Blå gul ara.

Blå pandet Amazon.

Vores avlspar er solgt til et rigtig dejligt hjem.

Vores papegøjer er Blåpandede Amazoner. Hannen hedder Coco og hunnen hedder Lilo. Hannen kan håndfodres, når han er i godt humør:)
De er fra 1995 - hannen lidt yngre og har ynglet pålideligt de sidste mange år. Deres første år hos os gav de 4 dejlige unger, hvoraf de 2 blev håndopmadet og fik hvert deres kærlige hjem, hos gode ansvarsbevidste mennesker.🙂 De forældreopmadede unger har også fået gode hjem.

Sidste år gav de os 2 dejlige unger, der begge har fundet et nyt hjem.

Blåpandet Amazon papegøje
(
Amazona aestiva aestiva )

Orden: Psittacaformes (papegøjer)

Udbredelse: Hoved arten amazona aestiva aestiva, lever i Amazonas regnskov i Brasilien, mens underarten Amazona aestiva xanthopteryx er udbredt i det nordlige Brasilien, Argentina, Paraguay og Bolivia.

Status i naturen: Står på cites lidste II over truede dyrearter.

Størrelse på voksne dyr m. Hale: 35 – 38 cm.

Voksen vægt: 400 gram.

Kønsmodne i 2 års alderen.

Rugeperiode: 22-28 dage.

Antal æg pr. kuld: 2-4.

Levetid: Ca. 40 år. Blåpandede amazoner hører dog til blandt de længst levende arter og det er hørt at disse fugle er blevet op til 80 år gamle.

Naturlig føde: Modne og halv modne frø, bær, nødder, frugt, knopper, nektar, grøntsager, insekter og deres larver.

Fodring i fangenskab: 30 % foder pellets, 30% god kvalitets frøblanding (gerne spiret) 30 % grøntsager og 10 % frugt. Dertil gives æggefoder, kalksten og saltsten, samt frisk drikkevand, hver dag. Tåler ikke Advokado. Amazon papegøjer har en tendens til at blive overvægtige så hold igen med meget fede fødeemner som f.eks. solsikke og nødder og sørg for at fuglen har adgang til tilstrækkelig motion. 

Anbefalede bur forhold og indretning : Minimum 100 cm langt x 60 cm bredt x 100 cm højt til en enkelt (25% større til to). Buret bør plet renses, dagligt, hvor afføring og foder rester fjernes, og gøres hovedrent en gang om ugen, hvor bundlaget skiftes og hele buret inkl. skåle, legetøj og tremmer vaskes af i Rodalon, der fås i Føtex og Matas.

Amazoner leger gerne og gnaver gerne i træ. Der bør være natur grene i forskellige tykkelser til, at gnave i og sidde på. Gerne med bark, blade, knopper, skud og frugter på. De elsker at gnave i alting, også dine ting, så hold øje med fuglen, når den er ude. Desuden bør der altid være diverse papegøjevenligt legetøj til aktivering. Som bundlag kan f.eks.anvendes barkflis, træpiller eller sand. En stor ru sten, eller en speciel type ”Grooming” sidepind, kan hjælpe med at slide kløerne. Det er vigtigt, at vænne sin papegøje til at få klippet kløer fra den er lille af, da det kan blive nødvendigt at trimme kløerne med mellemrum. Undgå at pladsere buret i træk i nærheden af døre eller vinduer og sørg for at buret altid er hævet over gulvet. Har fuglen ikke adgang til naturligt sollys via en udendørs flyvevoliere, bør man investere i en særlig UV pære til fugle, for at forebygge hormonelle, samt phykiske problemer og depression. Pæren bør være tændt 12 timer i døgnet.

