I Am Beautiful, and Special, and Wonderfull. I AM a DOG to.

Dværg pudlen

Oprindelse: Frankrig

Oprindelige formål: Jagthund på andefugle og selskabshund

Racen.

Denne race blev oprindeligt brugt til jagt på vandfugle. Dens franske navn Caniche, kommer af ordet Chien á cane eller Canichon (fransk for andehund). ”Puddel” er en forkortelse af Pudelhund, der kommer af det sydtyske ord Pudeln (at plaske) og Hund (hund).

Problemet var, at hundens bevægelser blev hæmmet af dens store pels og derfor fandt jægerne på, at klippe al den overflødige pels af. Nu havde hunden kun pels omkring brystet og ledene for at beskytte disse mod det kolde vand, samt to ”pomponer” over bækkenbenet for at beskytte nyrerne. Sådan opstod ”kontinental klipning” eller ”løveklipning”, som den også kaldes og som i mange år var den eneste tilladte frisure på udstillinger. 

 

I USA, hvor pudlen er én af de mest populære racer overhovedet, er der mange ivrige jægere, der anvender pudlen til dens oprindelige formål.

Ifølge Buffon, kom pudlen oprindeligt fra det nordlige Afrika. En efterkommer af Barbet (en hunderace), bragt til den Ibiriske halvø af araberne, hvor den tilsyneladende blev krydset med den Portugisiske vandhund. Fra Iberien spredte racen sig ud over Europa, efter først, at have slået rod i Frankrig. Som et resultat af dette, anerkendte FCI i 1936, Frankrig som pudlens fødeland. En standard for racen blev offentliggjort samme år. Pudlens standard beskrives, som en af verdens sværeste, at leve op til. Allerede i 1922 blev der grundlagt en puddelklub i Paris.

 

I Louis XIV tid blev pudlen, holdt af fornemme adels kvinder. I Louis XV tid var racen skødehund og i Louis XVI tid blev den avlet til miniature størrelse.

 

Pudlen findes i fire (fem) forskellige varianter inddelt efter størrelse. Standard (kongepudel) – Mellem – mini/dværg – Toy og den endnu ikke godkendte ”Tea cup”. Standard pudlen er gennem årene blevet skubbet til side til fordel for de mindre varianter (dværg og toy). Racens popularitet har været voksende siden slutningen af 1900 tallet og her i begyndelsen af det 20- århundrede. I stand til at tilpasse sig enhver livsstil (uanset om det er som jagthund, som Showhund eller blot som selskabshund), er pudlen blevet et af verdens mest populære kæledyr.

 

Toy og Dværgpudlen er de mest populære str. herhjemme. Toy bliver under 28 cm og vejer ca. 2-5 kg. Dværg bliver 28- 35 cm høj og vejer ca. 6-8 kg.

 

Pudlens kvaliteter, anvendelse og motionskrav:


Den venlige puddel er en fryd i enhver ejers liv. Hans loyalitet er legendarisk.

 

Denne race består af aktive, legelystne, atletiske, glade og intelligente hunde. Det er ikke tilfældigt at de fleste uovertrufne cirkushunde er pudler. De bruges endda som redningshunde.

 

Og så er de dejlige kæledyr.

 

 Pudler er lærelystne, men følsomme og knytter sig tæt til deres familie.

De er meget tilpasningsdygtige, udadvendte over for familie og

venner, men kan godt være lidt signalfølsomme, hvis den fremmede ikke anvender sit kropssprog korrekt. Denne signal følsomhed fejltolkes ofte som skyhed eller reserverthed.                                       

 

Stadig en jagthund, med en meget fin næse, som den elsker at bruge. I Frankrig har man bl.a. brugt den til jagt på trøfler. De lærer forholdsvist nemt, at familiens kæledyr er ”forbudt” legetøj. Hvis man leger træk og kamplege med dem, kan man ødelægge deres ”bløde” mund (evnen til at apportere vildtet uskadt).

 

De er som regel gode svømmere, og kan godt lokkes i vandet, men de foretrækker det lave vand. Og de er ikke så meget for styrtregn og kan godt finde på at gå udenom den våde græsplæne;) De er meget samarbejdsvillige og lærer som regel hurtigt at gå løs.

 

 De er ikke så lette at stresse, men træningen bør forgå i korte intervaller, da de ellers mister interessen.

Både over og understimulering kan resultere i adfærdsproblemer.

