Hvorfor skal man vælge en hvalp med DKK stamtavle?

SPG: Hvorfor skal jeg vælge en hvalp med en DKK stamtavle?

Til min store bekymring ser jeg flere og flere, som laver Newfoundland hvalpe uden stamtavle.

De uægte hvalpe er tit kun lidt billigere end de stambogsførte Newfoundland hvalpe og trods at køber indgår en væsentlig større risiko, sælges disse hvalpe overraskende nemt.

Det er trist for vores race. Hvis vi ikke stambogsfører hvalpene, har vi ingen race om 10 år og jo færre som stambogsfører, desto mindre en population har vi at føre racen videre med. Dertil kommer at hver gang en familie har en dårlig oplevelse med køb af en Newfoundlanhvalp giver det vores race et dårligere ry. 

Nogle mennesker gør den store fejl at tro, at det kun er det papir, som selve stambogen er trykt på, som er forskellen ..... men der er meget meget mere og det vil jeg forsøge at berette lidt om her:

Stambogen er et bevis på hvalpens aner, familiære baggrund og familiens sundheds screeninger.

Når du vælger en bestemt race hund, er det fordi du ønsker en hund, som har den races særpræg, temperament og udseende. Det får du ikke, hvis den ikke er raceren.

Du ønsker også en sund og rask hvalp, som lever i mange år og chancen for at få det, øges hvis dens familiære baggrund er fri for arvelige sygdomme. Det ved du kun, hvis de er undersøgt herfor.

For at få lov til at stambogsføre hvalpe, skal en opdrætter og forældredyrene leve op til en række krav. Der er etiske retningslinier og dertil kan en opdrætter vælge at højne barrieren og leve op til endnu mere end påkrævet. Disse krav kan vedrøre opdrætter uddannelse, kennelinspektion, viden om forældredyrenes baggrund, viden om indalvsgrad, forældrenes egen sundhedsstatus og viden om eventuelle arvelige sygdomme i hvalpens familiære baggrund.

Disse elementer er vigtige for dig, da de har betydning for din hvalps opvækst, socialisering og hvalpens risiko for senere at udvikle en tidlig miljøpåvirket eller arvelig sygdom.

Personer, som laver Newfoundlandhvalpe uden stamtavle, lever sjældent op til bare enkelte af disse krav og forældredyrene er sjældent screenet for arvelige sygdomme eller de er netop bærrere af arvelige sygdomme. Med mindre forældrene begge har stamtavle, kan du heller ikke være sikker på, at forældrene er ægte Newfoundlands og du kan ikke være sikker på, at det ikke er indavl, dvs fx bror/søster eller far/datter parring.

Så gør dig selv og din familie den tjeneste, at lave research før du køber hund. Støt racens udvikling og køb en stambogsført hvalp. Stil krav til forældredyrenes sundhedsstatus og temperament og til hvalpenes opvækst og prægning hos opdrætter.

Støt ikke de som laver "uægte Newfoundlandhvalpe", som vælger den nemme vej og laver nemme penge. Nok sparer du lidt penge ved køb af hvalpen, men det er skidt for vores race og kan blive dyrt for dig i den lange ende.