Adfærd: Dagaktiv, særligt daggry og skumring. Meget social. Færdes, uden for yngletiden, i store flokke i naturen, sommetider sammen med Venezuela Amazoner. Flokken tilbringer natten sammen. Amazon papegøjer danner par for livet, de holder sammen i tykt og tyndt. De bruger lang tid på gensidig fjerpleje og kontakt. De holdes ubetinget bedst sammen med et individ de kan lide. Det bedste er at anskaffe sig én af gangen, så man får optimal kontakt til den første og får trænet den inden man anskaffer nummer to. Man bør anskaffe nummer to, så der er et par år imellem fuglene, for at undgå for mange stridigheder om rang osv. Kommunikerer ved hjælp af kropssprog og lyde. Begge køn kan lære at tale lige godt. Amazon papegøjer kan blive meget tamme, hvis de anskaffes i en ung alder, eller som håndopmadet. Ønsker man en tam/talende fugl, skal man anskaffe sig en enkelt ungfugl og beskæftige sig meget med den. Når den første fugl er tam og veltrænet, kan man købe endnu en fugl. Og lad mig så slå fast én gang for alle; En tam fugl ikke bliver mindre tam/talende af at få selskab! Man skal blot blive ved med, at beskæftige sig med den. To fugle af samme køn, kan enes ligeså godt som et par, det afgørende er om individerne kan lide hinanden. Når to fremmede fugle skal møde hinanden skal det altid ske under overvågning, da de kan være stridbare over for hinanden.


Samvær, aktivering og træning af papegøjer:

For det første; En papegøje bør ikke være alene i mere end max: 6-8 timer om dagen! Den tid man er hjemme hos fuglen, bør indeles i tre dele. Kvalitets tid; Den tid, man bruger 100 % på sin papegøje (træning, kæl, leg osv), Alene tid; Den tid, som papegøjen bruger på at være aktiv for sig selv (f.eks. tid, den bruger på at være aktiv, i forbindelse med legetøj og aktivering du har sat den igang med), samt Deletid; den tid i tilbringer sammen, men optaget af hvert sit (f.eks. du er ved at se fjernsyn og papegøjen leger/går på opdagelse udenfor sit bur, kun overvåget med et halvt øje og hvor den indimellem bliver kælet lidt for). Der bør være lige meget af hver del.

Aktivering består i at få papegøjen til at udvise så megen naturlig adfærd som muligt.
Spørg dig selv; Hvad laver en papegøje i naturen?

Svar:
Den bruger tid på fødesøgning, problemløsning (i form af, at finde ud af, hvordan føden forarbejdes, det kunne være knækning af nødder, eller f.eks. hvordan den får fat i svært tilgængelig føde), æde, at flyve, bade, lege, social kontakt, søvn, formering og yngelpleje.

Så meget naturlig adfærd fra disse område som muligt, skal vi se om vi kan lokke papegøjen til at udføre, så den får et menigsfuldt liv.

A) Altså føden skal være i store stykker.
B) Der skal tilbydes grene, hver dag til at gnave i.
C) Foderet gemmes/pladseres utilgængeligt (f.eks. inde i noget legetøj – der kan man lave noget selv i træ), på tovværk, der er hængt op (der, kan man f.eks. lave et ”fiskenet” af hampreb, med så store masker, at papegøjen kan kravle igennem og med så tykt reb, at den får et godt greb. Nettet kan hænges op, og forskellige steder på nettet kan man hænge legetøj, foder og forskellige andre spændende ting, papegøjen kan bruge tid på at undersøge).
D) Anbring flere oplagte og spændende legepladser i træ, som fuglen kan flyve rundt til, det giver sund motion og kan samtidigt hjælpe med at begrænse de skader den ellers kan finde på at lave på dine møbler og ting.
E) Giv papegøjen en artsfælle – De giver hinanden urtoligt meget, både socialt og aktiverings mæssigt. Du skal dog huske på at bruge lige meget kvaltets tid sammen med hver enkelt fugl.
F) Sørg for at fuglen får mindst 10 timers søvn og hvile i et mørrkt stille rum, det er med til at forebygge adfærdsproblemer.
G) Giv din fugl mulighed for et dagligt bad evt. med en forstøver, hvis den ikke vil bade selv, det er med til at forebygge fjerplukning og andre fjerlidelser.
H) Hvis du har mulighed, tid og lyst, kan du tilbyde din fugl en mage, så den kan få mulighed for at yngle.
I) Derudover er træning en vigtig del af en fugls liv. Det forebygger adfærds problemer, giver en tættere kontakt til ejeren og giver fuglen mulighed for at løse problemer (altså bruge sit hoved).

HUSK:
Beløn aldrig skrigeri med opmærksomhed af nogen art, hverken positiv eller negativ.

