Jernudvinding 2014

hul under ovn på 20x20x20 cm

ovnvæg ca 5cm tyk. Indvendig diameter 20-25 cm

Leret er en blanding af 1/3 hestemøg 1/3 fed ler 1/3 sand

ovnlåge skal være 3 cm tyk da den skal kunne afkøle udefra.

80-85 cm høj (Skridthøjde)

Der skal graves ind under dysepladen og fyldes op med kul og tørv. Slaggen vil blive tappet her.

1kg ristet myrejernsmalm og 1kg kul af gangen. (1 sats)

Det tager mellem 2-8 timer at køre en kogning

Efter endt kogning tømmes slaggen ud og der graves ud under ovnen. Dysepladen slåes i stykker og lubben bankes nedenud.

Til at starte med trykkes lubben forsigtigt sammen. derefter slåes der hårdt.

Lubben spaltes for at få lettere ved at smede lubben sammen og rense den. (ca 1,5-2kg)

Lubben smedes til denne form. Derefter deles den på midte foldes og smeds i form igen (Rensning for slager og homogenisering)

Der svejses under hver opvarmning.

Resultatet af fem dages arbejde. 3,1 kg lubbe af 20 kg malm.

På lejre forsøgscenter i uge 28 lærte jeg at lave jern. Denne gang skulle der ikke eksperimenteres, men laves godt jern som skulle smedes ud til låseplader.

Herunder kan man få en kort gennemgang af processen. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.12 | 20:03

God artikkel.
JEg har lavet mjød siden 2012, og startet nettopp en blog hvor man kan lære meget mer.
kom og følg meg på
http://www.viking-mjod.no
(det er på

...
03.12 | 14:41

Ja men det er bedst at salte skindet inden man fryser det så det ikke rådner under optøning

...
03.12 | 11:18

kan man fryse skinnet ned, hvis man ikke lige har tid til at gave det nu?

...
27.11 | 08:07

Hej Niels. Findes der tegninger til låsen fra Søndersø i Viborg? Jeg er selv fra VIborg, og det kunne være rigtig fedt at lave en lokal lås! :)

...
Du kan lide denne side