HJEMMET OG HAVEN

Hvalpens nye hjem

De første uger i din nye hvalps liv vil være meget travle og krævende. Du vil til tider, nok tænke om det var det rigtige at få en hvalp. Alting vil dog gå bedre hvis du har tålmodighed og humor. Husk at hvalpetiden kun forekommer denne ene gang. Det stykke arbejde du lægger i det nu vil give pote senere hen. Husk hvis der er noget du ikke ønsker din hvalp skal gøre når den bliver stor, så lad den ikke gøre det når den er lille, har den for eksempel, aldrig fået lov at komme i møblerne er det meget nemmere at vedholde det.

Hvalpesikkert hjem

At opdrage en hvalp er lidt ligesom at have børn, de er alle vegne. Hvis du på forhånd sikre dit hjem, kan du undgå ulykker og bidemærker i møbler, planter og hvad små hvalpe ellers syntes spændende. For en hvalp er alting meget nyt og fascinerende. Når hvalpen ser noget for første gang skal det selvfølgelig undersøges meget nøje. Hvalpe undersøger med munden, kan det spises eller leges med? Du kan altid regne med at hvalpen er mest interesseret i de ting du helst vil have i fred, såsom ledninger, dine nyeste sko eller den plante du så nænsomt har passet og plejet i 10 år. At forebygge er meget bedre end at skulle sige Føj! eller Nej! hele tiden. Kig rundt I dit hjem, hvilke ting kan du stille op eller væk for at de er i sikkerhed for en nysgerrig hvalp? Er der rum som hvalpen ikke skal have adgang til, så luk af med det samme, måske senere når den er opdraget kan den få lov at gå i alle rum. Et børnegitter til adskillelse af rum er en rigtig god ide.

Haven

Husk også at sikre din have, en hvalp kan komme ud mange steder. Hvis der er steder din hund ikke skal komme i haven, må du skærme af med hegn. Har du en tæve er det meget vigtigt den ikke får uventet besøg i løbetiden og har du en han er det vigtigt han ikke kan gå på uventet besøg, så sørg for hegn om haven. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis din han parre en tæve eller din tæve bliver parret, så hegn hegn hegn.

TRÆNING

Du starter din træning af hvalpen fra dag 1. Du kan sagtens begynde træningen når hunden er 8 uger, da træning ikke er som i gamle dage. De første par dage skal du dog ikke kræve det store, men vi begynder at træne med det samme hvalpen kommer ind i hjemmet. Du giver jo ikke hvalpen lov til at bide i ledninger, tisse på gulvet eller spise potteplanter og det er en del af den første træning. Træningen med sit, dæk, stå osv, kan du starte med når hvalpen efter et par dage er kommet sig over chokket at forlade sin mor, søskende, de mennesker den kender og de vante omgivelse. Der går som regel ikke mere end nogle dage før hvalpen begynder at vænne sig til det nye liv. Jo hurtigere du starter med træningen jo bedre, indlæringsevnen er optimal lige nu, så det gælder om at gribe chancen. Træning er ikke som det var engang, vi hev og sled i halsbåndet, pressede hunden ned i sit og dæk og skældte ud hele tiden, det er et overstået kapitel. Nu skal vi samarbejde med hunden, på den måde opnår vi et langt bedre resultat og det er en glæde for begge parter. Igennem leg kan hvalpen lære meget, husk små korte sessioner, hvalpen bliver hurtig træt, 3-5 minutter er rigeligt. Du kan hurtigt se på din hvalp når den begynder at kede sig. Gradvist kan du forøge tiden af dine træningssessioner. Du skal have nogle lækre godbidder og en god portion tålmodighed.

ID MÆRKNING

Hvalpe skal mærkes enten ved tatovering eller chipning og registres i dansk hunderegister, det sørger vi for inden du får hvalpen hjem. Vi bruger chipmærkning til vores hvalpe, dels fordi det er noget mere skånsomt end at udsætte det lille stafføre for tatorvering, men også fordi det snart bliver lovpligtigt at have hunden chippet. Hvalpen er chippet når du får den hjem. Hos dit første dyrlægetjek kan du bede dyrlægen om at tjekke ID-mærkningen for at være sikker på den stadig sidder det rette sted. Det er sket i sjældne tilfælde at chippen vandre. Du vil kunne mærke chippen på din hvalp, men være påpasselig med området, når du får hvalpen hjem.

