Opskrifter
Småkager og Æbleskiver

Godteklumper
? personer
Det skal du bruge:
250 g. blødt smør
125 g. flormelis
1 æg
300 g. mel
150 g. hakkede hasselnøddekerner
150 g. hakket chokolade

Pynt: 1/2 hasselnøddekerne på hver

Sådan gør du:
Rør smør og flormelis cremeagtigt,
rør ægget i, og derefter melet og de hakkede nøddekerner og hakket chokolade.

Sæt dejen i toppe på bagepapir med 2 theskeer og pynt med 1/2 nøddekerne på hver.

Tips:
Jeg ælter til sidst dejen med hænderne 
og triller/ former mine godteklumper i hånden, hvis dejen er for fast 

Bages ved 200 gr. i 8-10 min.
Sønderjyske Æbleskiver med svesker
? personer
Det skal du bruge:

Til ca. 50 stk. æbleskiver med svesker

         6 æg
         2 spsk. sukker
         30 g. gær
         1/2 l. lunken mælk
         400 g. mel
         125 g. smeltet smør
         Reven skal af 1 citron

         ca. 400 g. svesker
         ca. 50 g. sukker

         Smør / margarine til stegning
Sådan gør du:
Evt. dagen før bagning:
Svesker og sukker koges med en lidt vand til sveskemos og afkøles.

Rør 6 æggeblommer med 2 spsk. sukker. Tilsæt 30 g gær udrørt i 1/2 l. lunken mælk, og derpå 400 g mel. Bland 125 g smeltet smør og reven citronskal i dejen. Vend forsigtigt de piskede æggehvider i.
Lad dejen hæve ca. 20 min.

Bag æbleskiverne med smeltet smør/margarine, når dejen er fyldt i hullerne, kommes en stor tsk.-fuld sveskemos i midten af hver, inden æbleskiverne vendes rundt. 
Sønderjyske Gode Råd
? personer
Det skal du bruge:


ca. 120 stk. * Bages i et ”Gode Råd–Jern”.

1 æg

1 æggeblomme

250 g melis

¼ l piskefløde

500 g smør

750 g mel 

Alle mine småkager bages med smør.
Det er synd at erstatte med margarine, det giver slet ikke samme gode smag.

Sådan gør du:

Smør smeltes og afkøles lidt.

Æg og æggeblomme piskes hvidt med sukkeret.

Derefter tilsættes flødeskum af ¼ l piskefløde.

Samt skiftevis, i små portioner, smeltet smør og mel.

 

Dejen hviler koldt til næste dag, (Ikke i køleskab).

Formes til små kugler (som en lille valnød) og bages i jern.

 

Er max. varme på komfurplade = 6, skal den stå på 4.

Under bagning tælles der langsomt til 7 på hver side.

 

Mormor's Sønderjyske Fedtkager
? personer
Det skal du bruge:

250 g. ren svinefedt
500 g. mel
250 g. sukker
2 spsk. smør
2 str. tsk. hjortetaksalt
Kerner af 1 stang vanilje eller 2 tsk. vaniljesukker
ca. 3 spsk. kakao (til halvdelen af dejen)
Sådan gør du:
Sæt fedtet frem i stuetemperatur, helst dagen før bagningen.
Ælt fedt, smør, sukker, vanilje og hjortetaksalt grundigt sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen.
Del portionen i 2 lige store dele og ælt kakao i den ene del.

Kagerne trilles i hånden på størrelse med en lille valnød. De trykkes oveni med en finger og anbringes på pladen med hullet nedad.

Bages midt i ovnen ca. 10-12 min. ved 180 grader

De hvide fedtkager skal bevare den hvide farve, de må ikke blive brune i kanten
Mormor's Nøddedrømme
? personer
Det skal du bruge:
150 g. sukker
350 g. smør
300 g. mel
200 g. malede hasselnødder (i persillehakker)
1 tsk. hjortetaksalt
Sådan gør du:
Alle ingredienser æltes sammen.
Trilles til små kugler (som kødboller) og trykkes lidt flade på bagepladen.

Bages midt i ovnen ca. 10 min. ved 180 grader.
Mormor's Aristokrater
? personer
Det skal du bruge:
500 g. mel
400 g. smør
250 g. sukker
2 æg
150 g. finthakkede mandler (uskoldet) (i persillehakker)
Sådan gør du:
Alle ingredienser æltes sammen.
Formes til aflange runde pølser (godt 4 cm i diam.) som hviler tildækket i køleskab til næste dag. 

Dejen skæres i skiver (ca. ½ cm) og lægges på bageplade

Bages midt i ovnen ca. 10 min. ved 180 grader.
Bidda´s Sprøde Klejner
? personer
Det skal du bruge:

Til ca. 140 stk. sprøde klejner

500 g. mel
125 g. smør
175 g. sukker
Revet skal af 1/2 citron
3 æg
3 spsk. fløde

Til kogning: 500 g. Palmin

Sådan gør du:
Smør smuldres i melet.
Sukker og citronskal blandes i.
Dejen samles med let sammenpisket æg og fløde.

Dejen hviler i køleskab til næste dag.
Udrulles i 1/2 cm tykkelse og udskæres til klejner.
Klejnerne koges gyldne i varm palmin og lægges på fedtsugende papir til de er kolde.
Svenske Chokoladebrød
? personer
Det skal du bruge:
Til ca. 100 stk.

      300 g hvedemel (ca. 5 dl)
      1 tsk bagepulver
      200 g sukker (ca. 2½ dl)
      1 tsk vaniljesukker
      2 spsk kakao
      200 g koldt smør
      1 æg

      Pensling: 1
æggehvide

      Pynt:
perlesukker og evt. snittede mandler

      Bagetid: Ca. 10 min. ved 175°.
Sådan gør du:

   Bland alle tørre dele i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet.
   Saml dejen let med ægget - den er lidt blød. Stil dejen tildækket i køleskabet i ca. ½ time.
   Del dejen i 6 lige store portioner. Rul hver portion til en stang - ca. 30 cm lang.
   Læg stængerne på en plade med bagepapir og tryk dem let, til de bliver ca. 4 cm brede.
   Pensl med æggehvide. Drys stængerne med sukker og mandler, og bag dem midt i ovnen.
   Ca. 10 min. ved 175°

   Stængerne skal være bløde når de er færdigbagte.
   Tag dem ud og skær dem straks i ca. 100 skrå chokoladebrød. Lad dem køle af på en bagerist.
   De svenske chokoladebrød er sprøde på overfladen og bløde i midten.

Din "Flash" afspiller har brug for at blive opgraderet

For at se denne side kan du klikke her for at hente den seneste version af "Flash" fra Adobe. Når installationen er overstået kan du vende tilbage hertil og se siden.

Hvis du ser denne besked selvom du lige har opgraderet Flash så prøv at lukke alle Internet Explorer vinduer ned, start op igen og kom tilbage til denne side.