Min opskrift på garvning

Her på siden er der samlet nogle forskellige opskrifter på garvning, afhåring og generel håndtering af skind.

Nogle guider kan følges på facebook

Værktøj


Grævling:


Rådyr læder:

Vikingegarvning

Hvis man vil garve historisk korrekt, skal man garve sine skind med hjerne. Det siges at et dyrs hjerne er nok til garve sit eget skind.

Sara Heil jensen som er arkæolog på Moesgaard museum har skrevet lidt om emnet.

Hjernemassegarvning/olie+sæbegarvning af pels ( skind med hår på)
1.skrab dit skind helt ren for fedt og hinder.
2.spænd skindet på ramme og lad nu skindet tørre let ind, så de så småt begynder at blive hvidt- det skal være så ” tørstigt” at de suger væske. OBS: fugt er din fjende- sørg for at hårene er tørre hele tiden. Har du været tvunget til at tø et saltet skind op i vand, så er det nu det er frem med hårtørreren eller ned i fyrrummet med det. Skindet skal kunne tørre på 6 timer- ellers smutter hårene af.
3.bland din hjernemasse/olie+ sæbe blanding og maser den varme blanding ind på kødsiden- undgå at gøre hårene våde.
4.Så skal hudens trækkes første gang- nogle gange er en omgang hjernemasse nok, men du skal være forsigtig, da skindet godt kan virke lidt papiragtigt.
5.når det er helt tørt, køres anden omgang – gentag trin 3 og hjælp væsken med at trænge ind, ved at dække kødsiden med varme fugtige håndklæder. Når skindet er opfugtet igen ( alle stive pletter er bløde) Så gentag punkt 4.
6.når dit skind er helt tørt, skal det ryges.
HUSK: jo hurtige dit skind tørrer jo bedre, foran bålet, ved brændeovnen, fyret, pejsen eller i skygge på en meget varm sommerdag er det bedste.
Varme er normalt læders fjende, men det er hjernemassegarvet skinds bedste ven.
Hjernemassevæske:
Tag 1 svine/fårehjerne og kog den. Blend den i 1,5 liter varmt vand.

Olie/sæbe garvning:l
3o-35 gram sæbespåner, ½ deciliter olie, 1,7 liter varmt vand. Pisk spånerne ud i vandet så de er helt opløst. Bland olien i. Vandet må ikke være varmere end dine hænder kan holde det ud.

Forberedelse

Fulgjyrs alun tørgarvning:


Efterhånden som jeg er blevet mere erfaren med garvning af skind fra rådyr, dådyr, sikahjorte, husmår, lækatte og ræve, har jeg redigeret fremgangsmåden lidt.
Et stort skind tager ca. 4 timer at garve, fra start til slut 😲

Nederst på siden er en gennemgang , vist i billeder!😉 Flere garveresultater kan ses i skind galleriet.

----------------------------------------------------------------

Vi skal bruge følgende:

Vinkelsliber
Kraftig rystepudser
Ulo (ikke alt for skarp)
plasticSpartel med runde kanter
Salt
Alun (Materialisten/ matas)
Sort sæk
Stiv børste
Et bord (ca. 70cm højt)
Skind fra et dyr (ko, rådyr, vildsvin, hjort, mår osv..)

----------------------------------------------------------------

Der er mange muligheder for at skaffe et skind:
Slagteren
Jægeren
Fåravleren
landevejen
----------------------------------------------------------------
Jeg bruger vinkelsliber med sandpapirskive, hvilket forenkler processen væsentlig..

Vinkelsliber med pudseskive

Rensning 1. gang

Et skind der så vidt muligt er trukket af dyret, er at fortrække. Skind der er skåret af, er som regel fuld af kødstykker..😮 

Rens skindet for kød og sener.. Brug ulo'en til at fjerne de store kødrester, dernæst vinkelsliberen til at skrubbe hudsiden ren..
Huden er delt op i flere lag. Hvis man kan få fat i et lag (som på foto) kan man trække det meste af i et snuptag! 😉 
[Jo tyndere et skind er, jo nemmere er det at gøre blødt!] Skind fra unge dyr og mindre dyr er tyndere end ældre og større dyr og nemmere at garve!