 

De er opmærksomme på deres omgivelser og har let ved at lære katte og menneskers kropssprog og de kommer som regel også godt ud af det med andre hunde.

 

 

 

Pudlen er en ideel familiehund. Den er omgængelig og let at opdrage, vagtsom uden at være gøende (kræver hilse træning) og velegnet til alle former for hundesport. En morsom og adræt hund.

 

 Den er lige så glad i byen som på landet, når blot dens behov for motion imødekommes. Pudlen elsker at komme på langtur, men er også tilfreds med de daglige lufte ture, når blot de ikke bliver for ensformige. Pudlens krav til motion og aktivering ligger på middel. Det samme gælder dens behov for socialisering og dens egen vilje. Det er ikke nok at lufte den i haven. Den har brug for at opleve nye ting, ligesom os andre.

 

Pudler hader, at blive ladt alene (kræver alene hjemme træning). De er meget renlige, men behøver daglig eftersyn af pelsen og et til to bade om måneden.  Hår i øregangen SKAL plukkes hver 14 dag og hunden skal klippes hver 3 måned. Der findes adskillige frisurer, også nogle der er lette at holde til dagligt. Pudler fælder ikke.

Arvelige lidelser og tendenser

Arvelige lidelser og tendenser:

Hos stort set enhver hunderace i dag, findes der nogle sygdomme, som racen er særligt disponeret for. Nogle er arveligt betinget. Alt for ofte bliver man som køber druknet i lovprisninger af racen og eventuelle negative sider bliver fortiet. Dermed ikke sagt at ALLE hunde af den pågældende race er syge, eller bærer af et arveligt sygt gen. Langt fra alle hunde af racen bliver berørt. Vi vil understrege, at disse oplysninger blot gives, så man som køber kan tage sine forholdsregler. Pudlen er heldigvis en ”sund” race og har ikke tilknyttet særligt mange og kun få alvorlige lidelser. 


Hos Racen ”Miniature puddel” er følgende at nævne:

 

PDA (En hjertefejl):
PDA er en forkortelse for "Persisterende ductus arteriosus". Fra den store legemspulsåre, der kommer fra venstre hjertekammer, løber der på fostre en lille blodåre over til lungepulsåren, der kommer fra højre hjertekammer. Denne lille blodåre skal normalt forsvinde efter fødslen, men på nogle individer gør den det ikke. Det fører til, at blod fra venstre hjerteside pumpes over i lungerne i stedet for at komme ud i kroppen. Hvalpen kan, hvis blodåren er stor, have meget svære tegn på dårligt kredsløb.
Dyrlægen vil næppe have ret store problemer med at stille diagnosen, da bilyden ved denne sygdom er meget karakteristisk. Hjertet lyder som en pumpende dampmaskine, og bilyden er vellokaliseret lige ud for misdannelsen. 
Dette er én af de få medfødte hjertesygdomme, der kan kureres, og det gøres ved en operation, hvor den lille blodåre spærres. Hvis hvalpen har haft sygdommen for længe, kan der dog være opstået skader på kredsløbet, der gør, at en operation ikke vil gøre nogen gavn. Diabetes insipidus (En nyre sygdom):

Diabetes insipidus er en sygdom, hvor hunden ikke kan koncentrere sin urin, og derfor mister store mængder væske gennem urinudskillelsen. Man skelner mellem to former:

• En hjerneform, hvor der er nedsat produktion af et hormon (antidiuretisk hormon, ADH) i hjernen. Hormonet er nødvendigt, for at nyrerne kan koncentrere urinen. Ikke et problem hos pudler.
• En nyreform, hvor ADH-hormonet ikke virker, som det skal i nyrerne. Nyreformen kan ses som en følgesygdom til en række hormonsygdomme og infektionssygdomme, som kan påvirke nyrerne, f.eks. cushings syndrom, addisons syndrom, pyometra og leverlidelser.

Symptomerne;

• Øget tissetrang og drikkelyst
• Udskillelse af meget tynd vandig urin
• Hunden kan ikke holde på vandet
 
 Nyreformen kan i specielle tilfælde behandles med et vanddrivende middel (Centyl®), der ved denne sygdom har den modsatte effekt af det normale. Hunden skal samtidig have en saltreduceret diæt.


Diabetes insipidus er en sjælden sygdom hos hunde. Den ses mest hos ældre hunde, men kan i enkelte tilfælde være medfødt.


Ingen racer er særligt disponerede for diabetes insipidus.

