Ronja er vores Berner sennen tæve, som vi overtog fra hendes tidligere familie i 2015.

Hun måler ca. 65 cm over ryggen og vejer 40 kg. Hun er en fin og slank pige.

Helbred: Hun er født i 2013. Hun er testet for HD (A- og A) AD (1 og 0) samt OCD (Fri). Så rigtig flotte resultater:) 

Udendørs er hun aktiv i korte perioder og vil gerne lege, med de andre hunde og med os. Især elsker hun at spille bold, at lege mosle tagfat og ruskeleg. Hun holder også meget af bare, at ligge og halvsove, med et halvt øre på omgivelserne.

Hun har nogen vildt interesse og har en slem vane med at snuppe vores høns (hvis hun kan komme til det), så det afsnit har hun ikke fået læst i "bogen om berner sennen" ;))

Hun ELSKER sne! Der er tydeligt, at hun er lykkelig, når hun kan hoppe rundt i driverne eller bare smide sig på ryggen og lave sneengle! 😀

Inden døre er hun dejligt rolig og afdæmpet og nyder at blive kløet på ryggen eller nusset på maven. Idet hele taget vil bare gerne være TÆT på. Hvis hun ikke lige har fået opmærksomhed i et stykke tid, så kommer hun med et snudepuf, eller også sætter hun sig på dine fødder og læner sig op af dig. Så klø mig dog! Hun elsker at ligge i arm og blive nusset.

Hun kan fint underholde sig selv med sine kødben eller sit seneste tøjdyr (hun piller omhyggeligt enhver pivventil ud af kræet oggennemtygger den til, der ikke er mere lyd i;)) Men står den på lydigheds "træning" stiller hun også gerne op - i hvert fald, hvis der falder belønninger af 🙂

Hun er ret lydig - Hun forstår et nej, værsgó, ud, ind, sit og kom ganske udmærket. Hun er meget madglad, så træning er ikke svært, når man husker belønningen.

Hun er også rigtig god til at gå pænt i snor. Hun trækker aldrig, medmindre der kommer nogen forbi med en hund. Hun Elsker at komme med - især når vi skal ud og køre i bil:)

Hun forstår også ikke fysiske grænser for, hvor hun må og ikke må færdes. Både ude og inde.

   

Overfor familiens børn er hun venlig og meget tålmodig og finder sig i kram og kærtegn og hun nyder at lege. Hun elsker at mosle.


Fremmede bliver som regel budt velkommen, når hun ellers har gøet tilstrækkeligt længe af dem og hun er blevet overbevist om at de ikke er farlige alligevel 🙂 Hun kan være lidt længe om at tø op - primært overfor mænd, men børn og kvinder accepterer hun hurtigt. Hun plejer, at komme i løbet af en "kop kaffe". Har man godbidder med, hjælper det altid:) Har hun først accepteret én har man en ven for livet.
Andre dyr: Katte er hun ret ligeglad med. Fjerkræ og andre smådyr lader hun fint være - når der er nogen der holder opsyn - men får hun lejlighed til det, snupper og æder hun gerne en høne.😉


Andre hunde: Hun kommer rigtig godt ud af det med vores lille flok. Elsker at lege og er meget venlig og tolerant. Fremmede hundes hensigt er hun ikke altid overbevist om.


Pelspleje: Hendes smukke tykke pels fælder lidt året rundt, men mest to gange om året (forår/efterår/efter løbetiderne). I den tid er der massere af hår over det hele. En daglig gennemgang med børste og strigle fanger dog det meste og får underulden af inden den havner på gulvet - på bordet eller i maden. Ellers er en børstning en gang om ugen nok til, at hun ser fin ud. Hun har ikke noget imod at komme i bad og hun bliver vasket 3-4 gange om året efter behovefter behov. Hun bliver desuden jævnligt studset (ører, bukser, poter), får ordnet negle og børstet tænder.

Vind og vejr: Hun tåler ikke varmt vejr særligt godt, så det er vigtigt at hun altid har adgang til skygge og at have vand med på længere ture og når vejret er solrigt eller lummert, så hun har mulighed for at køle ned. Vinter vejr tåler hun tilgengæld glimrende (man er vel ikke alpehund for ingenting). Hun kan finde på at krølle sig sammen midt ude på gårdspladsen i regnen og sove, selvom hun frit kan gå ind i tørvejr i halmladen. Det generer hende ikke det mindste.

Motions og aktiverings behov: Ligger på middel. Hun løber ikke på væggene fordi man ikke lige har tid til hende et par dage, men man kan ikke "forsømme" hendes behov for at komme ud og læse avisen og få "en på opleveren" for længe, for så bliver hun helt elektrisk, når hun endelig skal med eller tror hun skal med.😉 
Hun skal ud og opleven noget spændende mindst hver anden dag.
En times spadseretur er nok til at dække hendes behov.  Men et par gange om ugen skal hun også have lov til at hoppe rundt uden snor og lege.

Øvrigt: Hun er som vagt/gårdhund, en hund med en vis portion uafhængighed og det er en fordel mhs. til at være alene hjemme. Hun foretrækker selvfølgelig at komme med, eller at der er nogen hjemme, men det er ikke noget problem for hende at være alene hjemme. Hun ødelægger ikke noget og hun er 100 % renlig. Også selvom man er væk i mange timer - det sker så ikke så tit.

Ronja er en ompladseringshund som vi overtog, da hun var 2 år gammel. Hun er en sjov og utroligt kærlig hund, der ofte får os til at le og vi har aldrig fortrudt. Hun er en fantastisk dejlig personlighed- selvom hun har sine personlige særheder;))