Før du vælger Newf-hvalp

Lidt om vores visioner

Vores fokus er at opdrætte sunde hvalpe.

Vi nyder selv at udstille og har stor held med det, men det vigtigste vil altid være sundheden og et godt og race-typisk temperament

Genetikken er svær at styre, men gennem mange års avlsarbejde har vi fået god indsigt i linierne og Newf-verdenen og den viden er værdifuld i vores avlsarbejde.
Vores Newf'er er vores lille familie.
De Newf'er som får lov til at komme i avl hos os bliver undersøgt for mange sygdomme. Hvis vi bruger hanner fra udlandet stiller vi samme høje krav som til vores egne.
Derudover har vi altid haft stor fokus på at undgå avl med Newf'er som savler, idet læbefoldens form er arvelig.

Hvalpene har naturligvis DKK (Dansk Kennel Klub) stamtavle, er mikrochippet og lovpligtigt registreret i Dansk hunderegister. De er sundhedsundersøgt og ormebehandlet mindst 3 gange inden de flytter hjemmefra. Vi fodrer med Hills Science Plan Puppy Large Breed. Vi udarbejder en "hvalpemappe" med mange gode råd om fodring og pleje af hvalpen. Mappen bliver gennemgået før hvalpen flytter.

En DKK stambogsført Newf-hvalp koster i DK ca. 12-16.000 afhængig af fx. opdrætter, farve, forældredyrenes præmiering eller sundhedsstatus og måske markedssituationen.

Hvis en hvalp har en fejl eller mangel så vil den ofte være lidt billigere.
Disse fejl kan fx. være: en farve som ikke er anerkendt i racestandarten, en bid/tandfejl, en operationskrævende navlebrok, kryptorkisme, dvs at hanhvalpen ikke har fået begge testikler, et haleknæk, etc

At opdrætte DKK-hvalpe er en hobby, en livsstil, et livsværk....
De fleste opdrættere har en passion om at lave de bedste, skønneste, sødeste, smukkeste og mest sunde hvalpe, men det kræver en enorm viden, indsigt, disciplin omkring valg af avlsdyr og et stort arbejde at nå bare tæt på det mål.
Man forsøger at træffe de bedste valg, men trods det vil selv de bedste opdrættere komme til at lave hvalpe, som er disponeret for en sygdom der efterfølgende bryder ud.
Når det er sagt, så bør enhver hvalpekøber sætte sig godt ind i den race de vælger at købe. Alle racer har sygdomme de er i højrisiko for at være disponeret for. Enten i for af deres anatomi, væksthastighed, eller genetiske disposition  Køber bør sætte sig ind i dette og hvorledes man undgår disse problemer.

For "vores" race er det sådan, at alene det at racen vokser så fantastisk hurtigt i opvæksten, disponerer den som race for knoglelidelser. Disse kan fremprovokeres ved at man "presser" hvalpen i vækst og sandsynligvis undgås ved at sørge for at den vokser langsomt og derved sundt. Spørg din opdrætter hvorledes du styrer dette.
Det er sådan at man som Newf-baby ejer kan fremprovokere vokseværk og forstyrrelser i væksten hos hvalpen, med mulige efterfølgende gigtproblemer og det er meget smertefuldt.
Dette er et produkt af at Newfoundlænderen er en "gigantrace"

Derudover findes der arvelige lidelser i racerne, ikke kun som produkt af hvordan de er konstrueret, men arvelige lidelser som ikke alle bærer på og som bør undgås ved avlsarbejdet.
Desværre kan vi i dag kun DNA genteste for ganske få af disse og resten forsøger vi at undgå ved at bruge avlsdyr som selv er frie for lidelserne.
Det at en hund selv er fri, betyder desværre ikke, at den ikke genetisk bærer på lidelsen, men at screene avlsdyrene er det bedste redskab vi har pt.
En hvalp er produktet af 50% gener fra farhunden og 50% gener fra morhunden og netop kombinationen af disse 2 hunde (som selv er fri) kan uheldigvis være dårlig og give en eller flere syge hvalpe i et kuld, uden at opdrætteren kunne have forudset dette. Dette er naturligvis et forenklet billede, men blot for at beskrive de problematikker vi arbejder med.
Netop derfor er det vigtigt at vi kender - ikke kun forældrendyrene - men også har viden om linierne i flere generationer tilbage og "til siden" og også laver den research når vi henter nye linier i fx. udlandet

Der er intet som en smuk Newfoundlænder, men hvad skal vi med det, hvis den er syg?
Derfor må sundheden være det vigtigste, men selvfølgelig ikke eneste element i et avlsarbejde

Vi sætter stor pris på hvis du som hvalpekøber - for at styrke viden om racen - vil lade din Newf undersøge for de sygdomme, som der er mulighed for at screene for, fx. HD, AD, og hjertescanning. For at resultaterne kan registreres skal Newfen være mindst 18 måneder ved undersøgelsen.

Hvis I ønsker mere information om vores hvalpe og avlsarbejde må I endelig ikke tøve med at tage kontakt via e-mail eller telefon. Ved sikkerhed for hurtig kontakt brug telefonen, da jeg i perioder ikke når at læse e-mail.