Normal vandindtagelse hos hunde overstiger normalt ikke 1 liter pr. 10 kg hund.

 

Cataract (Grå stær): En arvelig øjensygdom. Hvis, i er interesseret i mere detaljeret viden om Cataract kan oplysninger findes på http://www.hunde-info.dk/ Er mere udbredt hos mellem og storpudlen.

 

 

Epilepsi: 1 ud af 100 hunde får epilepsi. Det kan opstå som følge af en hjerneskade, en påkørsel, iltmangel eller en infektion. Der findes også en form for epilepsi, der ikke ser ud til at have nogen årsag.  Epilepsi er et symptom på unormal hjernefunktion, der giver gentagne krampe anfald. Anfaldene spænder lige fra ændringer i bevidstheden, til kramper. Et epileptisk anfald varer typisk nogle få minutter. Det er forskelligt hvilke racer, der er særligt disponeret i forskellige lande. I Danmark er pudler ikke særligt udsat, men det er de til gengæld i USA. I Danmark er følgende racer særligt disponeret for epilepsi; Beagle, Collie, Golden retriver, Gravhund, Keeshound, Labrador retriver og Tervuren.

 

Lavt stofskifte: Hypothyroidisme er en almindelig hormonel lidelse hos hunde. Den skyldes mangel på skjoldbruskkirtelhormon og opstår som følge af fejl i selve skjoldbruskkirtlen eller fejl i den overordnede kirtel, som styrer produktionen af skjoldbruskkirtelhormonerne. Resultatet er en nedsat mængde af skjoldbruskkirtel-hormon i kroppen, og det bevirker, at stofskiftet nedsættes.

 

Symptomer: sløvhed og apati, vægtforøgelse på trods af mindre appetit. Tynd pels, indimellem hårtab, især omkring bryst, bug og sider. Ingen kløe. Mørk fortykket, skællet og tør hud. Længere tid mellem svage løbetider hos tæver, mindre parrings lyst hos hanhunde,  tendens til cirklende bevægelser, evt. med hovedet holdt på skrå.

 

Angriber oftest voksne hunde over 2-3 år. Sygdommen er let at behandle, så vær opmærksom på symptomerne.

Angriber sjældent hvalpe og ung hunde. Hvis den gør giver  den ofte anledning til en sygdom, som kaldes kretinisme. De karakteristiske symptomer på kretinisme opstår, fordi knogle- og muskelvæksten i hundens voksealder er uharmonisk og ukoordineret på grund af sygdommen.
 
En hund med kretinisme vil have et uforholdsmæssigt stort og bredt hoved, ofte med en tyk tunge, som hænger uden for læberne. Dens brystkasse vil være alt for tyk i forhold til benene. Desuden er hunden typisk meget sløv og uden appetit, og den er ikke legesyge som normale hvalpe.

 

De hunderacer der er særligt disponeret for lavt stofskifte er: Airedale terrier, beagle, boxer, chowchow, cockerspaniel, dobermann, engelsk bulldog, golden retriever, granddanois, gravhund, hovawart, irsk setter, irsk ulvehund, malamut, miniature schnauzer, newfoundlænder, pomeranier og puddel, shetlandsk sheepdog,

Ustabilitet i nakken: Hos Minipuddel finder man sommetider en ustabilitet i nakken, der oftest er skyld i svære bevægelsesforstyrrelser. Lidelsen sidder mellem 1. og 2. halshvirvel og består i at den lille tap, der skal sidde fast på anden halshvirvel, ligger løst pga. misdannelse og derfor trykker på rygmarven.

 

Tandsten: Hunde, der fodres med levninger og anden blød eller sukkerholdig kost, udvikler tandsten. Det kan være farligt for hunden. De skal derfor fjernes. Dyrlægen kan vise dig hvordan. Dette emne bliver nærmere omtalt senere.

 

Hår i ørerne: Pudler har en kraftig hårvækst i selve øregangen. Disse skal plukkes. Hvis ikke det sker, vil varmen og fugtigheden i øret stige, hvilket vil forøge mængden af ørevoks. Følgen heraf kan blive øregangsbetændelse. Da pudlen har hængeører er luft cirkulationen i ørerne forholdsvis lav. Et øre fyldt med ørevoks, kan igen blive hjemsted for øremider, der er stærkt irriterende for hunden.

 

Nu håber vi ikke i er blevet alt for forskrækkede af at læse det. Det er heldigvis de færeste, der rammes af disse sygdomme.