Vaccination af kat

Hvorfor skal min kat vaccineres ?

På Malling Dyrehospital bruger vi en vaccine, som giver din kat den bedste beskyttelse i hverdagen.

Vi vaccinerer som standard mod: katteinfluenza,  kattesyge, klamydia og katteleukæmi. Derudover kan vi vælge at vaccinere mod rabies.

Læs meget mere om de enkelte sygdomme længere nede på siden


De fleste af de sygdomme, som vi vaccinerer imod, er mest kritiske for killinger og unge katte.

Alligevel anbefaler vi, at også voksne og ældre katte bliver vaccinerede. Det gør vi, både fordi voksne katte i perioder kan have en dårligere modstandskraft mod sygdom, men også fordi man derved reducerer smittepresset ude i miljøet.
 
Ældre katte med et stærkt immunforsvar kan være smittebærere uden selv at være syge, hvilket giver de unge katte i miljøet øget risiko for at blive alvorligt syge.


Hvis mange katte er vaccinerede, bliver sygdommene ikke på samme måde spredt i omgivelserne og der kan ikke udbryde en epidemi, selv om sygdommene optræder.

Katteinfluenza

Katteinfluenza er en fælles betegnelse for forskellige virus, som giver symptomer fra de øvre luftveje, dvs næse, svælg, luftrør og bronchier samt slimhinderne i øjne og mund.

De to vigtigste virus vaccinerer vi imod, nemlig herpes- og calicivirus.

Sygdommen smitter ved kontakt mellem katte og gennem sekret fra luftveje og øjne.


Symptomerne er for begge virus feber, nedsat appetit, nysen og flåd fra næse og øjne, som i starten er klart, men bliver tykt og gult efter nogle dage. Ved Calicivirus ses ofte sår i munden.

Virusinfektioner kan ikke behandles, men antibiotika forebygger sekundære bakterieinfektioner. Meget syge katte kan også have brug for væsketerapi.

Katteinfluenza kan være dødelig for killinger og unge katte, mens de fleste voksne katte overlever, hvis de behandles i tide.


Efter infektion med herpes kan katten bære infektionen hele livet og udvikle sygdommen igen, hvis den bliver stresset. Calicivirus giver ofte kroniske sår i munden.

Den bedste forebyggelse er tidlig vaccination af killinger og at holde katten sund ved at fodre med et kvalitetsfoder.

Katte skal vaccineres mod katteinfluenza hvert år.

Kattesyge

Kattesyge (panleukopeni) er en meget farlig og meget smitsom virussygdom, som særlig rammer unge katte.
 
Sygdommen smitter ved direkte kontakt mellem syge og raske dyr, men virus kan overleve længe i afføringen fra en inficeret kat.

Symptomerne på kattesyge er feber, nedsat appetit, opkastning og diarre, som udvikler sig hurtigt og voldsomt og ender med dehydrering og afkræftelse af katten.


Kattesyge kan kun behandles symptomatisk, dvs. den eneste mulighed for at redde katten er intensiv væsketerapi, forebyggende antibiotika og næring, da kattens egen modstandskraft er ødelagt.

De fleste katte dør på trods af intensiv behandling. Katte som overlever, bliver immune.

Den eneste forebyggelse af kattesyge er vaccination af den unge kat, inden den udsættes for smitte. Beskyttelsen varer i 3 år.

Klamydia

Klamydia er en bakterie, som giver kronisk øjenbetændelse. Sygdommen optræder typisk, hvor der bor flere katte tæt sammen. I svære tilfælde ses hoste og nysen.

Nogle katte får ikke symptomer, men bliver raske smittebærere.

Diagnosen stilles ved at tage et svaber fra kattens øjenslimhinde, hvor bakterien lever og laver karakteriske forandringer i cellerne.


Klamydia kan behandles med antibiotika, men det er vigtigt, at alle katte behandles, også selvom de ikke har symptomer.

Årlig vaccination kan forebygge Klamydia.


 

Katteleukæmi

Katteleukæmi er en virusinfektion, som ødelægger de hvide blodlegemer. Virus kan også give blodmangel eller kræft i knoglemarven.

Virus smitter gennem spyt ved bid og soignering eller fra drægtig kat til fostre.

Symptomerne på leukæmi skyldes de forandringer, som virus laver i kroppen. Symptomerne kan fx være nedstemthed, vægttab, blodmangel, diarre, luftvejsproblemer, hævede lymfekirtler eller diverse infektioner.


Diagnosen stilles på en blodprøve. Der findes ingen behandling mod leukæmi, man kan kun symptombehandle.
 
Katten bør isoleres fra andre katte pga smitterisikoen. En kat med leukæmi kan ofte leve i måneder eller år, men vil på et tidspunkt bukke under for følgesygdommene.

Eneste forebyggelse er at købe sin killing fra et sted med god hygiejne og derefter få den vaccineret årligt.

Katte AIDS

Man kan ikke vaccinere mod katte AIDS (FIV), som minder meget om HIV og AIDS hos mennesker.

Nyeste kommentarer

07.06 | 12:27

har i sassafras albidum eller oil

...
26.07 | 01:06
Forside har modtaget 39
28.10 | 12:49
Reproduktion hund har modtaget 3