Mjød opskrift

Indledning

På denne side vil jeg fortælle lidt om fremstilling af mjød og vise en overskuelig gennemgang af processen.
Som grundlag bruger jeg Gudrun Victorias/Mjodvitnirs opskrift.

Tilbehøret

Før man starter skal man lige have fat i følgende dele:

-Vinballon 25l (glas eller plastic)
-Gærrør
-Gummihætte til ballon
-Gammeldags termometer
-Hævert
-Tragt
-Lille si
-Kalcideret soda (ballonrens)
-Gryde 14l

Disse ting kan købes i Matas, Materialisten eller på disse links..


http://www.hjemmebryggeren.dk/
http://shop.vinolhobby.dk/

Ingredienserne

For at lave en portion mjød (25l) skal du bruge følgende:

-24 bøtter DANSK honning - Støt biavlerne!
-1 pakke bagegær
-postevand
-Krydderier (valgfrit)
Fejlkøb af udenlandsk honning..! beklager biavlere!

Gærstarteren

Nu kan vi begynde...

Start med at koge en bøtte honning med 1 liter vand. Det skal småkoge ca en halv time og si overfladen for urenheder. Køl honningvandet af til det kommer under 35 grader - dette er meget vigtigt, for gæren dør hvis den bliver for varm. Pisk så gæren ud i vandet og stil blandingen et lunt sted i 12-24 timer. Det er en god idé at lægge låg på, da det nemt tiltrækker insekter...

Kogning af portion 1 af 2

Så skal der gang i den store gryde. Man kan osse bruge små gryder men det besværliggører processen en del.
Fyld gryden med 8 liter vand og 10 bøtter honning og småkog det i en halv times tid mens du sier overfladen for urenheder. Køl af til 35 grader eller under.

Tips: Ud fra egen erfaring er det en god idé at blive ved gryden, da det har en tendens til lige pludselig at koge over. Pokkers svineri som er ret umuligt at få tørret op igen

Ballonfyldning

Når honningvandet er kølet af, hældes det på ballonen sammen med gærblandingen. (husk at rense ballonen først)

Krydderier

Vil man krydre sin mjød, er det nu det skal i. Hvis det er urter, laver man en stærk te (ca. en halv liter)
Bær skal koges ned 1-2 timer til man har en kraftig essens og ca 1-2 liter.

Herunder er en liste med forslag:
-Mjødurt
-Hybenskaller
-æbler
-porse
-Slåen
-solbær
-Hyldebær
-Hyldeblomst (meget sød blomstersmag)


porseblade fra tørrede stilke (hentet fra nogle enge oppe i nordjylland et sted)

Processen

Ballonen sættes et køligt og mørkt sted. I det første stykke tid rystes ballonen dagligt. Derefter med jævne mellemrum.

Kogning af portion 2 af 2

Fjorten dage efter koger man resten af honningen med 10 liter vand, skummer, afkøler og hælder det på ballonen. Efterfyld ballonen med kogt, afkølet vand (30grader)

Afgæring

Mjødblandingen er færdig med at gære efter ca 1,5 - 2,5 måned. Derefter er den i teorien drikkeklar. Men vent alligevel lidt længere, til mjøden er ordentlig bundfældet. Det er en god idé at hælde mjøden på ny ballon på dette tidspunkt, (stikke om) da det kan få en bitter smag af bundfaldet. For at fremskynde bundfældningen, kan man køle mjøden ned til 0-5* et stykke tid.

Tips: Det er ikke så smart at drikke af mjøden før det er færdig med at gære, da det har en chokerende effekt på balanceevnen

Links

Mjøden er temmelig langtidsholdbar og vinder smagsmæssigt en del ved lagring. Alkoholprocenten ligger omkring 12-16%

Held og lykke med det...

Herunder er nogle links til relaterede sider...


Kindir forum
http://www.kindir.dk/forum/viewtopic.php?t=49
Mjodvitnir
http://www.mjodvitnir.dk/mjod.php
Biavl.dk
http://www.biavl.dk/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=110

Gærtyper:

Sauterne 11-12 %

Champagne 11-13 %

Bordeaux 9-11 %

Bourgogne 12-13 %

Sherry 15-18 %

Portvin 15-18 %

Madeira 16-18 %

Bagegær 15-16 %



brygning på små 11,5 l balloner er godt hvis man eksperimenterer med smagstilsætninger

børnemjød - non alkohol

Børnemjød

Kog en bøtte honning med saft af

-hyldeblomst
-solbær
m.m.

bland evt op med danskvand

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Kristian Schou | Svar 13.03.2019 14.15

Super god opskrift.
Tænkte på om du evt. har lavet mjø af sirup istede for honning?
Det er vel i bund og grund sukkert der skal bruges for at få gæringen, ikk

Ful 13.03.2019 16.27

Jo i princippet er det vel bare sukker og gær der skal til. Men så er det vel en slags cider.. det har jeg ikke prøvet.

Jacob | Svar 11.03.2019 15.38

Har brugt din opskrigt et par gange, og det begyndte godt med 3 første batch. Nu, da jeg skal til at stikke om, lugter begge mine mjød sure som eddike. Hvad da?

Ful 11.03.2019 16.08

Det lyder som om at der har været noget galt med gæren.. Eller osse er din mjød igang med en nr 2 gæring. Prøv at give det et par uger ellef ef det en ommer

Kristian | Svar 11.03.2019 08.06

Skal blandingen så køligt under hele fermenteringen eller hvor lang tid ca. ? Og et det loge meget om du bruger frosne eller friske bær som smagsgivet?

Kristian 11.03.2019 22.38

Har du nogen erfaring med flydende honning ?

Ful 11.03.2019 17.45

Nej. Forskellige honninger giver forskellig smag. Rapshonning er billigt og en god all round. Lyng er bitter

Kristian 11.03.2019 16.37

Tak for svar. Er der nogle tommelfingerregler for hvilket honning der er godt at bruge ?

Ful 11.03.2019 08.17

Det skal stå lunt hele vejen igennem processen, indtil det skal bundfælde. Friske eller frosne bær er lige godt.

Kenneth Skovmand Pedersen | Svar 02.02.2019 18.34

første bach er nu 1,5 år gammel, helt klar og mega populær. og resultatet blev fantastisk, så jeg siger mange tak for en rigtig god guide.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

13.03 | 16:27

Jo i princippet er det vel bare sukker og gær der skal til. Men så er det vel en slags cider.. det har jeg ikke prøvet.

...
13.03 | 14:15

Super god opskrift.
Tænkte på om du evt. har lavet mjø af sirup istede for honning?
Det er vel i bund og grund sukkert der skal bruges for at få gæringen, ikk

...
11.03 | 22:38

Har du nogen erfaring med flydende honning ?

...
11.03 | 17:45

Nej. Forskellige honninger giver forskellig smag. Rapshonning er billigt og en god all round. Lyng er bitter

...
Du kan lide denne side