Hvis skindet er blodigt eller beskidt, kan man vaske det med shampoo, sørg blot for at presse alt vand ud af pelsen igen inden du fortsætter!
[Skindet kan osse vaskes igen efter lagring, for at få garvesaltet ud af pelsen]


Det meste kan flåes af..

Saltning

Så skal det saltes..

Lav en blanding af salt og alun i forholdet 1del alun til 4dele salt. Til skind på ca. 1 m2 skal der bruges 125g alun og 500g salt 
(På alun bøtten står der 500g alun og 125g salt. Det modsatte er nok)

Gnid blandingen godt ind i det fugtige skind. Det er vigtigt at hele skindet bliver saltet, ellers rådner det under lagring. Brug en stiv børste til at fordele saltblandingen.

Skindet lægges sammen hudside mod hudside, så pelsen ikke kommer i kontakt med saltet. Læg det i en sort sæk og brug evt. en støvsuger til at vakumpakke sækken. Læg sækken et køligt sted i en uge. Frostvejr og solskin dur ikke - køligt!
  
saltning

Rensning 2. gang

Når skindet tages ud af sækken er det krympet.. Stræk skindet i alle retninger og bred det ud på bordet. Rens det nu igen med vinkelsliberen indtil huden er ren og glat.
Pas på med at bruge vinkelsliber på ræve og kaninskind, da de er meget tynde, brug heller en rystepudser når det er ved at være tørt. Derimod er de nemmere at få bløde.

Derefter lægges skindet til tørre. Det skal tørre meget langsomt, så man kan nå at strække det engang imellem. (Brug en blomsterforstøver hvis det går for stærkt) Når skindet bliver hvidt, når det trækkes i det, skal man bruge spartlen. Idéen med dette er at blødgøre skindet! Træk spartlen fra midten mod kanten, til man synes det er blødt nok..

Til sidst skal det have en tur med rystepudseren, så det bliver pænt hvidt!
Rengør pelsen med trykluft og børst det igennem.

Det var vidst det! 🙂

Som vikinger bliver vores skind tit våde af regn og fugt.. men de kan sagtens tåle det hvis man blot sørger for at de bliver tørret straks man kommer hjem..
 

Herunder er der fotos af processen 😎
Rensning for kød/sener. Det meste kan trækkes/pilles af..

Resten slibes af, så man får en pæn glat overflade.

Saltning. 125g Alun & 500g salt pr m2

Pak det sammen, hud mod hud.

Klar til posen.

Vakumpak posen med en støvsuger.

Soltørring. Pas på det ikke går for stærkt, et tørrestativ i skyggen, er at fortrække.

Under tørring kan man vælge at sy skindet op på en garveramme. Mens skindet tørrer, vil det forsøge at trække sig sammen, hvorved fibrene trækkes fra hinanden så det bliver blødt. Det skal dog stadig ordnes på kødsiden og bearbejdes når det er tørt.

Denne måde kan være lidt nemmere at håndtere, især hvis det er et større skind.

Det færdige skind kan blødgøres yderligere med æggeblomme og eller vegatabilsk olie. For meget olie kan dog gøre skindet porøst.
Vildsvin og dådyr

Færdigt skind. Skind til væg/gulv behøver ikke være særligt bløde. Blødgøringen er en omfattende proces, som tager noget ekstra tid.

Garvning med myresyre

Marianne Johansens opskrift.