DET FØRSTE DYRLÆGE BESØG MED HVALPEN

Når hvalpen er 3 måneder skal den første gang til dyrlægen hos dig. Kennel Purestaff's har foretaget den første vaccine i uge 7. Derefter skal du re-vaccinere et år efter. Vi har en meget udførlig instruks på vaccine og hvilke produkter du skal bruge. Den får du med i din Purestaff's mappe. Dyrlægen vil gennemgå hvalpens sundhedstilstand og påføre det i din sundhedsbog. Hvalpen vil også blive vaccineret mod hundesyge, parvovirus, diarre og smitsom leverbetændelse. Hvis hvalpen skal med til udlandet, skal vaccinationen mod rabies foretages tidligst 14 dage efter 3 måneders vaccinen. Vi anbefaler IKKE at du får rabbies samtidig med almindelige vacciner. Det nedsætter hvalpens naturlige immunforsvar.
 
Alle hvalpe fødes med spoleorm i sig, som overføres fra tæven i den sidste del af drægtigheden. Spoleormene kan også blive overført via modermælken. Vi har behandlet din hvalp og vores tæve mens de lå i maven og i deres 3-5 og 7 leveuge.
Du kan medbringe en afførringsprøve til din dyrlæge for at være sikker på din hvalp ikke har orm derefter.

Hvalpe skal ikke unødigt behandles med diverse produkter for små forbipasserende tilstande. Hvalpen skal opbygge et sundt forsvar og kan i de fleste tilfælde selv klare småting. Men ring til os ved spørgsmål.

TANDSKIFTE

Når hvalpen er ca. 5 måneder gammel begynder den at skifte tænder. Gummerne vil klø meget og det kan betyde at de vil tygge i mange ting, sørg for at hvalpen har noget at bide i, tyggeben og bidereb. Jeg blev opfordret til at prøve et gammelt viskestykke med knude på, det var en stor succes, min hvalps tand røg ud med hjælp fra viskestykket og lidt rusken. Er du i tvivl om hvalpen har skiftet alle tænder når den er ca. 7 måneder skal du kontakte din dyrlæge.

SOCIALISERING

Du skal sikre dig at alle nedenstående begivenheder er behagelige og ikke truende. Hvis din hvalps første møde med noget er ubehageligt, kan det blive til det modsatte af hvad du ønsker. Du kan faktisk herved opnå en fobi som vil vare resten af livet. Det er derfor meget vigtigt at gå meget langsomt og sikkert med det du ønsker, være sikker på at det du udsætter hvalpen for er ufarligt og ikke vil skade på nogen måde når den møder nye ting, mennesker eller hunde.

 • Inviter venner overfor at hilse på din hvalp, inklusiv mænd, kvinder, børn og ældre.
 • Inviter venlige, sunde og vaccinerede hunde, hvalpe og også gerne katte som din hvalp kan møde og lege med. Tag din hvalp med til disse dyrs hjem, så hvalpen møder dem udenfor hjemmet.
 • Tag din hvalp med til indkøbscenteret, parken, legepladser osv. Steder hvor der er mange mennesker og meget aktivitet.
 • Tag din hund med på korte køreture til at starte med og forlæng køreturen efterhånden som hvalpen vænner sig til det.
 • Introducer din hvalp til paraplyer, tasker, kasser, støvsugeren osv. Opmuntre din hvalp til at udforsker det nye hjem.
 • Væn din hvalp til at se forskellige ting på forskellige måder. Sæt en stol på hovedet, læg skraldespanden på siden, tom selvfølgelig, sæt strygebrætte en vej den ene dag og en anden den anden dag.
 • Introducer din hvalp til forskellige lyde, høje ubehagelige lyde skal komme på lang afstand og efterhånden komme tættere og tættere.
 • Væn hvalpen til at blive badet, set tænder og øre, rørt på alle dele af kroppen og få klippet negle. Hvis du er konsekvent med at det er dig der styre når hunden for eksempel bliver redt, vil hvalpen hurtigt lære at stå stille, men du skal være konsekvent hver gang, lad aldrig en hvalp slippe hvis du har bestemt dig for at nu skal den redes, så har den vundet og vil prøve igen og igen fremover.
 • Lad hvalpen blive vant til trapper og forskellige slags gulv. Hvalpen skal også vænne sig til halsbånd og snor. Introducer alt det du vil have din hvalp skal være komfortable med.

Ting du absolut ikke må gøre:

 • Lad ikke din hund socialisere med andre hunde som er syge eller aggressive.
 • Forstærk ikke frygt adfærd, forstået sådan at du må ikke ynke, berolige eller opmuntre hvalpen når den er bange, vi kommer ofte helt ubevidst, til at forstærke denne adfærd. Det er helt normalt at hvalpen vil udvise tegn på underkastelse og er forsigtig, når den møder nye ting.
 • Tillad ikke oplevelser som gør ondt, eller som gør hvalpen ekstremt bange, dette kan den få en livsvarig fobi af.
 • Tving ikke hvalpen til noget, lad den selv se tingene an. Du er der kun, for at observere om alting forgår korrekt.
 • Lad ikke hvalpen få for mange oplevelser på en gang. Din hvalp har brug for meget søvn og bliver hurtig træt. Det bedste er at have mange og små korte sektioner, end få lange.
 • VENT IKKE FOR LÆNGE! Hver dag der går, er en mulighed for oplevelser og dagen vil være borte for evigt. Hvis du ikke socialisere din hvalp nu, sker det aldrig.

