamilie som hos en pensionist.

Den er absolut pålidelig, og selvom alle børnenes legesager ryger rundt i luften, er det under en Staffordshire Bull Terriers værdighed at deltage på andre måder end at lægge sig i vejen.

Det er som regel ikke en gøende race, men dette er ikke ens betydende med at den ikke 'snakker'. Dens snakken kan dog spænde vidt, alt fra grynten, abelyde, til at det lyder som, at den jodler.

Når det kommer til vand kan Staffordshire Bull Terrieren deles ind i tre kategorier. Den første gør alt for at undgå det, den anden sopper stille i vandkanten. Den sidste og tredje kategori elsker vand og vil tilbringe tiden med at svømme rundt og endda dykke.

Træning:

Staffordshire Bull Terrieren er en intelligent hund, der nyder at samarbejde, og som er relativt nem at lydighedstræne. De er dog temmelig stædige anlagt og en god portion tålmodighed kan derfor være nyttig.

De elsker agility, f.eks. er der en Staffordshire Bull Terrier på det svenske agility landshold - og den er tilligemed blevet årets agility terrier flere år i træk.

Herhjemme har vi flere Staffordshire Bull Terriere, som har klaret sig rigtig flot til lydighedsprøver i forskellige træningsklubber. Derudover er de også fantastiske terapihunde.

Staffordshire Bull Terrieren er ikke en vagthund.

Kilde: Blandt andet SBT-Danmark. Vores fælles info side om racen.