Mjød opskrift

Indledning

På denne side vil jeg fortælle lidt om fremstilling af mjød og vise en overskuelig gennemgang af processen.
Som grundlag bruger jeg Gudrun Victorias/Mjodvitnirs opskrift.

Tilbehøret

Før man starter skal man lige have fat i følgende dele:

-Vinballon 25l (glas eller plastic)
-Gærrør
-Gummihætte til ballon
-Gammeldags termometer
-Hævert
-Tragt
-Lille si
-Kalcideret soda (ballonrens)
-Gryde 14l

Disse ting kan købes i Matas, Materialisten eller på disse links..


http://www.hjemmebryggeren.dk/
http://shop.vinolhobby.dk/

Ingredienserne

For at lave en portion mjød (25l) skal du bruge følgende:

-24 bøtter DANSK honning - Støt biavlerne!
-1 pakke bagegær
-postevand
-Krydderier (valgfrit)
Fejlkøb af udenlandsk honning..! beklager biavlere!

Gærstarteren

Nu kan vi begynde...

Start med at koge en bøtte honning med 1 liter vand. Det skal småkoge ca en halv time og si overfladen for urenheder. Køl honningvandet af til det kommer under 35 grader - dette er meget vigtigt, for gæren dør hvis den bliver for varm. Pisk så gæren ud i vandet og stil blandingen et lunt sted i 12-24 timer. Det er en god idé at lægge låg på, da det nemt tiltrækker insekter...

Kogning af portion 1 af 2

Så skal der gang i den store gryde. Man kan osse bruge små gryder men det besværliggører processen en del.
Fyld gryden med 8 liter vand og 10 bøtter honning og småkog det i en halv times tid mens du sier overfladen for urenheder. Køl af til 35 grader eller under.

Tips: Ud fra egen erfaring er det en god idé at blive ved gryden, da det har en tendens til lige pludselig at koge over. Pokkers svineri som er ret umuligt at få tørret op igen 🤩

Ballonfyldning

Når honningvandet er kølet af, hældes det på ballonen sammen med gærblandingen. (husk at rense ballonen først)

Krydderier

Vil man krydre sin mjød, er det nu det skal i. Hvis det er urter, laver man en stærk te (ca. en halv liter)
Bær skal koges ned 1-2 timer til man har en kraftig essens og ca 1-2 liter.

Herunder er en liste med forslag:
-Mjødurt
-Hybenskaller
-æbler
-porse
-Slåen
-solbær
-Hyldebær
-Hyldeblomst (meget sød blomstersmag)


porseblade fra tørrede stilke (hentet fra nogle enge oppe i nordjylland et sted)

Processen

Ballonen sættes et køligt og mørkt sted. I det første stykke tid rystes ballonen dagligt. Derefter med jævne mellemrum.

Kogning af portion 2 af 2

Fjorten dage efter koger man resten af honningen med 10 liter vand, skummer, afkøler og hælder det på ballonen. Efterfyld ballonen med kogt, afkølet vand (30grader)

Afgæring

Mjødblandingen er færdig med at gære efter ca 1,5 - 2,5 måned. Derefter er den i teorien drikkeklar. Men vent alligevel lidt længere, til mjøden er ordentlig bundfældet. Det er en god idé at hælde mjøden på ny ballon på dette tidspunkt, (stikke om) da det kan få en bitter smag af bundfaldet. For at fremskynde bundfældningen, kan man køle mjøden ned til 0-5* et stykke tid.

Tips: Det er ikke så smart at drikke af mjøden før det er færdig med at gære, da det har en chokerende effekt på balanceevnen 😲

Links

Mjøden er temmelig langtidsholdbar og vinder smagsmæssigt en del ved lagring. Alkoholprocenten ligger omkring 12-16%

Held og lykke med det...🙂

Herunder er nogle links til relaterede sider...


Kindir forum
http://www.kindir.dk/forum/viewtopic.php?t=49
Mjodvitnir
http://www.mjodvitnir.dk/mjod.php
Biavl.dk
http://www.biavl.dk/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=110

Gærtyper:

Sauterne 11-12 %

Champagne 11-13 %

Bordeaux 9-11 %

Bourgogne 12-13 %

Sherry 15-18 %

Portvin 15-18 %

Madeira 16-18 %

Bagegær 15-16 %



brygning på små 11,5 l balloner er godt hvis man eksperimenterer med smagstilsætninger

børnemjød - non alkohol

Børnemjød

Kog en bøtte honning med saft af

-hyldeblomst
-solbær
m.m.

bland evt op med danskvand

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Michael Olsen | Svar 28.09.2019 13.55

Hej
Jeg er helt ny til dette og har lige et spørgsmål. Kan man virkelig bruge baregær og skal det være almindelig gær eller tørgær?
Og mange tak for din guide.

Magnus 19.11.2019 21.49

Jeg har lykkedes med både øko bagegær og tørgær fra coop. Dog har jeg svært ved at få høj alkohol. Så synes ikke du skal have en højere Oechsle end 1100 :)

Christian Damsgaard | Svar 06.08.2019 13.07

Ren dansk honning fra lille biavler sælges. 35 kr. pr kg Kan afhentes i Egå.
Ring 4226 4405

Asbjørn Holsegård | Svar 06.07.2019 17.25

Skal man ikke fjerne bærrene (hvis man bruger det) undervejs i processen for at undgå mug eller lign.? Mine stikkelsbær flyder let ovenpå honningvandet

Ful 08.07.2019 18.56

Jep

Asbjørn Holsegård 08.07.2019 17.06

Hej FUL
Tak for svar! Bærrene fik 70 grader i cirka 20 minutter og kortvarigt op og boble på 75 grader - for at skåne dem mest muligt. Gælder det som kogning?

Ful 06.07.2019 17.42

Nej det er ikke nødvendigt hvis de har været kogt. Atmosfæren i ballonen holder mug væk

Jens Jørgen Mose | Svar 29.06.2019 20.28

60 kg nyslynget forårshonning til salg. Ikke raps. Pris pr kg kr 35,00, spande a 20 kg kr. 600. Honningen er i 8382 Hinnerup. Kan kontaktes på mobil 29712065.

anita | Svar 23.06.2019 17.35

hej hvor mange hyldelomst vil du komme i sådan en potion

Magnus 28.06.2019 13.09

Jeg bruger en opskrift med 25 skærme. Hælder kogende vand over skærmene og lader det køle af.
Bruger også fire liter æblemost i stedet for noget af vandet

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.12 | 11:07

Kig opskrifterne og se hvad der passer bedst til din opgave

...
14.12 | 11:05

Sekundlim

...
14.12 | 10:20

I Angmagssalik 1956 garvedes sælskind i urin. Der var ingen Matas.
Kan jeg nøjes med at skrabe et stykke skind med børster og lægge i urin.
Hvor længe? Se nede

...
14.12 | 09:27

Jeg har fået en Hattenål, Vildsvine hoved 3x3 cm.
På bagsiden hul til at sætte børster.
Skal jeg garve en stump og klippe? ell. forsøge og lime børster sammen.

...
Du kan lide denne side