"Dobberens" kvaliteter, anvendelse og motionskrav:

Oprindelse: Tyskland


Oprindelige formål: Vagt og beskyttelseshund


Dobermannen er både kraftfuld, elegant og atletisk. Den måler typisk 63-72 cm over skulderen og vejer 32-45 kg. Hannerne er større end tæverne. Levetid 10-11 år.

Det er en meget aktiv brugshund, med et stort behov for både fysiske og mentale udfordinger. Det er en hund, der knytter sig tæt til sin fører. Denne inteligente race kan have sine egne meninger om tingene og er ikke din slave. Som ejer og fører af denne race må man med venlig koncekvens, forstå at vinde hunden for sig, så den kan se meningen i samarbejdet. På den måde kan man få en meget lydig og arbejdsvillig hund. En dobermann har et følsomt gemyt og mistrives med skænd og konflikter. Man kommer længst med venlighed og positive træningsmetoder. Har man først vundet hunden for sig vil den gøre hvad som helst for sin fører. Den har en fantastisk hukommelse og behøver ikke mange gentagelser. Det gælder både positive og negative oplevelser. Den er venlig overfor gæster, der velkomne i hjemmet. Nogle individer elsker, at blive kælet og klappet af alle, andre accepterer gæster med venlig ligegyldighed. Har den mødt familiens venner nogle gange, husker den dem, næste gang de kommer. Fremmede vil blive holdt på afstand. Den er modig, selvsikker og lærenem. Det er en glimrende vagthund. Den bør ikke være alene i en have, hvor fremmede kommer og går.

Den er meget kærlig, venlig og hengiven overfor sin familie. Det er en kæmpe stor skødehund og hvis den får lov vil den hellere end gerne ligge i sofaen og blive nusset eller sove i sengen. Den har brug for en kærlig, men også koncekvent ejer, der forstår at sætte tydelige grænser, uden at være hård og dominerende. Desuden har den et højt energi niveau, man som ejer af denne race skal være parat til at kanalisere på en hensigtsmæssig måde. Særligt det første års tid kan være en prøvelse for førstegangsejere af racen;)

Når hunden bliver kønsmoden bliver den som regel mere rolig og afbalanceret, men den vil aldrig blive en ren "selskabshund".

Vær obs på at deres "dårlige" ry og afskrækkende udseende - selv når de er venlige - gør, at mange mennesker er bange for dem og derfor er hurtigere til, at reagere negativt eller frygtsomt, hvilket kan virke "alarmerende" på din Dobermann, hvis du har en særligt reaktiv/følsom hund og få den til, at tro den skal beskytte dig. Vær særdeles opmærksom på din egen reaktion i situationen. Hvis du bliver anspændt eller vred, vil det være "grønt lys" til din hund. Mange gode oplevelser med mennesker og andre hunde mens hunden er hvalp/unghund kan forebygge både overdreven skyhed/aggressioner.

Dobermannen er følsom og trives ikke med konflikter. Den vantrives i hjem, hvor skænderier, meget livlige og larmende børn eller "store armbevægelser" er en del af dagligdagen. Den form for stress kan gøre den syg. Tegn på stress er dårlig mave, fordøjelses problemer eller neurotisk adfærd. Dobermanns har en tendens til at prutte meget. Undgå foder baseret på fisk og soya;)

Vær særligt omhyggelig med fodring og motion af din hvalp/unghund, så problemer med led og knogler undgås. Overfodring med for meget energirigt foder og for meget motion er hyppige årsager til HD, AD, OCD og vokseværksymptomer hos dobermanns. Læg mere vægt på mental stimulation og gode oplevelser end desideret motion/lange gåture.

Dobbermans kommer generelt godt ud af det med børn, dyr og andre hunde, forudsat den har haft gode oplevelser med dem i hvalpetiden. Denne race anbefales ikke til familier med små børn. Den kan forsøge at beskytte "sine børn" mod andre børn, hvis de leger vildt eller tumler. Mange "Dobbies" bryder sig ikke om de høje lyde og hurtige bevægelser som børn har. Den tollerere ikke drillerier. Hvalpe og unghunde er særligt energiske og kan godt lide byttelege (gribe og ruske) og kan utilsigtet komme til at skade/vælte småbørn. Tidlig socialisering og træning er alfa og omega for at få en velfungerende dobermann.   

