Vigtige ting om Friesere
Oversigten bliver løbende opdateret, efterhånden som spørgsmålene dukker op

BENLØFT:
Smukt løft på forbenene er Frieserens varemærke. Der er kun en ting i bevægelsen, der er vigtigere: At den kommer bagfra. Står valget mellem en Frieser, hvor bevægelsen kommer bagfra, men som har et fladt trav, og én, hvor der er løft i travet, men uden den store fremdrift, så vælg den, hvor bevægelsen kommer bagfra. Brugbarhed er vigtigere end alt andet, og for at fylde det formål skal en hest være 'baghjulstrukken'.
Unødigt at sige: En første-klasses Frieser er både karakteriseret ved en bagfrakommende bevægelse og et højt benløft.

EJERSKIFTE:
Mange Friesere har desværre været gennem flere hestehandlere, uden ejerskifte af papirerne, før de havner i Danmark. Dette er ikke bare dyreetisk dybt betænkeligt, men giver tillige den nye ejer problemer med at få FPS-stamtavlen registreret i eget navn.
Derfor: Køb kun en Frieser, hvor sælgers navn står på papirerne som ejer. - Og få sælgers underskrift på stamtavlen samtidig med, at hesten overdrages til sig.

FØRSTEGANGS-AVLERE - fremgangsmåde:
1. Vælg den/de hingste, du foretrækker (Afkomstest, Hingstekåring, PHRYSO, referencer)
2. Undersøg, om indavlskoefficient er under 5%
3. Check evt. linescore - passer hingsten til din hoppe?
4. Inseminering i Danmark (kun "EU-hingste" til rådighed) eller Holland (alle hingste til rådighed)?

FULD STAMTAVLE:
Moder-linien på stamtavlen fra FPS i Holland er alle Ster-kåret.
Dette er imidlertid INGEN garanti for, at afkommet bliver højt præmieret/ster-kåret. Det afhænger alene af, hvad det viser på kåringsdagen.
Vi har selv fået 2 hopper med almindelig Stb-stamtavle kåret Ster. En hoppe med fulde papirer blev ikke kåret ster. Så efter vores erfaring er der ingen sammenhæng.

INDAVLSKOEFFICIENT:
Bør være under 5%.
Bortset fra det har den ingen betydning.

MUK:
Blå Biotex er et effektivt og billigt middel mod mug.
Biotex opløses i lunkent vand og mug-stederne behandles - evt gentagne gange. Tag ved med en gammeldags stiv skurebørste, så meget hesten tillader! Det er med at få skorpen væk.
Hvis benet er hævet, skal der suppleres med dyrlægens middel (hver dyrlæge har sit favorit-middel), idet der den ene dag behandles med Biotex, den næste dag med dyrlægens middel, osv.

PREFERENT -> AVLSPOTENTIALE:
Når en hoppe har fået 4 afkom Ster-kåret, får hun betegnelsen Preferent. Preferent siger noget om avlspotentiale, mens Ster-betegnelsen siger noget om hoppen selv, dens bevægelse, eksteriør mm.
Skal vi vælge mellem to tilsyneladende lige gode hopper vælger vi den, hvor moderen er Stb Preferent fremfor den, hvor moderen er Stb Ster. Preferent er fra et avlssynspunkt vigtigere end fuld stamtavle. En fuld stamtavle uden en eneste Preferent-betegnelse har ikke nødvendigvis nogen speciel avlsværdi.

SALGSBESKÆRING:
Salgsheste kan være beskåret stejlere end normalt. Hesten får højere benløft og "sælger" sig dermed bedre. I en købssituation er det derfor vigtigt at checke, at beskæringen er normal. Efter købet viser det sig under alle omstændigheder ved, at hesten efter et stykke tid hæver over hovene.

STRØELSE:
Hestene skal have strøelse både ude og inde. Uanset hvor meget foder hestene får, spiser de altid af strøelsen. Derfor er det vigtigt kun at bruge god vårbyghalm til strøelse. Hvedehalm i større mængder kan give voldsomme tyktarmsforstoppelser/kolik.

TYSKE PAPIRER:
I Tyskland findes der flere forbund, der stambogsfører/udsteder Frieser-stamtavler og kårer Frieser-avlshingste. Afkom fra disse forbund anerkendes ikke af det hollandske hovedforbund FPS.
Det drejer sig om FPZV (Friesenpferde Zuchtverband) og om de enkelte delstaters (Bundesländers) "Landespferdezuchten". Frieser-papirer fra disse forbund er i Danmark værdiløse.

Foto af Irene Eberhardt fra det tyske "Dansk Frieser Forbunds"-hjemmeside ( www.df-z.de )