OLD GREENLANDIC WORLDVIEW

Titel: "Opfattelsen af Sjælen". Titlen er direkte citeret fra Knud Rasmussens tekst om samme i hans samling af myter og sagn fra Grønland. Er i oktober 2011 blevet gjort opmærksom på denne lille tekst: : éa - éa mine sjæle, som jeg mistede ! kom hjem af egen drift ! og sæt jer fast igen ! mine sjæle, mine sjæle kom igen af egen drift kryb ind og sæt jer fast ! éa - éa Helbredelse. Østgrønlandsk tryllebøn nedskrevet af W. Thalbitzer. (tak til Karin Larsen Underbjerg). Blyant. 2000. ca. 21 cm x 33 cm. Origin

Titel: Forureningens Frustration, (Havets Moder). Blyant, 2011, 35,5 x 27,5 cm. Til salg for 15.000 kr.

Titel: " Isbjørn og hvalros trækker Armkrog". Akvarel. 2000. 30 cm x 30 cm. Originalen koster 30.000 kr. Brugsretten solgt een gang til bogforside. (fotoet er lidt misvisende idet baggrundsfarven er smukt gammelrosa og ikke brunlig som vist her...) Postkortmotiv.

Title/Titel: " Mændene med Amuletter af Isbjørneskind" (The Men with amulettes of Polar Bearskin). Pencil/Blyant. 2000. Ca. 50 cm x 30 cm. Original for sale: 5440 euro/Original til salg for 30.000 kr. Publishing Rights for sale (published once). Brugsret til salg, er solgt een gang til bogillustration. Postkortmotiv

Title/Titel: "Ekstasens Kontrol - Trommesang" (Control of the Ecstasy - Drum Song - from Inuit Myhology). Pencil/Blyant. 2004. Ca. 30 cm x 40 cm. Original for sale/Original til salg: 4,530 euro/25.000 kr. Brugsretten til salg.

Title/Titel: "Lakseamuletten; Far forsøger at helbrede dreng med laks". (The Salmon Amulet; Dad trying to heal boy with salmon). Pencil/Blyant. 2000. Orginal for sale/Original til salg: 3,622 euro/20.000 kr. Publishing rights for sale/Brugsret til salg. Once published in: "Grønlandske Myter og sagn" Author Knud Rasmussen, by Sesam Forlag 2000. Postkortmotiv.

Title/Titel: " Migssuarniannga får Angiut som hjælpeånd" (Migssuarniannga gets Angiut as helping Spirit - from Inuit Mythology). Pencil/Blyant. 2000, And 2008. Ca. 40 cm x 45 cm. Original for sale/Original til salg: 3,622 euro/20.000 kr. Publishing right for sale/Brugsretten solgt een gang til bogillustration. Illustration til grønlandske myter og sagn/verdensbillede. (I Knud Rasmussens Grønlandske myter og sagn, udgivet af Sesam Forlag, 2000) Viser en scene hvor en ung mand træner til at blive åndemaner (shaman). Han skal have fundet en sten i vandkanten, hvid på den ene side og sort på den anden, og der skal vokse tang på den. Op på fjeldet skal han gå, ene, finde et godt sted, sætte sig og sidde i dagevis, uafbrudt gnidende med stenen på den flade klippe, ikke spise eller drikke; altså bringe sig i trance. Efter nogle dages forløb vil klippen blive blød, hvor han gnider og klippen åbne sig, og op af hullet kommer denne ånd, Angiut, som er almindelig som første hjælpeånd og god at have, fordi den kan forudsige/opklare små almindelige sygdomme og vejret. Vejret er vigtigt at vide noget om i et barsk klima som Grønland, når man skal ud og fange dyr konstant, og folk af og til omkom... Hjælpeånden er beskrevet i teksten som vist, med trind sælkrop og skelethals og hoved; jeg har så tilføjet, at man kan se dens skelet i kroppen, det kan lige anes i den her opløsning, så det står for egen regning (men mange steder maler oprindelige folk skelettet og organerne med på huletegninger og knogleskraveringer osv). Jeg har brugt mange referencefotos og tegninger af sælskeletter for at kunne lave denne ene tegning. Da jeg viste tegningen til en eskimolog, en af vores dygtigste, Prof. Em. Birgitte Sonne, var hun ikke glad for hans tarmskindsanorak, da hun aldrig havde set den lavet sådan, så den er ikke almindelig, men ikke desto mindre fundet på et fotografi! Tarmskindsanorakker var Grønlands/inuits svar på regnfrakker. Da hjælpeånden er en almindelig ånd, har jeg valgt en almindelig sæl, den hyppigst forekommende; fjordsælen. Åndemanerlærlingen vises hvor han skal berøre ånden for at få magten over den, gør han ikke det får den magten over ham! Har læst mig til at det kunne tage en grønlandsk åndemaner 7-10 år at være færdiguddannet...Postkortmotiv.