ALENE HJEMME TRÆNING

Alene hjemme problemet er størst for hunden de første 30-40 minutter efter du er gået. Denne overgang kan mildnes ved at gemme godbidder, lægge ben, tænde for radioen eller spille et bånd med snakkende stemmer.

Det er i strid med hundens natur at være alene hjemme, så det er vigtigt du lære hvalpen det og på den rigtige måde..
Hvalpen skal være alene i varierende perioder. Du starter med at lukke døren i fem sekunder, to minutter, otte minutter, gradvist udvider du. Kommer der tilbagefald har du udvidet for hurtigt og må gå tilbage nogle trin. Du kan jo starte med at gå ud med skraldet, hvalpen skal ikke have lov at følge dig alle vegne, heller ikke på toilettet, selvom du måske kunne syntes det var hyggeligt med lidt selskab. Væn hvalpen til at du godt kan rasle med nøgler eller tage overtøj på uden det betyder at man går. Du skal altså ofte bare rasle lidt med nøglerne, tage overtøj på for at tage det af igen uden at der sker andet. I løbet af tre til fire uger kan man øge alene hjemme perioden til to, tre eller måske op til 8 timer. Hvis din hund skal være alene i mere end 8 timer om dagen, skal du måske overveje om du skal anskaffe dig en hund.

FORSIKRING

Ansvarsforsikring 

Du skal sørge for at tegne den lovpligtige hundeansvarsforsikring som dækker hvis hunden laver skade på andre mennesker, hunde eller materielle ting. De fleste forsikringsselvskaber tilbyder denne form for forsikring.

Sygeforsikring

Du kan også overveje at tegne en sygeforsikring i tillæg til ansvarsforsikringen på din hund. Den kan hjælpe dig med dyrlægeregningen hvis din hund bliver syg eller kommer til skade. Hvalpen er hos os sygeforsikret med tillæg af en skjulte fejl forsikring.

Livsforsikring

Du kan også tegne en hundelivsforsikring. Hvis din hund dør eller må aflives som følge af sygdom eller ulykke kan den hjælpe økonomisk med at anskaffe en ny hund.

Vil du vide mere

Vi tager en snak med dig som Purestaff's hvalpeejer inden du får hvalpen hjem. Vi tegner din forsikring og gør alt klar så du er fuldstændig dækket ind. Sammen skræddersyer vi din forsikring så den passer til dig og dine ønsker.Vi rådgiver dig og sikre at din nye livs ven får en rigtig god start på livet.

RENLIGHED

En hvalp bliver ikke født vidende om at det ikke accepteres at tisse på dine dyre tæpper.

 1. Hold øje med din hunds adfærd når den tisser udendørs. Så ved hvornår du skal tage den i at tisse indendørs.
 2. Ophold dig så meget som mulig udendørs, så hunden føler det er rart at tisse udenfor.
 3. Tag hunden udenfor når den har spist, sovet og leget, sæt den gerne på græs eller jord, så den vænner sig til at tisse på forskellige overflader.
 4. Når det er tid, så gå straks ud og helst af den samme dør hver gang.
 5. Bliv ude sammen med hvalpen til den er færdig.
 6. Du kan med fordel sætte hvalpen i en blødt indrettet transportkasse om natten, hunde vil sjældent tisse der hvor de sover.
 7. Bær hvalpen udenfor, hvis den bliver rastløs om natten og lad den tisse. Hvis du sover dybt, må du sætte uret til at ringe, fordi ud skal din hvalp helt sikkert, den kan ikke holde sig så længe endnu.
 8. Straks om morgen skal du bære din hvalp udenfor, bær den, ellers risikere du at den tisser på vej ud.
 9. Beløn din hund når den tisser udenfor, men overdriv ikke. Nogle hunde forstår ikke at du roser den for at tisse udenfor, men i det hele taget for at den tisser og så tisser den alle vegne.

Du må aldrig straffe din hund når den tisser indenfor, det lærer kun hvalpen at den ikke må tisse når du er der, også udendørs.

Fanger du hvalpen i at tisse indenfor, så sig nej og løft den udenfor, ikke noget med at skælde den ud hele vejen, kun et skarpt nej og så ud.

Du må ALDRIG få din hund til at tro det er forkert at tisse. Du må endelig ikke køre snuden ned i afføring eller slå den med avisen.