Christiansen/ Grenadier
Oversigt

Oversigt over afstamningen:
Sigvard Mahler Dam (se "Dam S1"), Annelise Madsen (se "Madsen S2"), Inger Olsen (se "Olsen S3"), Inger Karoline Marie Christensen (se "Christensen/Keite"), Niels Christensen (Keite) (ditto), Inger Jensdatter (gift med Christen Nielsen (Keite)) til den første mand herunder: Jens Christiansen.

Grunden til tilnavnet er, at en af mændene var grenadier midt i 1700-tallet, og jeg har fundet et billede af en sådan i en bog om uniformer.

Jens Christiansen & Anne Larsdatter

Jens Christiansen blev født 1785 i Asmindrup, søn af husmand Christian Enevoldsen & hustru Inger Hansdatter.
Døbt i Værslev kirke: 1. søndag i advent (d. 27/11): husmanden Christian Enevoldsens søn af Asmindrup kaldet Jens; Christen Nicolaisens hustru ved navn Else af Værslev bar ham til dåben; fadderne: Mogens Jensen, Jens Jensen og hans søn Jens Jensen, og Anna Hansdatter, alle af Asmindrup.

Anne Larsdatter blev født 17..., datter af en Lars, men er ikke fundet.

Jens og Anne blev gift før 1816 (ikke fundet)

Jens Christiansen var i 1816 husmand i Asmindrup.

Børn født i Asmindrup:
Inger Jensdatter født d. 2. maj 1816, følg hendes ægteskab og efterkommere under "Christensen/ Keite S4" i menuen.

Jeg har tabt sporet af familien efter 1816. På grund af statsbankerotten med videre, findes der ingen folketælling mellem 1801 og 1834, og meget kan ske på disse 33 år!

Christian Enevoldsen & Inger Hansdatter

Christian Enevoldsen blev født 1752 i Asmindrup, søn af Enevold Christiansen & hustru Dorthe Madsdatter.
Døbt i Værslev kirke d. 3. september 1752: Enewold Christiansens søn af Asmindrop døbt og kaldet Christian; han blev frembåren af Ingeborg Pedersens smst.; fadderne: Peder Rasmussen i Sneveris Huset, Søren Jensen, Hans Nielsen, Sidsel Sørens og Marie Mogensdatter af Asminderup.

Inger Hansdatter blev født ca. 1754, datter af en Hans, men er endnu ikke fundet.

Christian & Inger blev gift før 1785, og da jeg ikke har fundet dem i Værslev, er Inger muligvis fra et andet sogn (man blev som regel gift i kvindens hjemsogn).

Christian Enevoldsen var husmand i Asmindrup.

Børn født i Asmindrup og døbt i Værslev kirke:
Jens Christiansen døbt 27/11 1785; Enevold Christiansen døbt 19/2 1792; Ole Christiansen døbt 22/6 1794; Søren Christiansen døbt 9/4 1798; Dorthe Christiansdatter døbt ? (pigefadder hos sin bror Jens i 1816).

Familien har jeg ikke kunnet finde i folketællingen 1787 (der kan dog være indtastningsfejl), i lægdsrullerne for 1792 og 1793 opskrives sønnerne Jens og Enevold.

Ved folketællingen 1801 benævnes han "husmand med jord" i Asmindrup by. De 2 ældste sønner bor ikke hjemme, kun de yngste sønner Ole og Søren. Jens (16 år) og Enevold (9 år) tjener hos gårdmand Jens Ipsen i Ubberup by, Tømmerup sogn.

Ægteparret døde efter 1801, men er endnu ikke fundet.

Enevold Christiansen & Dorthe Madsdatter

Enevold Christiansen blev født 1703 i Eskebjerg, søn af Christian Enevoldsen & hustru Dorthe.
Døbt i Bregninge kirke 5te søndag efter Påske, som i 1703 var d. 13. maj (præsten er kommet til at skrive 5. sønd. efter Trinitatis, men da næste indførsel er Kristi Himmelfart 17/5, må det være en skrivefejl): Christian Enevoldsens søn Enevold i Eskebjerg; båret af Inger Poul Pedersens smst., faddere: Jens Rasmussen i Bregninge, Jens Sørensen, Lars Sørensen, Lisbeth Enevoldsdatter og Sidse Christensdatter, alle af Eskebjerg.

Dorthe Madsdatter blev født i 1712 i Asmindrup, datter af Mads Bertelsen & hustru Karen Pedersdatter.
Døbt i Værslev kirke d. 1. maj 1712, Maren Koch på Birkendegård bar hende, faddere: Jørgen Bødker, Hans Rasmussen, Hans Offersen, Maren Offersdatter og Anne Rasmusdatter, alle af Asminderup.

Enevold var gift første gang med en af navn ukendt kvinde, som var død nogen tid før hans andet ægteskab i 1744.

