Lesbos

LESBOS, som tilhører de Nordøst-ægæiske øer, er med sine 1630 kv.km. Grækenlands
3. største ø. Øen har ca. 100.000 indbyggere og ligger tæt på Tyrkiets kyst, kun omkring
1 ½ times sejlads, hvor man blandt andet kan besøge udgravningerne ved Pergamon.

Lesbos har et meget afvekslende landskab med lave bjergområder og frugtbare sletter, især omkring de to store bugter KALLONI og GERAS, variation af former, som ikke findes på mange andre græske øer, og øen er absolut et besøg værd.

Øen har nogle enorme arealer med olivenlunde (11 milllioner oliventræer) og har Grækenlands største pinje-skov. Øen er meget grøn, og klimaet er behagelig året rundt.

Før i tiden havde hver lille landsby sin egen olivenpresse, men den produktion af olivenolie er nu lagt over på større virksomheder og er i dag en af Lesbos' hovedindtægtskilder.

Hovedbyen på Lesbos hedder MITILINI, hvor ca. 1/3 af øens indbyggere bor. Fra søsiden åbner byen sig med en livlig havnepromonade og en gammel fæstning, som oprindeligt var bygget på en ø, men som nu deler bugten i to havne. Fæstningen, som hedder GATTELUSI-Borgen, blev genopbygget i 1373 af folk fra Genoa på grunden af en ældre byzantisk fæstning fra det 6. århundrede. I tilslutning til den flotte udsigt fra brystværnet indeholder fæstningen også mange levn fra de efterfølgende ejere af øen, så som gamle arkitektoniske brudstykker bygget ind i væggene, byzantiske, genovese og tyrkiske våbenskjold og inskriptioner.

Nordvest for borghøjen ligger resterne af den antikke by med det gamle teater fra den hellenistiske periode.

Da vi besøgte Lesbos, boede vi på nordkysten i byen MITHIMNA/MOLIVOS. Turen fra Mitilini førte os forbi KALLONI-bugten, hvor der udvindes salt, og videre forbi den lille by PETRA med en lang sandbugt. I 1980'erne besluttede byens kvinder sig for at gå sammen og organisere udlejning af værelser til sommergæster. Byen er også kendt for sin seværdige kirke, PANAGIA GLYKOFILISSA, der ligger på en enorm klippeblok med 114 trappetrin.

Molivos er den mest maleriske by på Lesbos med dens (ikke alt for gode) charmerende strand, dens snævre brostensdækkede gader og gamle huse, dens lille flåde af fiskerbåde og den imponerende fæstning på toppen, GATTELUSI-Borgen, hvorfra der er en storslået udsigt over til den tyrkiske kyst.

Stemningen er utrolig idyllisk i den bilfrie by. Der er meget strenge byggerestriktioner for at bevare bybilledet med de meget smalle trappegader, hvor de fleste huse er bygget af røde natursten.

Under vores besøg var det næsten et must at gå en tur op i byen hver dag og udforske de snævre gader og mange trapper og opleve en fantastisk flot og ny udsigt efterhånden som vi bevægede os rundt i byen.

De fleste spisesteder var meget internationale, men det lykkedes os at finde en lille, ægte græsk taverna i udkanten af byen, hvor grækerne i stor stil selv kom, og hvor maden var ægte græsk. Det gav os flere sjove oplevelser, som da øens "fødevarekontrol" kom på besøg en aften, eller da al strøm forsvandt i flere timer.

Øst for Molivos ligger den lille idylliske havn SKALA SIKAMINIAS med taverna på kajen og
et lille kapel. For at komme dertil skal man over en bjergrig egn, der når op på en højde af 968 m og med en fantastisk udsigt over bjergskråninger, som falder brat ned til havet.

Lidt sydligere ligger byen MANTAMADOS, som er kendt for sin keramik med hvide dekorationer på lerets farve. Uden for byen ligger kirken TAXIARCHOS MICHAEL med en meget berømt sort ikon, der forestiller St. Michael. Fortællinger siger, at pirater overfaldt klostret og slog alle munkene ihjel undtagen en, som herefter formede ikonen af den blodvædede jord!

Den vestlige del af Lesbos er lidt mere øde. Det består af vilde nøgne bjergrige områder, som er skåret af dybe kløfter, og der er længere mellem byerne.

Mellem ANDISSA og SIGRI ligger den forstenede skov, som er den eneste af sin art i Europa. For ca. 1 million år siden blev et større skovområde begravet i vulkansk aske, og træstammerne blev til forsteninger ved en proces, som blev fremskyndet på grund af varme kiselholdige kilder.

Tidens tand har nedbrudt meget, men man kan stadig se enkelte forstenede stammer af forskellige træsorter. Området er stort, og der er langt imellem de forstende rester, hvoraf den højeste er omkring 6 m., så husk at tage vand med på turen rundt.

Ved vestkysten dukker den lille hyggelige fiskerby SIGRI op med udsigt til øen NISIOPI. På vej ned til byen er der en pragtfuld udsigt.

Fra Sigri kørte vi langs kysten til byen ERRESOS, som efter sigende skulle være digterinden SAPFOS fødeby. Fra Erresos er der ca. 4 km. ned til havnen SKALA ERRESOS, som har en fin sandstrand.

Fra Erresos kørte vi videre til MESOTOPOS, AGRA, PARAKILA og KERAMI med en storslået udsigt over Kalloni bugten, inden turen gik nordpå tilbage til Molivos.


Læs mere om Lesbos på www.lesvosonline.gr/

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

19.06 | 10:31

Ja, der er en, som er 50-60 cm. høj

...
19.06 | 08:30

Hejsa.
Har du stadig en dronningebusk du vil af med.??
Mvh Christian

...
23.03 | 18:06

Kan næsten ikke finde ord for det. Men meget smukt og sikken en masse tid i må have lagt i det.

...
22.08 | 22:13

Dejlig side.

...
Du kan lide denne side