Fremgangsmetode til en udemærket esseskål uden avlssten.


Da jeg var på Samsø for at smede, smuldrede min gamle esseskål. Da havde den fungeret et helt år. Den første esseskål lavede jeg til smedetræf på Ribe vikingecenter. Dengang lånte jeg lidt af den blanding som de bruger til at lerklíne deres huse med. Siden har den holdt til at være med både i Jelling, Nordlys og på Moesgård, hvor jeg essesvejste i den. Derudover har jeg smedet en del i den hjemme på matriklen.

Fordelene ved en esseskål i ler er mange. Den er bla. billig i materialer, den kan formes nøjagtig efter behov, og så må den siges at være autentisk.

Materialer:

Rød ler
Hestepærer
vand

1. Opløs leret i vand til en flydene konsistens

2. Sortér sten og klumper fra.

3. bland tørre hestepærer i. (det mest fiber-rige)

4 Form skålen

5. Lav hullet til bælgen lidt ovalt vandret så luften bliver fordelt ud over midten

6. Når skålen er overfladetør, fyldes den med kul som skal stå og ulme natten over.

7. Esseskålen er klar til brug. 🙂




Den gamle esseskål. Jeg har brugt en sten til at mindske skålen lidt

Blandingen skal være tynd nok til at man kan ælte den godt.

Sortér de hårde pærer fra så man kun har det fiberrige materiale. Ulækkert..? Sæben ER opfundet!

Den færdige blanding skal være sej og svær at trække fra hinanden.

Isolering og/eller et par ildfaste sten i bunden er en god idé.

Form hullet og blæs lidt for at rette det til.

Færdig esse, kun med overfladiske svind-revner.