Polarulvene og Månemanden Pigmentpen. 24 x 50 cm. til salg

"The fleshnaked Polar Bear". maj, 2008, blyant, 76 x 56 cm. Denne bjørn er en senere/ny udgave af "Kødnøgen Isbjørn", som igen er et resultat af en drøm jeg havde i 2002: i en drøm vandrede denne bjørn ind midt i en fest, og var halvt kødnøgen, halvt pelsfuld på "bagsiden". I drømmen blev jeg meget forskrækket og såmænd også i vågen tilstand bagefter; sagen er, at i det gamle Grønlandske shamanistiske trossystem(-er) betød det at se sådan en kødnøgen isbjørn, at man skulle dø! I drømmen havde jeg åndsnærværelse nok til at tænke, at når den kun var halvt nøgen, måtte det betyde noget andet, og da jeg var i en større selvransagelsesproces i de år fik jeg fortolkningen til dette; at måtte skrælle flere forstillelseslag af, blive mere nøgen og ærlig. Og nu, nogle år efter, kan jeg kun være glad for det! Efter lang tids research på bjørnemuskulatur, måtte jeg bruge det bedste jeg havde kunnet finde; en tegning af en sabeltandtigers muskulatur! Men da de ser nogenlunde ens ud i opbygning (!) er det vist gået meget fint alligevel? Fandt ud af på andre fotos af isbjørne, at de har de der 3 trædepuder på bagpoten, altså relativt, det er den bageste lille der morede mig at finde ud af, for indtil denne research, har jeg altid tegnet bagpotens trædepuder med de små tåpuder og een stor lang, men den store er kort og bred, og så kommer den lille bagved; ny viden er sjov! Gengivelsen er dårlig; er en skovl til både at indstille kameraet ordentligt og siden redigere det digitalt...så de blå toner er falske; papiret et smukt råvhidt og stregen den bløde varme blyanttone... Til salg for 12.000 kr.

Titel: "Tavshedens Lyd" Blyant, ca A5-format. Original til salg: 12.000 kr. Brugsret til salg.

Titel: "Urene Menneskers Bod". Blyant. 2000. Ca 20 x 20 cm. Illustration til bogen: Knud Rasmussens Myter og sagn fra Grl. I genudgivelse/udvalg af Jørn Riel, af Sesam Forlag. bd. to. Illustrationen viser en scen fra det gl. grl. hvor en ung kvinde afslutter sin bodsperiode på et år, efter at have haft med en afdød at gøre (altså gøre vedkommende klar til begravelse). I et år har hun skullet undgå bestemte spiser osv. Og for nu at vise alle i bygden at boden er ovre, skal hun gå gennem bygden med tangen hun holder og en gl. kvinde/menneske halvnøgen ved sin side. Originalen er til salg.

Title: "Indvoldsædersken". (The Intestine Eater) Ink, 25 x 25 cm, Original for sale: 690 euro. Publishing rights for sale. Postcardmotif. Titel: "Indvoldsædersken". Tusch, 25 x 25 cm, Original til salg: 3.800 kr. Brugsret til salg. Postkortmotiv.

Alvorlighed. Indvoldsrøversken. Jeg bliver ved at vende tilbage til figuren her fra den grønlandske mytologi, fordi hun dels er så morsom og dels indirekte spørger alvorligt om man er seriøs i at ville redde sine medmennesker, når man er på vej op til Månemanden efter råd. Farveblyant ca 30 x 30 cm. 2013. Pris 4.800 kr.

Titel: "Drømmenes Have. Havets Moder" Ny version 2011. Blyant, akvarel og kridt. (Fotografi med genskin fra glasrammen). Ca. 30 cm x 70 cm (plus rammens mål). Original koster 9.000 kr. Brugsret til salg.

Solen Kommer. Tusch. Studie af Eqi-bræen blev til dette lysdigt, eller rettere uddrag af et digt om lys. Solen er en kvinde i Grønland og bliver forfulgt af månen, en mand, som oftest søskende. Tekst på arket: Søvnens tyngde er en fejring af tidens Krumning. Dagens Høst må flytte ind. Drømmens realiteter må vækkes mens det lille lysvæsen sovner ind. Solen kommer - fulgt af Månen. Lysere tider. Henover Eqi-bræen i aftenlys. Manden cirkler om kvinden. Sædcellen cirkler om ægget. Lyset og tiden cirkelbøjer mod tyngden. Universer fødes i mødet. Tyngde er standset lys og tid? Tyngde vil leve - Må fodres med tid og lys? Tid og Lys er hvileløse - vil ro og genfødsel i Tyngdefriskhed? ...Altså er lyset vel glad for at være i mig? Solen - den ultimative sexgenstand! Jorden - den ultimative kærlighedsgiver! Bronzealderens Soldyrkere´og Jordtilbedere var ikke spor primitive...Solen/oplysningens Kærligheds - og foreningsbud. Soldyrkersex. Koglekirtlens dybe lykke ...tsk...tsk. Når lysbølger rammer os længselsfuldt må vi vægtforøges når de partikuleres i os?. 41 x 23 cm. Pris 2,500 kr.

Titel: Sangens kraft. Også titlen på grønlandsk sagn, hvorfra motivet er hentet. Tusch. A4 format. 1994. Til salg for 4.000 kr.

Solen på vej ud af Telt. Den grønlandske sol var barnløs kvinde og derfor misundelig på kvinder med børn, så når solen kom på besøg skulle man passe godt på ungerne, og når hun så gik ud igen opdagede man at hun havde hul i ryggen (er en afdød). På billedet har jeg givet hende sin lampepind med mosvæge i hånden, hvilket ER solens lys. Teltene var lavet af sælskind med tarmskindsforhæng, hvor hver anden var indfarvet, jo indretningspynteri findes alle steder... Tusch. Ca A5 format. 2006 Pris 2.300 kr.

Titel: Kuda, den vamtro. Også titlen på grønlandsk sagn, hvorfra motivet er hentet. Tusch. A4 format. 1994. Til salg for 4.000 kr. Brugsret solgt een gang til bogillustration.

Titel: "Pigesjæle". Blyant og farvekridttegning på kalkepapir, klippet ud og lamineret og sat sammen af tre dele. Ca. 60 høj. I det gamle Grønland havde man en forestilling om at sjælen var delt op i mange små delsjæle, som hver især boede i hvert led i kroppen, og her har jeg illustreret denne idé. Originalen er til salg for 11.000 kr.

Titel: "Chakrasjæle". 200? ca 1 meter høj. Mixed media: morbærbarkpapir, gl. atlas, birkebark, farvekridt, laminering af det hele. Kvinden er klippet ud af 10 dele og syet samen, så hun kan sprælle en lille smule...gengivet med et meget dårligt foto, og ovenikøbet fritskrabet på meget primitiv vis... Originalen er til salg for 8.000 kr.

En udløber af Opfattelsen af Sjælen, her med fokus på det indre skelet. Figuren er tegninger på kalkepapir, klippet ud og lamineret, samlet med fiskesnøre og monteret strudsefuglefjer. Figuren er ca 30 cm høj.

Titel: "De 5 Himle". (meget ringe foto!) Blyant, 2011. For at overskue hvordan Inuit kunne mene verden var indrettet: deres shamanistiske tro inddelte verden i 3 riger: oververdenen/himlen, mellemverdenen/jordskiven, underverdenen/under havet/klipperne. I nogle versioner kunne der være op til 5 himle; med regnbuen som den første, tættest på jorden, og som åndemanere brugte til nogle typer ånderejser. Anden himmel var nordlyset, hvor de døde spillede bold med et hvalroshoved.

Titel: Kødnøgen Isbjørn. Idé kombineret fra drøm, som jo er påvirket af min læsning af det gl. grl. verdensbillede: de gamle inuit mente, at så man en kødnøgen isbjørn var man døden nær! Sikket varsel! Da jeg selv drømte om en bjørn der var halvt nøgen; den ene langside var kødnøgen, den anden fjerne side, var almindeligt pelset, tolkede jeg iøvrigt udfra drømmen, som budskabet, at jeg skulle skrælle forstillelser væk, være nøgen, i betydningen ærlig, så meget jeg over hovedet kunne; det har været en god drøm! Altså at gammel forstillelse skulle dø i mig...for siden at kunne lave kunsten og en hjemmeside som denne, med så meget ærlighed og nøgenhed som muligt... Tegningen er aldrig nået ud over skitsestadiet/"husketegning", måske bruger jeg den en dag til et færdigt værk. 2002. 30 x 40 cm. Blyant. Ikke til salg.

Another passion is mythological motifs. Both those who are historically and those I developed inspired by the old beliefs. Legends, fairy tales, history, religious history interests me. Just as theories of psychology on our rich inner life. And of course how this inner life is expressed in the imagery. Here is so far, mainly shown works from/ about ancient Greenlandic worldview.

Inuit mytologi og verdensbillede
En passion, og også nærmest pligt med mine evner, er mytologiske motiver, især fra Grønland, så de motiver udfører jeg både som egne projekter og bestillingsarbejder. Både de motiver der usføres som historisk illustrationer, så korrekte som jeg nu kan formå, og dem jeg selv udvikler, inspireret af de gamle forestillinger. Sagn, eventyr, historie og religionshistorie interesserer mig og bliver studeret når lejlighed byder sig. Ligesom psykologiske teorier om vores rige indre liv. Vores historier bliver jo for en stor del brugt som selvudviklingsredskaber, et spejl for vores egne indre tilstande. Dette indre liv udtrykkes i billedsprog. Fik stor inspiration fra den mundtlige tradition i Grønland, hvor en inuk sagde, at man fortæller på to måder: den historiske overlevering, som skal fortælles ordret fra gang til gang og så den personlige, hvor man må lege og variere, så jeg gør det samme i tegningerne. Her er indtil videre fortrinsvis vist værker fra/om det gamle grønlandske, shamanistiske verdensbillede, som jeg langsomt opdager en form for sammenhæng i, ved læsning og udarbejdelse af storyboards; i skitseringen er man nødt til at tænke ting sammen, for at få svar på hvordan noget hænger sammen visuelt. Og netop fordi solid viden er så vigtigt i dette emne, overvejer jeg jævnligt at studere eskimologi og har flere ufærdige projekter: hver gang jeg finder ud af ny viden ramler det aktuelle projekt...undervejs kastes der enkelte færdige værker af vidensprocessen; senest en skulpturel model af det gamle verdenbillede, udført til udstillingen i Knud Rasmussens Hus, hvor jeg udstillede i sommerhalvåret 2011. (Se undersiden: Under Himlens Hvælv)