Steriotyp (gentagen) adfærd, fjerplukning, skrigeri og anden ”problem” adfærd, er alt sammen tegn på at fuglen ikke trives. Som alt andet gælder det om at forebygge, at den slags opstår, så hvis du ikke kan svare ÆRLIGT JA! til, at du hver dag kan gennemføre et varieret aktiverings program for din papegøje, så gør dig selv og ikke mindst fuglen en tjeneste
LAD VÆRE MED AT KØBE EN PAPEGØJE!

 

 

Inden du køber en papegøje...

Jeg er en stor fan af Maria Metzger og har stor respekt for hendes viden og erfaring, derfor har jeg tilladt mig at låne følgende, som jeg så absolut er enig med hende i:

Spørgsmål og ting du bør gøre dig klart  INDEN du køber en papegøje - vær ærlig over for dig selv (for din egen og fuglens skyld).

VED DU AT:

en del papegøjer af natur ikke er udadvendte?
mange papegøjer arter knytter sig som oftest til een og KUN een I familien?
mange papegøjer overhovedet ikke synes det er "sjovt" at være social over for dine venner?
mange papegøje arter HADER forandringer I sine omgivelser?
visse papegøje arter er decideret bange for nye ting - hvor andre arter er så nysgerrige af nature, at de jublende kaster sig over nye ting?
du bør vælge en hund, hvis det er vigtigt for dig at få et kæledyr som er social over for hele familien, kan li' de fleste, som ikke kræver specielle hensyn hvad nyt angår?
større papegøjer nemt bliver 50 år og i mange tilfælde meget mere?
du også om mange år, vil dele dit liv med en papegøje? Det er klart der kan ske ting i dit liv, der gør at du kan blive nødt til at finde et nyt og godt hjem til din fugl. Men det skal ikke være udgangspunktet når du køber papegøjen.
en papegøje er et intelligent dyr, der skal have ting at foretage sig og mulighed for andet end blot at kunne strække vingerne, for at kunne trives?
en papegøje er et særdeles socialt dyr der i naturen lever i flok, og at den derfor har brug for samvær med dig og familien - og meget gerne med en artsfælle. Den skal ud af sit bur hver dag, og skal have kvalitetstid sammen med dig og/eller familien.
den knytter sig til dig og familien og bliver en del af denne?
visse papegøjearter trives utroligt dårligt som enefugle, medmindre de får rigtig megen opmærksomhed fra dig og trænes til selvstændighed?
papegøjeburet ikke kan blive STORT nok? Alt for mange større papegøjer sidder i bure, der svarer til at du var låst inde på gæstetoilettet hele dit liv
en papegøje skal trænes for at kunne være et velfungerende medlem af familien og det menneskeskabte miljø vi tilbyder den? Jo større - jo mere træning kræver den!
det er en stor fordel at have forudgående kendskab til mindre papegøjer inden man vælger en stor?
man godt kan have "erfaring" med papegøjer, men at denne erfaring lige så vel kan komme af at have behandlet papegøjen forkert (og dermed ikke være god/rigtig) - i bedste mening, naturligvis?
du bør tænke dig GRUNDIGT om hvis du før har haft papegøje, og har skilt dig af med den fordi der var problemer med den? For uden træning vil den næste papegøje sikkert udvikle de samme "problemer", noget man desværre ofte ser! Måske er den pågældende papegøjeart slet ikke det rette valg for dig?
alt for mange mennesker vælger en mellemstor eller stor papegøje uden helt at vide, hvor krævende den er?
en lille art, som f.eks. undulat, spurvepapegøje, dværgpapegøje, citronparakit m.m.fl. kan give MINDST lige så stor fornøjelse som en stor. Desuden giver det helt naturligt meget mindre svineri, besvær, lyd, og skulle den endelig bide, så bløder det sjældent. Ens venner behøver ikke være bange for den, når den er ude.
papegøjer elsker at gnave ting i stykker - og at det er meget vigtigt for dem?
papegøjer der keder sig og/eller har psykiske problemer ofte piller sig, i visse tilfælde så de er stort set nøgne? En utilstrækkelig kost kan forårsage det samme
et liv med en papegøje på mange måder er lige så krævende, som et liv med en hund?
og er du sikker på at en papegøje passer ind i din livsstil, og kan den få et godt hjem hos dig og din familie?