Den trives ikke i en hundegård eller som "lænkehund", men har brug for masser af menneskelig kontakt. Hvis den ikke får sine behov opfyldt eller efterlades alene for længe af gangen, kan den blive restløs indendøre, destruktiv og larmende (hyle/pibe/gø), samt udvikle adfærdsproblemer. Det er vigtigt at træne alene hjemme i små bidder med hvalpen, da de ikke bryder sig om at blive efterladt.

Det er en meget livlig hund, lynhurtig og fuld af energi, der har BEHOV for daglig motion og mentalt stimulerende opgaver - søge øvelser, aktivitets legetøj og lign. løb ved siden af cyklen, lydigheds træning, rally, dogdancing, agility, lure coursing, sporsøg, rundering eller anden brugshundetræning er alle aktiviteter din Dobermann vil elske. Undgå for mange/vilde kamp og træklege og hold ro i hundens hoved, så den ikke stresser op, da de har en hurtigt tænding. Den er normalt hurtig til at geare ned igen, men hyppige apporterings/boldlege/vild leg, kan resultere i kronisk forhøjet stressniveau.

En Dobermann er Ikke en hund for hvem som helst og det er en stor fordel at have erfaring med hunde inden anskaffelse. Hvis du blot ønker dig en "Familiehund" og ikke vil arbejde med den er en Dobermann ikke den rette hund for dig. De fleste "Dobbies" er for meget HUND for de fleste mennesker, at håndtere. De kræver viden og erfaring og stort engagement. Daglig aktiv fysisk og mental aktivitet, samt livslang lydighedstræning/andet udfordrende "arbejde". Tilgengæld vil du blive belønnet med ubetinget loyalitet og venskab. At eje en dobermann er én livsstil. Er man ikke aktiv så må man tilpasse sig og blive det, hvis hunden skal være til glæde og ikke besvær.

De har ingen underuld og en ultra kort pels, så de fælder ikke meget og pelspleje er en leg. En fugtig ruskindsklud eller blød gummi børste, et par gange om ugen, er med til at holde pelsen blank og skinnende. Husk at klippe dens negle regelmæssigt, da dens lange tæer ellers kan få skader. De har endvidere kun ganske lidt kropsfedt, hvilket fremhæver deres muskuløse og atletiske ydre. Tilgengæld gør det dem udsatte i koldt og fugtigt vejr, så et hundedækken anbefales på den kolde årstid. Tilbyd den bløde, polstrede liggepladser så liggesår undgås.

"Dobbies" kan være vidt forskellige af sind fra hund til hund og meget afhænger af Linien, opvækst og socialisering. Selvom nogle "Dobbies" er store hjerteknusere, der elsker alle mennesker og ikke kunne drømme om, at krumme et hår på nogen/nogets hoved, er de fleste reserverede overfor fremmede og beskyttende overfor deres familie. Nogle er mestre i lydigheds konkurencer, andre er egenrådige og stædige og vil teste dig, for at finde ud af hvor grænserne går - og om de stadig gælder. Nogle er dominerende eller aggressive mod andre hunde af samme køn. Hanhunde aggression er ikke ualmindeligt. Kan også forekomme blandt tæver, men er mindre almindeligt. Nogle har en stærk trang til at jage og forfølge katte/dyr/ting i bevægelse og de er absolut i stand til, at tage livet af det bytte de måtte fange. Den har brug for, at møde mange forskellige venlige mennesker, så den lærer at generalisere at fremmede mennesker er venlige.

Igen tidlig og omfattende socialicering er vigtigt!, hvis man ønsker at undgå både skyhed og skarphed.

En Dobermann er en rigtig dejlig hund til den aktive, afbalancerede ejer, der gerne vil udnytte sin hunds potientiale.

Den fås i 2 anerkendte farver i Dk: Black & Tan og Brown & Tan.

I Usa er der adskillige anerkendte farver.

 

Arvelige lidelser og tendenser;

HD

AD

OCD

VWB

Wobler

PHTVL/PHPV

PRA

DCM

Spondylose

Mavedrejning

Luft i maven