Ofte er kirkebøgernes notater korte og kedelige, men i Værslev kirkebog var præsten meget meddelsom ved Enevolds trolovelse, måske på grund af hele optrinnets sjældenhed:
"1744 den 8de Juni blev Enevold Christensen, grenadier ved hans kongelige majestæts grenadier-korps af prinsen von Beierns kompagni, og Dorthe Madsdatter, der tjener hos sin bror Søren Madsen i Asminderup, trolovede. Samme grenadier har ikke alene fået fri af kompagniets chef for at ægte hende, men har sværget med sin korporlige ed udi hele kompagniets påhør med oprakte fingre, at han aldrig har søgt nogen kvindes person siden hans kone afgik ved døden, er heller ikke af nogen præst hverken trolovet eller ægteviet, ligesom auditøren har attesteret, derfor behøves ikke videre caution derfor (da pigen er vel bekendt). Der skulle ikke være noget så belastende, at det kunne forhindre dette ægteskab eller forårsage sognepræsten skade, hvorfor vi underskrevne to mænd forsikrer at holde præsten angerløs, hvilket vi bevidner med vore egne hænders underskrift, I A S     H O S"
Forloverne kunne kun skrive deres initialer i kirkebogen, ved dem er tilføjet med præstens skrift: "Jens Arildsen"   "Hans Offersen"

Parret blev derefter ægteviet i kirken den 2. oktober samme år.

På billedet til højre ses grenadiernes specielle uniform, hvor personen i midten er fra 1740, så den gode Enevold har været en flot person i sit tøj. Grenadiernes opgave var farlig, for de skulle gå tæt ind på fjenden og kaste datidens håndgranater med lunte og det hele efter dem. Derfor sagde reglementet, at de var de eneste i den danske hær, der måtte bære et stort, busket mustache, så de kunne se så frygtindgydende ud som muligt - de kom jo tæt på fjenden!
Hvor længe Enevold har været i grenadier-korpset, har jeg endnu ikke fundet ud af, men i 1739 søgte svenskerne en alliance mod russerne, og satte kong Christian d. 6. i udsigt, at de ville vælge kronprins Frederik til svensk tronfølger, og dermed genoprette Kalmar-unionen. Russerne slog imidlertid svenskerne i 1743 og besatte Finland (som var svensk), og gennemtrumfede en anden tronfølger. De svenske bønder ønskede den danske prins Frederik på tronen, men de blev mejet ned! Den danske konge var lige ved at angribe Sverige, men besinder sig, for Danmark har ingen allierede. I 1744 var krisen ovre, og så var det tid, at Enevold kunne få fri til at gifte sig.

Soldaterne holdt sammen. I 1759 er Enevolds hustru Dorthe fadder på landsoldaten Hendrick Getz's barn, præsten fortæller i kirkebogen: "landsoldat Hendrick Getz var en katholik, der kom fra Lützern".

Landbolivet har muligvis været kedeligt i forhold til soldater-dagene, så de forskellige har nok samlet sig, og snakket om de gode gamle dage i trøjen. Som oftest fristede de aftakkede soldater en hård tilværelse som husmænd eller daglejere, det nævnes ikke om Enevold Christiansen, men hans børn og efterkommere levede som sådanne.

Børn født i Asmindrup:
Christian Enevoldsen døbt d. 3. september 1752; mulige børn: Jens Enevoldsen * ca. 1755; Peder Enevoldsen * ?; Bodil Maria Enevoldsdatter * ?

Værslev kirkebog: 1763 sankt Hansdag (d. 24. juni) begravedes Enevold Christiansens hustru af Asmindrup, navnlig Dorthe Madsdatter, "ætatis 50 Aar" (hun var nu 51 år, men det var ganske godt husket i denne stand, som formodentlig ikke havde skriftlige beretninger om familien).

To år senere "Dominica Lætare" (d. 17. marts) begravet Enevold Christiansen af Asmindrup, "ætatis 65 Aar" (han ville fylde 62 år 2 måneder senere).

Christian Enevoldsen & Dorthe ...

Christian Enevoldsen blev født ca. 1677, søn af en Enevold ...

Dorthe ???... blev født 16...

Christian & Dorthe skal være blevet gift ca. 1697 (ikke i Bregninge 1691 - 1703).

Christian Enevoldsen var bonde (?) i Eskebjerg, Bregninge sogn.
Hans søster er vel Lisbeth Enevoldsdatter, som er fadder på hans søn i 1703.

Børn født i Eskebjerg:
Enevold Christiansen døbt d. 13. maj 1703 i Bregninge kirke.

Christian Enevoldsen døde d. 2. februar 1730, "53 år gammel".

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.10 | 19:10

Hej Sigvard
jeg skriver fordi jeg har nogle spørgsmål til Peder Andersen Dam (1659 - 1707)
som kom fra Christiansø, som jeg vil høre din kommentar til.

...
02.10 | 21:50

Hej
Jeg har et lille stamtræ om Würtz familien af Baron Feltmarskal
Paul Würtz
Du kan kontakte mig på fb.
Hilsen Morten Peter Würtz

...
29.09 | 19:58

Peder Andreasen. Bødtker
Født: 14-12-1804, Gjesing, Sønderhald, Randers, Danmark.
Dåb: 3-2-1805, Gjesing Kirke
Ægteskab (1): Hansine Sørensdatter. Kløve den 21-11-1835 i Gjesing, Sønderhald, Randers, Danmark.
Død: 1887, Marie Magdalene, Sønderhald, Rander

...
29.09 | 19:49

1941-1949 Sankt Morten, Støvring, Randers, opsl. 220.
Døde Kvindekøn
nr. 42, 1947 2 Juli, Sct.Mortens Sogn, De gamles Hjem. Begravet 1947 d. 6 Juli Randers
No

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE