Jernudvinding 2014

hul under ovn på 20x20x20 cm

ovnvæg ca 5cm tyk. Indvendig diameter 20-25 cm

Leret er en blanding af 1/3 hestemøg 1/3 fed ler 1/3 sand

ovnlåge skal være 3 cm tyk da den skal kunne afkøle udefra.

80-85 cm høj (Skridthøjde)

Der skal graves ind under dysepladen og fyldes op med kul og tørv. Slaggen vil blive tappet her.

1kg ristet myrejernsmalm og 1kg kul af gangen. (1 sats)

Det tager mellem 2-8 timer at køre en kogning

Efter endt kogning tømmes slaggen ud og der graves ud under ovnen. Dysepladen slåes i stykker og lubben bankes nedenud.

Til at starte med trykkes lubben forsigtigt sammen. derefter slåes der hårdt.

Lubben spaltes for at få lettere ved at smede lubben sammen og rense den. (ca 1,5-2kg)

Lubben smedes til denne form. Derefter deles den på midte foldes og smeds i form igen (Rensning for slager og homogenisering)

Der svejses under hver opvarmning.

Resultatet af fem dages arbejde. 3,1 kg lubbe af 20 kg malm.

På lejre forsøgscenter i uge 28 lærte jeg at lave jern. Denne gang skulle der ikke eksperimenteres, men laves godt jern som skulle smedes ud til låseplader.

Herunder kan man få en kort gennemgang af processen. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.02 | 18:34

første bach er nu 1,5 år gammel, helt klar og mega populær. og resultatet blev fantastisk, så jeg siger mange tak for en rigtig god guide.

...
30.01 | 14:33

Vikingemarkedet i Sebbersund: 31. august og 1. september 2019
https://vikingebyen.dk

...
28.01 | 21:43

Ja du har ret. Man skal ikke drikke aktiv gær. Det er ligesom at spise kagedej.

...
22.01 | 00:45

Men hvis du drikker øl/vin/mjød som ikk er færdiggæret, så er gæren aktiv og du får reddet dig en gang mavekramper og nok også diarre.

...
Du kan lide denne side