Salukiens kvaliteter, anvendelse og motionskrav:

Oprindelse: Mellemøsten

Oprindelige formål: Jagthund på gazelle og hare

Den smukke og yndefulde Saluki har til alle tider været en højt skattet ven og jagtkammerat for ørkenens beduiner. Der var aldrig en pris på dens hoved - en Saluki kunne ikke købes - men den kunne gives, som en gave, som tegn på stor taknemmelighed eller respekt.

En Saluki er bygget til høj fart, den kan i fuld galop nå op over 65 km/t, men modsat andre mynder er den også utroligt udholdende. Det er en marathon løber, der kan løbe i timevis og den elsker det! At se sin Saluki rigtig folde sig ud er et helt fantastisk syn. Den er samtidigt en fantastisk atlet, der kan springe utroligt højt (hegn bør være mindst 2 meter) og den bør ikke være fri alene i haven uden opsyn.

En voksen Saluki måler 58-71 cm over skulderen og vejer 18-27 kg. Hanner er større end tæver. De lever typisk 12-14 år. Alle farver er tilladt, men brindle er uønsket.

Salukien er ofte beundret for sit smukke udseende, men den er ikke så udbredt herhjemme og ofte indhyldet i mystik. Ikke mange kender hunden bag det smukke udseende:) Læs videre og få et kig ind bag de smukke vidtskuende øjne.

Salukien er af natur blid og venlig, rolig, værdig og meget høflig overfor fremmede. Den gør ikke meget og ser helst fremmede lidt an før den tager kontakt. Og den foretrækker, at fremmede opfører sig på samme måde overfor den. Den bryder sig ikke om pludselig eller uventet berøring, kram eller "brydelege". Dens hengivenhed og respekt er noget man må gøre sig fortjent til. Når man først er blevet mål og vejet tør den som regel lidt op og nyder at blive nusset og kælet for på sine egne premisser. Overfor familien er den hengiven og den er tolerant overfor familiens børn. Den har en tendens til at knytte sig mest til én person i familien, hvilket kan føre til seperations angst, så der bør arbejdes med alene hjemme træning.

Racens naturlige reserverethed er noget man bør arbejde med tidligt, så hunden får mange positive oplevelser med fremmede mennesker, lyde og synsindtryk, gennem hele livet. Kontakt til fremmede mennesker bør opmuntres og forstærkes. En mangelfuldt socialiseret Saluki risikerer at blive over forsigtig eller ligefrem sky og det er svært at leve med - både for hund og ejer. Omhyggelig socialisering er derfor vigtigt for at få en velfungerende voksen hund.

Det er en hund, der er yderst følsom overfor sine menneskers sindstemning og har brug for et harmonisk hjem. Den vantrives i hjem, hvor skænderier, meget livlige og larmende børn eller "drama" er en del af dagligdagen. Den form for stress kan gøre den syg. Tegn på stress er dårlig mave, fordøjelses problemer eller neurotisk adfærd. 

Den er uafhængig af natur og ejer ikke skyggen af behagesyge. Den mener bestemt ikke, at den er sat i verden for at Please dig. Det betyder ikke, at den ikke er intelligent, det betyder bare, at den arbejder for Sig Selv og at den skal kunne se, at den får noget ud af, at samarbejde med dig, før du ser resultater af din træning. Det kræver en ejer, der er mere stædig end sin hund og som forstår at sætte klare grænser og Holde Fast i dem, ellers vil Salukien helt sikkert tage sig friheder;)) Salukien er kræsen med hvad den spiser, men den stjæler gerne mad fra bordet, hvis den kan se sit snit til det. På mange måder opfører den sig mere som en kat end som en typisk hund.

Den bør trænes roligt og guides med venlig konsekvens. Lækre godbidder og leg (feks. en "fiskestang" med et "bytte" i) kan som regel fastholde interessen for samarbejdende øvelser, så længe man træner i korte sekvenser. Den ultimative belønning for en Saluki er, at få lov at løbe frit. Den er følsom overfor irrettesættelser og en kort verbal irrettesættelse er mere effektiv end en fysisk. Hvis du er grov over for en Saluki, vil den trække sig og vælge samarbejdet med dig fra.

Den er meget magelig og vil oftest insitrere på, at få lov at ligge i de blødeste og mest komfortable sidde/ligge pladser i huset - såsom senge og møbler, hvorfra den kan slænge sig og skue ud over sit kongerige. Tilbyd den bløde, polstrede sovepladser. Den har brug for det, p.g.a. sin egen manglende "polstring", for at undgå liggesår. De keder sig let og bør ikke efterlades uden opsyn i længere tid af gangen;)

Som hvalp er den meget livlig med stor trang til at gnave i alting, så det anbefales at hvalpesikre sit hjem, sørge for attraktive bideting og ikke lade hvalpen være alene steder, hvor den kan rode sig ud i ulykker. Renligheds træningen tager som regel tid, stædighed og faste rutiner. Det er ikke usædvanligt at der går 4-6 mdr før du ser resultatet af din træning. Væn den til at blive soigneret og undersøgt over det hele, samt til at få håndteret poter og klippet negle. Salukier har en tendens til at være "ømme" over at låne deres poter ud;)

Salukien er generelt meget social overfor andre hunde, selvom den foretrækker andre mynder, og den kunne ikke drømme om at gøre husets kat eller andre hunde noget, hvis den er vokset op sammen med dem. Men dens jagtinstinkt er så utroligt stærkt, at den nærmest ikke kan lade være med, at sætte efter alt, hvad der løber/bevæger sig hurtigt (det kan også gælde biler, cyklister, kondiløbere og lign.). Den er blid og venlig og angriber ikke mennesker, men den er absolut i stand til, at tage livet af det dyr den måtte fange. Det gælder også feks. råvildt, ræve, katte, små hunde og husdyr. Er jagtinstinktet først aktiveret er det ikke sikkert den når at registrere, at det er en anden hund, den har "fanget" før det er for sent og små kæledyr i hjemmet skal holdes forsvarligt udenfor Salukiens rækkevidde. Man ville ikke kunne bebrejde huskatten, at den snuppede "lillepigens" hamster og Salukiens instinkt er lige så stærkt.

Salukiens pels er silkeblød og let at vedligeholde og lugter ikke af hund. Den fælder minimalt og en ugentlig gennemgang med børsten på de evt. langhårede steder (ører, hale, ben) og en fugtig ruskindsklud eller blød gummi børste på kroppen er nok til at holde pelsen blank, skinnende og fri for filter. Hvalpe og unghunde udvikler en fluffy underuld, der senere går over i den glatte voksenpels. Den har kun ganske lidt kropsfedt, hvilket fremhæver det atletiske ydre. Tilgengæld gør det den udsat i koldt og fugtigt vejr, så et hundedækken anbefales på den kolde årstid. Man bør desuden, med mellemrum, klippe de lange hår mellem trædepuderne, så der ikke samler sig sne/isklumper, skidt og småsten.

En Saluki har BEHOV for at løbe. Den oplever ingen større glæde end når den forfølger sit bytte. Det er derfor vigtigt, at du som ejer af denne hund har Tid, Lyst og Mod på, at opfylde dette behov. Der er rundt omkring i landet mulighed for at lade sin mynde deltage i Lure Coursing - en jagt på en kunstig hare (haren er erstattet af en strimlet plastikpose, der trækkes i zig zag af et spil) - lidt på samme måde som man også anvender for at lade geparder i fangenskab fange deres eget bytte. En Saluki bør have mulighed for at løbe frit for fuld udblæsning et par gange om ugen på et sikkert område og den bør motioneres dagligt - gerne ved siden af en Cykel eller på rulleskøjter. En Saluki er en Fantastisk Løbe/Cykel partner - hvis du kan følge med! Den nyder også at deltage i Agiliy og nogle træner sågar Rally og Spor for udfordringens skyld. Men forvent ikke 100 % lydighed fra din Saluki. Får den ikke mulighed for at løbe, kan den blive destruktiv i hjemmet og endnu vanskeligere at kalde ind, hvis den slipper fri af snoren. Den er kun egent til livet i en lejlighed, hvis man selv som ejer er aktiv og søger for at ens hund får den motion og bevægelse, den har behov for.

Vær opmærksom på, at hvis du ønsker at lade din Saluki løbe frit på øde områder som f.eks. strande eller åbne enge, eller sportspladser, at det er langt fra trafik eller forsvarligt hegnet ind og at du er Sikker på, der ikke er vildt, der kan tænde din hund. Hvis den først er løbet, nytter det Ikke at kalde. Din hund vil ikke høre dig. Den vil være så beruset af jagten at det er ALT hvad der betyder noget for den. Den kan let forfølge et bytte ud på vejen og blive kørt ned.

Vær ligeledes opmærksom på, hvis du har flere hunde, at det er lettere at kontrolere dem én af gangen, end hvis de alle sammen løber løse samtidigt, da der lettere går "jagt" i den, hvis de er flere.

En Saluki er langsynet, har en super hørelse og lynhurtige reflekser. Den er afsted hurtigere end du kan knipse med fingrene. Den skal helst "hjernevaskes" til at komme på indkald, mens den er hvalp og det kræver en ihærdig og indædt, velplanlagt træning.

Det kan anbefales at vænne din Saluki til at bære en løbsmaske fra en ung alder, når den er fri at snoren. Det er en form for mundkurv, der tillader hunden at halse og komme af med varmen, men forhindrer den i at gribe noget i munden. Tager du den med i hundeskoven, bør den bære maske og du bør undgå at slippe den løs med de små toy racer.  

 Hvis du ønsker dig en smuk og værdig hund, der er selvstændig og rolig indendøre, kan løbe som vinden, er god ved børn og andre hunde, høflig overfor fremmede, kærlig overfor familien og som fælder minimalt og ikke lugter af hund, tjae så kunne en Saluki godt være Hunden i dit liv.

 

 

 

 

 

 

Arvelige lidelser og tendenser

Følsomhed over for bedøvelse.

Dilated cardiomyopathy (DCM)

Hemangiosarcoma

Hypothyroidisme

OBS: De bliver desuden rutinemæssigt undersøgt for HD selvom det ikke er en almindelig lidelse hos racen. En undersøgelse British Vetenary Assosiation lavede i 2003 pladserede racen blandt de racer, der absolut sjældnest fik konstateret HD.