SÅDAN SKAL EN STAFF SE UD...

20.01.1998 (GB) (ORG 24.06.1987)

STAFFORDSHIRE BULL TERRIER

Oprindelsesland: Storbritannien
Anvendelse:
Terrier
Klassifikation:
FCI Gruppe 3 (Terriers),
Sektion 3 (Terriers af Bull-type). Uden brugsprøve.
Helhedsindtryk:
Glathåret, meget harmonisk, med betydelig styrke for sin størrelse. Muskuløs, energisk og adræt.
Temperament:
Traditionelt ukueligt modig, sej og vedholdende.Særdeles intelligent og hengiven, især over for børn. Dristig, frygtløs og absolut pålidelig.
Hoved:
Kort. Skalle : Dybt overalt, med god bredde. Stop : Tydeligt. Næse : Sort. Næseparti : Forhovedet er kort. Kæber, bid : Stærke kæber og store tænder med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, dvs at de øverste fortænder tæt overlapper de nederste og er ansat lige i kæben. Læber : Stramme og tørre.
Kinder : Meget fremtrædende kindmuskulatur.
Øjne:
Foretrækkes mørke, men kan være noget afpasset efter pelsfarven. De er runde og middelstore og placeret således, at blikket rettes lige fremefter. Mørke øjenrande.
Ører:
Rosenører eller halvt rejste ører, hverken store eller tunge. Tykke, hængende eller opretstående ører er særdeles uønskede.
Hals:
Muskuløs og ret kort, med tørre linier. Den bliver gradvis bredere mod skuldrene.
Krop: Kompakt, med kort lændeparti. Overlinie : Vandret.
Bryst : Bred front, dybt underbryst og godt hvælvede ribben. Muskuløst og godt markeret.
Hale:
Middellang og lavt ansat. Den løber ud i en spids og bæres ret lavt. Den må ikke krølle ret meget og kan i formen minde om et gammeldags pumpehåndtag.
Lemmer:
Forpart:
Forbenene er lige, med god knoglekraft og stillet ret bredt. Der må ikke ses nogen svaghed i mellemhånden, hvorfra forpoterne vender en smule udefter. Skuldre : Godt tilbagelagte. Albuer : Uden løshed.
Bagpart:
Meget muskuløs. Set bagfra er bagbenene parallelle. Knæ : Velvinklede. Haseled : Godt lavt ansatte.
Poter:
Med solide trædepuder, stærke og middelstore. Sorte kløer hos ensfarvede hunde.
Bevægelse:
Fri, kraftfuld og spændstig, virker let og ubesværet. Benene bevæges parallelt, set både forfra og bagfra. Tydeligt markeret fraskub fra bagparten.
Pels:
Hårlag : Glat, kort og tæt tilliggende.
Farve : Rød, fawn, hvid, sort eller blå, eller enhver af disse farver med hvide aftegninger. Alle nuancer af brindle, med eller uden hvide aftegninger. Black-and-tan eller leverfarve er særdeles uønsket.
Størrelse:
Ønskelig skulderhøjde fra 35.5 til 40.5 cm, idet højden skal svare til vægten. Vægt: Hanner fra 12.7 til 17 kg, tæver fra 11 til 15.4 kg.
Fejl:
Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå i nøje forhold til afvigelsens omfang.
Bemærk:
Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

Dansk Kennel Klubs bemærkning:

Forhold, der påvirker en hunds sundhed negativt, betragtes som en alvorlig fejl

O O O

Standarden udgivet af FCI 20 JANUAR 1998 Oversættelsen godkendt af DKK’s Standard Komité

NOVEMBER 2002

¤ ¤ ¤ NB! Denne udgave erstatter standard udsendt af DKK i MARTS 1991 ¤ ¤ ¤

I Danmark bliver der solgt de racerene Staffordshire Bull Terrier med Dansk Kennel Klubs stamtavle.
Der sælges også en del blandingshunde og dem med stamtavler fra andre organisationer.

