Mjød opskrift

Indledning

På denne side vil jeg fortælle lidt om fremstilling af mjød og vise en overskuelig gennemgang af processen.
Som grundlag bruger jeg Gudrun Victorias/Mjodvitnirs opskrift.

Tilbehøret

Før man starter skal man lige have fat i følgende dele:

-Vinballon 25l (glas eller plastic)
-Gærrør
-Gummihætte til ballon
-Gammeldags termometer
-Hævert
-Tragt
-Lille si
-Kalcideret soda (ballonrens)
-Gryde 14l

Disse ting kan købes i Matas, Materialisten eller på disse links..


http://www.hjemmebryggeren.dk/
http://shop.vinolhobby.dk/

Ingredienserne

For at lave en portion mjød (25l) skal du bruge følgende:

-24 bøtter DANSK honning - Støt biavlerne!
-1 pakke bagegær
-postevand
-Krydderier (valgfrit)
Fejlkøb af udenlandsk honning..! beklager biavlere!

Gærstarteren

Nu kan vi begynde...

Start med at koge en bøtte honning med 1 liter vand. Det skal småkoge ca en halv time og si overfladen for urenheder. Køl honningvandet af til det kommer under 35 grader - dette er meget vigtigt, for gæren dør hvis den bliver for varm. Pisk så gæren ud i vandet og stil blandingen et lunt sted i 12-24 timer. Det er en god idé at lægge låg på, da det nemt tiltrækker insekter...

Kogning af portion 1 af 2

Så skal der gang i den store gryde. Man kan osse bruge små gryder men det besværliggører processen en del.
Fyld gryden med 8 liter vand og 10 bøtter honning og småkog det i en halv times tid mens du sier overfladen for urenheder. Køl af til 35 grader eller under.

Tips: Ud fra egen erfaring er det en god idé at blive ved gryden, da det har en tendens til lige pludselig at koge over. Pokkers svineri som er ret umuligt at få tørret op igen

Ballonfyldning

Når honningvandet er kølet af, hældes det på ballonen sammen med gærblandingen. (husk at rense ballonen først)

Krydderier

Vil man krydre sin mjød, er det nu det skal i. Hvis det er urter, laver man en stærk te (ca. en halv liter)
Bær skal koges ned 1-2 timer til man har en kraftig essens og ca 1-2 liter.

Herunder er en liste med forslag:
-Mjødurt
-Hybenskaller
-æbler
-porse
-Slåen
-solbær
-Hyldebær
-Hyldeblomst (meget sød blomstersmag)


porseblade fra tørrede stilke (hentet fra nogle enge oppe i nordjylland et sted)

Processen

Ballonen sættes et køligt og mørkt sted. I det første stykke tid rystes ballonen dagligt. Derefter med jævne mellemrum.

Kogning af portion 2 af 2

Fjorten dage efter koger man resten af honningen med 10 liter vand, skummer, afkøler og hælder det på ballonen. Efterfyld ballonen med kogt, afkølet vand (30grader)

Afgæring

Mjødblandingen er færdig med at gære efter ca 1,5 - 2,5 måned. Derefter er den i teorien drikkeklar. Men vent alligevel lidt længere, til mjøden er ordentlig bundfældet. Det er en god idé at hælde mjøden på ny ballon på dette tidspunkt, (stikke om) da det kan få en bitter smag af bundfaldet. For at fremskynde bundfældningen, kan man køle mjøden ned til 0-5* et stykke tid.

Tips: Det er ikke så smart at drikke af mjøden før det er færdig med at gære, da det har en chokerende effekt på balanceevnen

Links

Mjøden er temmelig langtidsholdbar og vinder smagsmæssigt en del ved lagring. Alkoholprocenten ligger omkring 12-16%

Held og lykke med det...

Herunder er nogle links til relaterede sider...


Kindir forum
http://www.kindir.dk/forum/viewtopic.php?t=49
Mjodvitnir
http://www.mjodvitnir.dk/mjod.php
Biavl.dk
http://www.biavl.dk/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=110

Gærtyper:

Sauterne 11-12 %

Champagne 11-13 %

Bordeaux 9-11 %

Bourgogne 12-13 %

Sherry 15-18 %

Portvin 15-18 %

Madeira 16-18 %

Bagegær 15-16 %



brygning på små 11,5 l balloner er godt hvis man eksperimenterer med smagstilsætninger

børnemjød - non alkohol

Børnemjød

Kog en bøtte honning med saft af

-hyldeblomst
-solbær
m.m.

bland evt op med danskvand

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Christian Damsgaard | Svar 06.08.2019 13.07

Ren dansk honning fra lille biavler sælges. 35 kr. pr kg Kan afhentes i Egå.
Ring 4226 4405

Asbjørn Holsegård | Svar 06.07.2019 17.25

Skal man ikke fjerne bærrene (hvis man bruger det) undervejs i processen for at undgå mug eller lign.? Mine stikkelsbær flyder let ovenpå honningvandet

Ful 08.07.2019 18.56

Jep

Asbjørn Holsegård 08.07.2019 17.06

Hej FUL
Tak for svar! Bærrene fik 70 grader i cirka 20 minutter og kortvarigt op og boble på 75 grader - for at skåne dem mest muligt. Gælder det som kogning?

Ful 06.07.2019 17.42

Nej det er ikke nødvendigt hvis de har været kogt. Atmosfæren i ballonen holder mug væk

Jens Jørgen Mose | Svar 29.06.2019 20.28

60 kg nyslynget forårshonning til salg. Ikke raps. Pris pr kg kr 35,00, spande a 20 kg kr. 600. Honningen er i 8382 Hinnerup. Kan kontaktes på mobil 29712065.

anita | Svar 23.06.2019 17.35

hej hvor mange hyldelomst vil du komme i sådan en potion

Magnus 28.06.2019 13.09

Jeg bruger en opskrift med 25 skærme. Hælder kogende vand over skærmene og lader det køle af.
Bruger også fire liter æblemost i stedet for noget af vandet

Linette | Svar 15.06.2019 12.29

Herligt. Jeg vil gerne have 10 kg og jeg kan hente det i næste mandag eller tirsdag. Jeg er lige i København og kommer først hjem om en uge

Christian Damsgaard | Svar 23.04.2019 21.25

Honning sælges f.eks til mjød eller øl.
ca. 25 kg honning fra egne bier sælges. Ubehandlet og uden tilsætninger. 40 kr. pr. kg.
Afhentes i Egå .

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

13.08 | 10:48

Fint. Skindet må ikke tørre ind. Posegarvning er efter min overbevisning mest skånsomt for rådyr med rørhår (vinterskind) sommerskind er mere robuste.

...
13.08 | 10:36

Så hvis det indenfor en halv time efter det er taget af, så er det fint nok at ligge det i alun og salt blanding eller skal det være tørblanding

...
13.08 | 10:07

Ja det har det. Men ikke meget. Mine skind har været fine alligevel. Bare skindet får salt eller bliver garvet lige efter det tages af er det fint.

...
13.08 | 08:06

Hej.
Genial side.
Når en jæger har skudt et rådyr kommer det jo op at hænge for modning. Derefter skindet. Har det nogen betydning for garvning af skindet ?

...
Du kan lide denne side