Jernudvinding 2014

hul under ovn på 20x20x20 cm

ovnvæg ca 5cm tyk. Indvendig diameter 20-25 cm

Leret er en blanding af 1/3 hestemøg 1/3 fed ler 1/3 sand

ovnlåge skal være 3 cm tyk da den skal kunne afkøle udefra.

80-85 cm høj (Skridthøjde)

Der skal graves ind under dysepladen og fyldes op med kul og tørv. Slaggen vil blive tappet her.

1kg ristet myrejernsmalm og 1kg kul af gangen. (1 sats)

Det tager mellem 2-8 timer at køre en kogning

Efter endt kogning tømmes slaggen ud og der graves ud under ovnen. Dysepladen slåes i stykker og lubben bankes nedenud.

Til at starte med trykkes lubben forsigtigt sammen. derefter slåes der hårdt.

Lubben spaltes for at få lettere ved at smede lubben sammen og rense den. (ca 1,5-2kg)

Lubben smedes til denne form. Derefter deles den på midte foldes og smeds i form igen (Rensning for slager og homogenisering)

Der svejses under hver opvarmning.

Resultatet af fem dages arbejde. 3,1 kg lubbe af 20 kg malm.

På lejre forsøgscenter i uge 28 lærte jeg at lave jern. Denne gang skulle der ikke eksperimenteres, men laves godt jern som skulle smedes ud til låseplader.

Herunder kan man få en kort gennemgang af processen. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.10 | 12:14

Det holder op med at lufte på et tidspunkt.

...
03.10 | 11:59

P.S. Jeg ønsker faktisk at beholde hornet som det er , med stejlen i. Kan man det uden det stinker? Det skal bruges til pynt.

...
30.09 | 01:06

Ikke mulighed for at koge 1m lange horn. Hvis jeg lader dem ligge i haven til insekter osv., hvor lang tid går der så før jeg kan rense dem? Lugter det meget?

...
08.09 | 07:33

Jo men hvis spanden er helt fyldt, eksploderer den

...
Du kan lide denne side