Gennem Dansk Kennel Klub kan du her se statestikken for opdrættede staffer.

2006 registreringer og importer
i alt 105 heraf 14 importer

2007 registreringer og importer
i alt 136 heraf 14 importer

2008 registreringer og importer
i alt 180 heraf 42 importer

2009 registreringer og importer
i alt 136 heraf 17 importer


Først i 1935 blev racen anerkendt af den engelske kennelklub.

Staffordshire Bull Terrieren blev i 2005 kåret som årets familiehund i England, og har også tilnavnet 'The Nanny Dog'.

 

Fysik:

Staffordshire Bull Terrier besidder en ekstrem stor udholdenhed og bør motionere dagligt. Dette indebærer selvfølgelig gentagende gå- eller løbeture.

 

Personlighedsbeskrivelse:

Da Staffordshire Bull Terrieren er en lækker cocktail af enorm energi, fysisk udholdenhed samt imponerende styrke (taget sin størrelse I betragtning), resulterer dette I at alt hvad racen foretager sig vil foregå med fuld knald. Dette indebærer; leg, træning og kærlighed. Den er ekstremt modig og lydig og lidenskabelig med en stor sans for humor.

 

Citat fra en Staff-ejer: ”Staffer er meget menneskevenlige og er i de fleste tilfælde på ingen måde varsomme eller forsigtige. Dog har jeg hørt flere historier om nogle Staffer som har været på vagt overfor bestemte mennesker. Mine Staffer er altid glade for at møde nye mennesker”.

 

Anvendelighed:

Racens ry og i forhold til børn, er lig nul! Staffer er meget interesserede i børn og er utrolig glad for dem. Endvidere er de meget omsorgsfulde. I Norge anvender man Staffer på flere plejehjem. Deres lidenskabelige og omsorgsfulde væsen, menes at have en terapeutisk effekt hos de ældre beboere.  Racen er yderst elskværdig indenfor sin egen familie/flok. Den er som regel god med andre kæledyr i familien. Men uden en menneskelig, fast og flok ledende opdragelse, kan racen være meget stridslysten med andre hunde uden for familien. Socialiser dem! De er meget intelligente, ihærdige og meget aktive. Som hvalp har de en meget stor lyst til at tygge på alting, så sørg for at de har en masse godt legetøj de kan tygge i. Undervurder endelig ikke Staffens kæber og tænder!! Deres kraftfulde kæber kan tygge igennem et pivedyr af gummi eller vinyl, for at få fat i ”det der piver” i løbet af ingen tid! Dette kan være farligt da de kan komme til at sluge mindre stykker plastik. Staffer skal have legetøj af høj og holdbar kvalitet. Og husk aldrig at gå med din Staff uden snor medmindre du er sikker på at du kan styre din hund. Dette bør selvfølgelig gælde for alle racer!! Staffer elsker udfordringer og gerne vekslende udfordringer. Grunden til at Staffen ikke anbefales til alle slags familier er fordi at den fra hvert familiemedlem kræver at være fast, selvsikker og konsekvent flokleder som til hver en tid skal kunne korrigere sin hund i hvad den må og ikke må. Hvis ikke vil de med tiden blive stædige og svære at have med at gøre. Målet i træningen med denne race bør være at kunne opnå en flokleder status. Det er et meget naturligt instinkt for en hund at have en rangplads i flokken. Når hunde lever med mennesker så bliver vi mennesker, hundens flok. Og hunden bør aldrig være i tvivl om hvem der er floklederen, altså hvem der bestemmer. Både du og alle andre mennesker skal står over hunden i hierarkiet, og dette er vigtigt for din hund at lære allerede som hvalp. Dette vil resultere i en yderst loyal, social, energisk og menneske elskende Staff.

Køb af Staffordshire Bull Terrier hvalp (forkortes SBT)

Hvis du overvejer at anskaffe dig en SBT hvalp, er der forskellige overvejelser, du skal gøre dig.

Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i racen, så du ved, hvad det kræves af dig – således at alle parter; hund og mennesker bliver tilfredse.  

Racen er i de senere år blevet mere populær, det er jo dejligt, men det gør også, at flere vil udnytte efterspørgslen til egen fordel, uden at tænke på racestandard eller sundhed.

En seriøs opdrætter lever FOR og ikke AF sine hunde.  

På dansk kan du læse om racen i Staffbogen som fornyligt er udkommet men der findes også nogle gode engelske bøger, der er let tilgængelige.  

Saml al den viden du kan, kontakt flere kenneler, tag på udstillinger eller arrangerede gåture for at tale med SBT ejere, og se de forskellige SBT typer, for det er der – en SBT er ikke blot en SBT, der er inden for racen forskellige typer, så det er en god ide, at researche grundigt inden du beslutter dig for, hvorfra du skal have din SBT.  

Nedenstående er Dansk Kennel Klubs etiske anbefalinger, anbefalinger vil sige, at det dernæst er op til den enkelte opdrætter at følge disse.

Et kennelnavn under DKK bør være et godt varemærke. Men vær skeptisk og tag og undersøg alt om racen og de udvalgte kenneler. Hør hvad andre har at sige om deres opdræt og besøg dem.

Der findes nemlig også useriøse personer med kennelnavn.  

  • Det påhviler enhver, der udvælger en hund til opdræt, at vurdere, om avlsdyret fysisk og mentalt er egnet til avl.
  • Det skal tilstræbes, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.
  • En tæve bør ikke indgå i avlen, før den er fuldt udviklet.
  • En tæve bør maksimalt have 4-5 kuld i sin levetid - og sidste kuld inden tæven fylder 8 år. Efter 2 kuld bør tæven have en pause, så mindst én løbetid ikke udnyttes til parring.
  • Hunde med arvelige defekter bør ikke anvendes i avl. Parringer, der har givet hvalpe med alvorlige defekter, bør naturligvis ikke gentages.
  • Parring mellem hunde nærmere beslægtet end fætter-kusine bør undgås.
  • Avl, hvor enkelte hunde antalsmæssigt dominerer avlen inden for en race, bør undgås.
  • Så længe hvalpen er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning.
  • Opdrætteren bør give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene og om racens egenskaber og behov.
  • Både opdrætter og hanhundeejer bør følge afkommets udvikling til voksne hunde og derudfra løbende vurdere deres avlsdyr.  

Man kan gå ind på DKK`s Hundeweb http://www.hundeweb.dk hvor man kan finde oplysninger om udstillingsplaceringer, afkom, søskende, antal kuld, antallet af anbefalede afkom pr. hund.

På DKK´s hjemmeside, kan man ligeledes under ”avl og opdræt” finde relevant læsning.  

I din søgen efter en SBT, er det en god investering at kigge sig omkring, kontakt flere opdrættere, spørg om du må komme på besøg (de fleste vil gerne vise deres hunde frem), bed om at se forældre dyrene – et foto, hvis hannen f.eks. bor langt væk.

Forlang at se, hvor hundene opholder sig.

Opdrætteren skal have en indgående viden om racen og specifikke sygdomme.  Undersøg om opdrætteren ved om de sygdomme der specielt er for racen. Det kan du læse mere om her på Purestaffs hjemmeside under sundhed.
Purestaffs går ind for sunde dyr og det kommer der kun gennem avlsarbejde, oplysning og test. Det er ikke nok at en SBT ser godt ug og kan gøre sig på udstillinger. Det er lige så vigtigt at den er mentalt i orden. 

Der er ingen dumme spørgsmål, og opdrætteren vil også stille dig spørgsmål, som du måske ikke havde forventet, men dette er et skridt på vejen, til at blive SBT ejer.  

KØB ALDRIG DIN SBT UDEN STAMTAVLE. KØB ALDRIG EN HVALP EFTER UTESTEDE FORÆLDRE. 

Held og lykke, med jeres nye familiemedlem.