Når skindet er skarvet fri for fedt og hinder, lægges det i en balje med 20 ltr vand, 2dl myresyre og 1 kg salt. Det skal røres godt inden ilægningen. Denne mængde svarer til et lammeskind/fåreskind. Det skal lægge et døgn. Skindet tages derefter op husk at bruge handsker. lægdet på en buk og skyl godt med have slangen. Bred et stykke plastik/gl. voksdug ud på jorden og læg skindet der. Kom godt med den billigste hårshampoo i skindet og vask det til det bliver rent der går ca 1 flaske til. Der må ikke være balsam i.
 Skyl sæben ud, hæng skindet over bukken igen eller hvis du har en gl. tøjrulle køres det i gennem der. så laves der små huller med en skarp kniv hele vejen rundt med ca 10 afstand og skindet syes op på en ramme mål ca 140 x 140 cm. Sæt sømmene med kun 8-10 cm afstand. Nu kan skindet flyttes alt efter vejret, det må aldrig stå i direkte sol. men under et træ eller i en port hvor det lufter er perfekt. I løbet af de næste par dage tørrer det og så skal der arbejdes med blødgørings processen. man sprænger fibrerne. Gnid på skindet til det bliver hvidt, med skaftet af en hammer eller andet træ der ikke er kantet. Husk at stramme skindet op efterhånden som du blødgøre. Brug lidt tid på uldsiden mens det tørrer børst/red og pil evt. agner ud. Når skindet er helt tørt og blødt skæres det ned med en hobbykniv i den facon man ønsker. så er det klart til gyngestolen/ sofaen ect.

Du skal regne med at bruge ca 10 min. hverdag i en uge på blødgøring, før skindet er færdigt.
Jeg har stadigvæk mit første skind liggende, 15 år og det er  stadigvæk flot. Skindene kan vaskes i maskinen. men så skal man huske at blødgøre det igen ved stræk.
God fornøjelse.

P.S. Med 4 dl soda kan man neutralisere blandingen, så man kan hælde den i afløbet.

Kaniner

Kanin, hareskind og lign. er tyndere i skindet og skal behandles forsigtigt! Herunder er en alternativ opskrift på garvning af kanin, som er fundet på nettet.. 
Jeg kan ikke svare på spørgsmål vedr. denne opskrift, da jeg ikke har prøvet den!

5 liter vand 34 - 35 grader varmt
125 gram salt
250 gram alun
1 dl. saltsyre

Kaninen er pelset !
Salt skindet efter slagtning, hvis ikke det skal i syrebadet med det samme. Salt kødet på kødsiden med ca. 125 gram salt jævnt fordelt over det hele.
Fedt- og kødstykker fjernes inden saltning. Skindene lægges kødside mod kødside. Er de godt saltede, kan de ligge i 3 - 4 uger, ellers kom dem i fryseren.
Garvning med det samme.
Vand, salt, alun og saltsyre blandes. Salt og alun opløses.
Hvis skindene har været saltede, skal der ikke bruges mere salt i syrebadet. Kød- og fedtrester fjernes, skindet kommer i og trækkes gennem syrebadet, til det er gennemvådt. 
Der skal det ligge i 2 - 4 døgn. Det kan ligge i op til 1 år, men så er resultatet ikke så godt.
Skindet tages op, dryppes af, og så skal man have de sidste hinder fjernet.
Man starter på midterstykket fra halen og op imod hovedet med en træklods eller en sløv kniv. Derefter går man ud til siderne. Hvis man ikke bliver færdig på én gang, så kan skindet lægges tilbage i syrebadet igen.
Derefter hænges det til tørring. Nu skal det strækkes på kryds og tværs mange gange om dagen. Det må ikke tørre for hurtig.
Til sidst skal det nuldres godt.
Opskrift Kaj Thaysens

Afhåring af skind

Stor balje
Ren aske
Vand
Gummihandsker

Kom asken i baljen med vand så du har en tyk grød. Styrken kan variere alt efter hvilken aske du benytter.

Kog asken og afkøl den

Skindet skal ligge i blød ca 2-3 dage.

Hold øje med skindet, nogle skind skal ikke have så lang tid. Specielt hvis det er et gammelt skind der skal afhåres!

Derefter kan hårene skabes af. Brug ikke vold. Efter afhåring vaskes skindet.

BRUG HANDSKER!!! Det er skrappe sager.

Ikke alle skind egner sig til afhåring.

Det er en god idé af give skindet noget fedt til sidst.Afhåring med rådne metode

26/5-13

Hvis man har mod på det, kan man vælge at afhåre sine sind, ved at lade dem rådne let.. 

Rens kødsiden på skindene som normalt.


Efter en uge i en spand vand, eller i en å, løsner hårene sig. Derefter kan de let skrabes af. Man må ikke bruge vold. Hårene der sidder på ryggen op mod halsen kan godt sidde lidt ekstra fast.

Garv derefter skindet.

Denne metode er for de lidt hærdede da det lugter lidt fælt.

FAQ

Q: Mit skind er stift som et bræt?
A: Blød skindet forsigtigt op men blomsterforstøver og nuller det godt. Fibrene i skindet er ikke blevet trukket ordentligt fra hinanden.

Se her:
Q: Skindet lugter!
A: Skind fra kødædende dyr såsom ræv grævling, mår osv, har en kraftig lugt. Den mindskes med tiden, når skindet er helt tør. man kan evt vaske skindet grundig i shampoo før garvning, eller endda bade det i petrolium. Det fjerner fedtet(lugten) fra skindet. Man skal huste at erstatte fedtstoffet med noget andet, efter garvning.

Q: Hvor får man fat i materialerne?
A:
Alun - Matas/Materialisten
Myresyre - Biavlere - Foderstof forhandlere
Ulo/Ulu - Læderiet

Q: Knækker hårene ikke på rådyr, rensdyr osv.. 
A: Jo man kan ikke undgå at vinterpelsen fra rådyr fælder.. Alungarvningen er dog nok den mest skånsomme metode at bruge da det er en tørgarvning. Jeg har ikke haft nævneværdige problemer med mine skind.

Q: På Alunflasken står der 500g Alun og 125g Salt?
A: Det kan man også sagtens gå efter, men 125g Alun og 500g salt kan også gøre det.

Q: Mit skind lugter råddent. hvad kan jeg køre?
A: Smide det ud, eller rykke hårene af og prøve en egebark garvningHold øje med processen.

Råhud af rådyr

Råhud er ikke garvet. Når skindet er renset, lægges det til let rådning i aske/kalkvand (lud) eller i rindende vand (bæk/å). Hårene løsner sig og kan efter nogle dage og kan skrabes af med hånden. Pels-siden bliver derefter silkeblød. Skindet hænges derefter til tørring i udstrakt tilstand. 

Råhud har været anvendt til skjolde, trommer, buebyggeri, slæder, sadler og vinduer m.m.
Kødben til hunde er også lavet af råhud.

Pergament er en efterbearbejdning af råhud.

Skindet glittes med kridt og til sidst pimpsten.

Pergament blev især anvendt fra 200 f.kr og frem til papiret overtog scenen i middelalderen.

Børn kan også være med

Sif på 11 garvede en mink som havde udryddet hønsegården

Lær meget mere her

alungarv varianter

Sara Hejls metode til får:

Til 2 stk lammeskind.

Bland 500g alun og 650g salt i 20l vand i en tønde. 

Læg skindene i blød i 10 dage hvorefter de spændes på en ramme mens de tørrer.


Bonderøvens metode:

Lav en pasta af 1/2l vand, 5spsk alun, 2 1/2spsk salt og mel til det ligner en pandekagedej. Smør det ud på det i forvejen letsaltede skind. Læg det sammen skindside mod skindside i 3 dage på hver side. Herefter skrabes dejen af og skindet slibes med sandpapir.

Rådyrben

Rådyrben indeholder nærmest intet kød og er rimelig lette at konservere. 

Man kan lade dem tøre på en radiator i ca. 2 uger

Man kan også ligge dem i sprit i 2 uger i f.eks. en flaske og dernæst tørre dem.

Hvis de skal bruges til en knagerække, skal de tørre i den vinkel man ønsker.

Herunder er der links til flere forslag og metoder

Oplukker

Bueholder