Min Morfar; Henrik Hansen

Dette stod i Randers dagblad Torsdag den 20. december 1973

 

Nørhald.

 

En lun jyde runder de 80 år.

Sødring- Selvfølgelig kender de Henrik Hansen på Sødring Vestergård. Hvis ikke, så er forklaringen nok den, at de aldrig har været i Sødring. I aften skal 165 af dem, der kender Henrik Hansen bedst, til fødselsdagsfest i forsamlingshuset Ikke fordi det er noget særligt. – Så længe jeg har kendt ham –

Og jeg kom til Sødring i 1935 – har Henrik Hansen festet mindst 1 gang om året for venner og bekendte, siger vennen Otto Sørensen, som sammen med sin kone Birthe har været værtspar i forsamlingshuset i 21 år. – Det sker endda ikke så sjældent, at Henrik Hansen holder 2 gange om året. Så holder han høstfest, Henrik elsker at feste og være sammen med andre mennesker. Men i aften er det nu lidt ud over det vanlige. Henrik Hansen fylder 80. Det kommer ikke til at gå stille af, der bliver rigeligt med både mad og drikke, og fødselaren har selv med bistand af hjemmeslagteren, slagtet 2 grise fra egen bestand. Og så skal der naturligvis danses efter maden. Henrik Hansen ligger selv ud på dansegulvet, for der er vistnok så meget liv i ham, som den dag han kom til verden i Døstrup.

Henrik Hansen er født i Døstrup på Hobro egnen, hvor forældrene havde en lille gård. Han blev gift i 1917 med Kristine fra Brædstrup i Ravnkilde kirke, og 2 år efter købte de gården Solhøj i Tobberup ved Hobro. Nogle år senere flyttede de til Ambjerggård ved Hadsund, og i 1932 kom de til Sødring Vestergård.

For 7 år siden mistede Henrik Hansen pludseligt sin hustru, og nu bor han alene på gården sammen med sønnen Kristian. – Vi klare det hele selv siger Henrik Hansen. – Klokken 7 får vi morgenkaffe, så tænder jeg piben, og så er både jeg selv og piben i gang til hen ad klokken 22. Kristian passer markarbejdet, malkning og en maskinstation, som han har drevet et par og tyve år. Det kniber lidt med hjælp. - Der er ingen, der gider arbejde mere, de vil hellere sidde på deres bag, mener Henrik Hansen. – Jeg tager mig af dyrene. Vi har 47 Høveder og 60-70 grise.

Da dagbladets medarbejdere ankom, var der lagt 4 eksemplarer af Randers Dagblad frem på spisestuebordet – Det er Otto Sørensen, siger Henrik Hansen.

- Han er fuld af fup og narrestreger. Han sagde til mig i aftes; Når journalisterne kommer, skal de kunne se, at det er et liberalt hjem.

Fup eller fakta. Den næste time går munden uafbrudt på de 2 venner, der skiftets til at fortælle historier. – Fødselaren fortæller selv om dengang præsten havde stukket til ham for ikke at have vist sig i kirken.

Så måtte jeg jo af sted. Jeg fik stadstøjet på og ud af døren i god tid inden 10. Uden for kirken træffer jeg smeden, der er ringer og graver. – Hvor skal du hen i sådan en fart, spørger smeden. – Jeg skal i kirke, siger jeg. – Jammen, det kan du da sagtens nå, Henrik. Gudstjenesten begynder ikke før kl. to.

Episoden blev ikke glemt på Henrik Hansens 70 års fødselsdag. Den var med i fødselsdagssangen. Så siger præsten; - efter hvad der står i sangen, så er de jo en forfærdelig flittig kirkegænger. Men det kan jeg nu ikke forstå, Henrik Hansen, for vi har da aldrig truffet hinanden før. Men bliv endelig ved at komme, det kunne da ske at vi render på hinanden. Til festen i aften kommer også Henrik Hansens tre børn. Foruden Kristian kommer sønnen Ernst og datteren Marie der er bosat i København. – Vær vis på, at de kommer alle 165. Når vi har fest i forsamlingshuset, er der som regel et par stykker, der ikke kan komme. Men når Henrik invitere, kan i være sikker på, at gæsterne møder fuldtallig, siger Otto Sørensen.

 

Henrik Hansen.

Dette stod i Randers dagblad december 1983.

 

 

 

Slagfærdig Sødring borger fylder 90 år.

 

Nørhald – En ualmindelig slagfærdig og veloplagt Sødring borger, tidligere Gårdejer Henrik Hansen, under bakken 5, fylder på Tirsdag, 20. December, 90 år, og han passerer dagen i fineste form.

Henrik Hansen har gennem årene ejet 6 gårde, dog højst 2 af gangen. Han kommer fra midtjylland og var indkaldt til militæret under første verdens krig, hvorefter han købte sig en gård ved Hobro. Siden fik han en ved Astrup, så en ved Rostrup, og i 30’erne kom han til Sødring hvor han gennem årene har drevet 3 ejendomme. Den sidste er nu afstået til sønnen, men Henrik Hansen bor stadig på gården.

Han har alle dage været en vellidt og slagfærdig mand med talent for lidt af hvert. I sine yngre år handlede han med heste, og den ene af sønnerne kan berette, hvordan han af og til vendte hjem til gården med 10 – 20 Stykker. De var ikke alle lige lette at have med at gøre.

En bestemt måtte vi ligge seletøjet på med en fork, erindrer sønnen.

Henrik Hansen har imidlertid alle dage haft tag på dyr, og også nævnte hest blev efterhånden et venligt og medgørligt dyr.

Mennesker forstår fødselaren sig også på. Han ser gerne folk omkring sig – helst glade og mange. Til sin fødselsdag har han inviteret en bagatel af 170.

 

 

 

-          Så giv mig en skammel

 

Selv drager han også gerne til fest langvejs hjemmefra. For fire fem år siden inviterede datteren med kort varsel Henrik Hansen og sønnerne til julefrokost i København.

Njah, mente sønnerne. – Det er vist for langt væk, sådan i huj og hast.

Snik snak, sagde faderen. Start vognen knægt og kør mig til Tirstrup.

Som sagt så gjort.

Har de bestilt plads, spurgte man i Tirstrup.

Næ, svarede Henrik Hansen, men i Randers bussen plejer vi at få en skammel at sidde på, så det kan jeg vel også her.

Der blev dog plads til ham, og da samme stewardesse dagen efter spurgte, om han allerede skulle hjem, kunne Henrik Hansen sandfærdigt svare;

Ja, jeg har jo en plads som fodermester.

 

 

Henrik Hansen
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE