HIF-legenden Kurt Stendal, fodboldspiller, fodboldtræner og journalist, døde onsdag den 21. August, 68 år gammel. Før divisionskampen mellem HIF og FC Roskilde i søndags på Hvidovre Stadion blev han mindet af de to hold og publikum. De senere år har man kunnet møde Kurt som en lun og imødekommende medhjælper hos HIF’s Gamle Kæmper.
Vi bringer mindeord fra Berlingske Tidende og Hvidovre Avis - to arbejdspladser, der var med til at forme Kurts arbejdsliv efter fodbolden.
Berlingske Tidende:
Hvidovre-spilleren, der blev en legende i Østrig
Nekrolog. Kurt Stendal, tidligere fodboldspiller og journalist på Berlingske, er død. Han blev 68 år.
Kim Skipper Eriksen kise@berlingske.dk
Som 20-årig i 1971, hvor han var blevet optaget på jurastudiet på Københavns Universitet, lod han sig friste af et tilbud fra den østrigske klub Sturm Graz.
Klubbens tyske træner, Adolf Remy, kastede sin kærlighed på Stendal, da han så ham spille for Hvidovre i en Intertoto-kamp mod Austria Wien. Sturm Graz var egentlig kommet for at observere en Austria-spiller, men Kurt Stendal løb med opmærksomheden.
Opholdet i Sturm Graz blev starten på et livslangt gensidigt kærlighedsforhold mellem de to parter. Den aktive del af forholdet udspillede sig mellem 1971 og 1982.
Da den første kontrakt udløb efter to år, og parterne ikke kunne blive enige om forholdene i en ny kontrakt, pakkede danskeren flyttevognen og rejste hjem til Danmark – til den østrigske klubs store overraskelse.
Og 1973 var han med til at gøre Hvidovre IF til danske mestre.
Østrig tur-retur
Men Sturm Graz var ikke færdig med danskeren, og han blev hentet tilbage til klubben to gange mere, inden parterne skiltes, på grund af en kombination af en knæskade og fordi den østrigske klub havde for mange udenlandske spillere i truppen.
Med sine 85 mål i Sturm Graz-trøjen betragtes han stadig som en af klubbens store legender, med evnerne som både kreatør og målscorer.
Selv om Kurt Stendal var færdig som aktiv i Sturm Graz, var han ikke færdig med Graz, og når det var muligt, blev der holdt ferie i Steiermark.
Den steiriske dialekt tog han til sig som en indfødt. Hans østrigske var så godt, at han ofte blev spurgt til, om han kom fra Steiermark, frem for hvilket land han kom fra.
Han bevarede også interessen for det østrigske kulinariske islæt og kokkerede gerne i hjemmet i Værløse.
At han ikke var glemt, fik han bevis på, da han i maj i år besøgte Sturm Graz-museet og blev hædret med et legende-diplom. Tråden på museets Facebook-side vidner om Kurt Stendals legendestatus.
I Østrig stiftede han bekendtskab med journalistfaget, da han blev journalist på Neue Kronen Zeitung.
Efter at han vendte hjem til Danmark, blev han journalist på Hvidovre Avis, inden en periode som sportsredaktør på hedengangne Aktuelt. Så gik turen til Berlingske, hvor han var først sportsjournalist og derefter redaktionssekretær på sports-, navne- og Business-redaktionen.
Som sportsjournalist trak han på sit store kildenet fra et langt liv i fodbold, og han var ofte først med nyheder.
Kurt Stendal er indehaver af en kuriøs uofficiel Danmarksrekord, som han selv havde et afslappet forhold til. Han opnåede en enkelt landskamp, da han 1973 blev skiftet ind, da Danmark mødte Ungarn. Han spillede de sidste 33 minutter og udlignede til 2-2 seks minutter før tid, hvilket gør ham til den danske landsholdsspiller, der har scoret mest pr. minut på banen.
Kurt Stendal efterlader sig hustruen Tove og tre døtre og tre børnebørn.
Hvidovre Avis:
Farvel til Kurt Stendal
Erling Borgstrøm, tidligere mangeårig medarbejder på Hvidovre Avis, skriver mindeord om Kurt Stendal, der afgik ved døden på Herlev Hospital den 21. august, kun 68 år gammel:
Gamle ven!
Så blev det din tur til at tage afsked med denne verden. Det er vi rigtig mange, der er triste over og kede af. Vores venskab går mange år tilbage med start i HIF, hvor vi som drenge fik lært hinanden at kende. Jeg har stadig den opfattelse, som jeg hurtigt lærte af dig: Flid, vilje og talent kan bringe én langt, og når man samtidig krydrer det med ydmyghed og begge ben solidt placeret i den danske muld, kan det ikke gå helt galt.
Du var samtidig troværdig, loyal og én, man kunne dele alt med velvidende, at det ikke kom videre. Jeg besøgte dig en del gange i dit andet fædreland de år, du var i Østrig og havde en professionel tilværelse som fodboldspiller i Sturm Graz . Senere i vores mere voksne tid var vi to alene flere gange på genvisit, og kærligheden til Østrig, og stoltheden over at vise landet frem for mig, var tydelig. Respekten for dig og din personlighed i Graz var enorm, når man var rundt omkring i byen og de tætliggende områder. Jeg kan kun sige tak for alle de oplevelser, jeg har haft sammen med dig …
På mange måder var du en mand af den gamle skole og de dyder, man ikke ser så ofte i dag. Ordentlighed og grundighed og samtidig fagligt ærekær. Det kom ikke fra fremmede, da jeres far havde en lille forretning som selvstændig snedker, hvor netop de dyder gav mad på bordet.
Dine sene år var præget af din sygdom, men du havde modet og kræfterne til at stå imod, og der blev kæmpet med alt det, du havde. Til sidste erkendte du nederlaget, og det var igen med ro og en afklarethed, som efterfølgende skaber respekt.
Du var ikke fysisk stor men alligevel en kæmpe. Dyb medfølelse til familien, der har mistet en mand, en far, en bror og en morfar. De har heldigvis rigtig meget godt, at huske dig for. Jeg vil savne vore samtaler og samvær og lige kigge en ekstra gang efter dig ved baren hos “de gamle kæmper”, hvor du gennem mange år langede drikkevarer over disken…