du skal glemme dit ønske hvis du vil anskaffe en papegøje for at få levende underholdning i form af en måske farvestrålende, smuk og talende fugl? De der lærer at tale er oftest dem, der får masser af omsorg samt kærlig og god pleje. Nogle lærer dog aldrig at tale eller gør det først sent i livet. Ikke alle arter kan lære at tale
papegøjer elsker at snakke med - højlydt? Bl.a. når telefonen ringer, når snakken går livligt i hjemmet og når du ser fjernsyn eller lytter til radio. Desuden snakker den med når den trives godt og kalder på/kommunikerer med resten af flokken, nemlig dig og familien?
hvis du råber ti stille eller værre, så vil papegøjen råbe endnu højere for at stille dig tilpas. Det kaldes drama-belønning, der er en belønning af en uønsket adfærd. Den tror at du ønsker at den skal larme, fordi den får opmærksomhed/belønning fra dig (om end negativ, men - måske endelig - opmærksomhed). Den lærer måske oven i købet at råbe skældsord.
papegøjen der ikke får opmærksomhed f.eks. når den sidder på dig når du taler i telefon ofte vælger at nappe, for så FÅR den din opmærksomhed
papegøjer bider ikke fra naturens hånd, det er noget de LÆRER I omgangen med mennesker
når du bliver bange fordi det gør ondt, udsender du signaler, der gør papegøjen usikker og derfor fortsætter den med at bide
enhver reaktion på såvel ønsket som uønsket adfærd er en belønning, der gør at chancen/risikoen for at adfærden fortsætter øges.
skumrings- og daggrys "sangen" er en naturlig adfærd? Det er nemlig på de tidspunkter, hvor papegøjerne kommunikerer med og knytter bånd til resten af flokken. Sidst på eftermiddagen samles de og går til nattesæde. Næste morgen vågner de igen og søger ud for at fouragere (søge føde)
er DINE naboer (nuværende og fremtidige) indstillet på det, tror du?
Ved DU hvor grænseløst frustrerende det er at opholde sig i samme rum som en stor papegøje, der bare SKRIIIGER?
enhver papegøje har brug for at spise andet end en såkaldt papegøjeblanding? Har du lyst til at lave spiret frø, skære grøntsager og frugt i passende størrelse tern, HVER dag?
visse papegøje arter har brug for specialkost?
visse papegøje arter har brug for EKSTRA megen frugt og grønt?
en papegøje sviner RIGTIG meget, når den spiser? Og er det også sjovt om 10 år?
papegøjer sviner drikkevandet til lynhurtigt - og at det skal skiftes flere gange i døgnet?
en papegøje har brug for ca. 11 - 12 timers ro? Hvis et familiemedlem står tidligt op og et andet går sent i seng ja, så er der ikke megen ro til papegøjen. For lidt søvn er den hyppigste årsag til adfærdsproblemer. En løsning er at papegøjen sover i et rum, hvor der er fred og ro.
papegøjer hver dag, hele året rundt taber dun, og at de i fældnings perioderne udskifter de store fjer.
en papegøje jævnligt (gerne min. 1 til 2 gange i ugen) skal have mulighed for at bade, for at kunne bevare en flot og velplejet fjerdragt?
papegøjer også kan blive syge? Er du indstillet på at konsultere dyrlægen og betale prisen?


Amazone Baby:)

Nu må du ikke tro, at jeg ikke vil anbefale en papegøje som kæledyr, tværtimod! De er fantastiske, underholdende, hengivne, kærlige og fulde af sjove og gale streger! Der er bare desværre alt for mange, som ikke sætter sig grundigt nok ind i hvad sådan et inteligent og krævende dyr har brug for, for at leve et indholdsrigt og givende liv, og jeg ønsker så absolut ikke at nogen af mine unger skal lide samme skæbne som alt for mange andre papegøjer, der ender som "kastebold" og må pendle fra den ene  familie til den næste, til den stakkels fugl er fuldstædigt rundt på gulvet, og har alverdens dårlige erfaringer med sig i bagagen.

Jeg ønsker, at mine unger får et stabilt og kærligt hjem, hos nogle fornuftige mennesker, der er sig, deres ansvar bevidst.🙂

Hvis du har yderligere spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte mig via Kontakt siden, jeg besvarer gerne spørgsmål.