Jernudvinding 2014

hul under ovn på 20x20x20 cm

ovnvæg ca 5cm tyk. Indvendig diameter 20-25 cm

Leret er en blanding af 1/3 hestemøg 1/3 fed ler 1/3 sand

ovnlåge skal være 3 cm tyk da den skal kunne afkøle udefra.

80-85 cm høj (Skridthøjde)

Der skal graves ind under dysepladen og fyldes op med kul og tørv. Slaggen vil blive tappet her.

1kg ristet myrejernsmalm og 1kg kul af gangen. (1 sats)

Det tager mellem 2-8 timer at køre en kogning

Efter endt kogning tømmes slaggen ud og der graves ud under ovnen. Dysepladen slåes i stykker og lubben bankes nedenud.

Til at starte med trykkes lubben forsigtigt sammen. derefter slåes der hårdt.

Lubben spaltes for at få lettere ved at smede lubben sammen og rense den. (ca 1,5-2kg)

Lubben smedes til denne form. Derefter deles den på midte foldes og smeds i form igen (Rensning for slager og homogenisering)

Der svejses under hver opvarmning.

Resultatet af fem dages arbejde. 3,1 kg lubbe af 20 kg malm.

På lejre forsøgscenter i uge 28 lærte jeg at lave jern. Denne gang skulle der ikke eksperimenteres, men laves godt jern som skulle smedes ud til låseplader.

Herunder kan man få en kort gennemgang af processen. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

07.12 | 07:20

Kog igen og tag stejlerne ud mens de er varme og bløde.

...
07.12 | 06:38

Jeg prøvede med en skrue - men stejlen meget hård, fik dem nok ikke skruet godt nok i. Nu er hornene dog snart 2 uger gamle - er det ikke for sent?

...
06.12 | 22:53

Har I nogen jarsesakse til salg, som kan leveres inden Jul ?
Mvh Jens

...
05.12 | 06:15

Hvis du kan få en stor skrue i, har du noget mere magt til at rykke stejlen ud.

...
Du kan lide denne side