Lav ren trækul med indirekte varme (Retort)

Mine tanker omkring trækul

Når grillsæsonen starter, bugner butikkerne med grilllbriketter og nogle gange trækul. Grilbriketter er oftest lavet af snask og opskrab trykket sammen med majsmel. Udemærket til at grille en pølse. Dem der griller meget bruger tit hellere trækul som er rent og brænder godt. Det er lidt svære at finde i butikkerne. Og ofte er der osse tilsat snask her eller det er bundskrab fra en mile så der er sand og sten med, eller banantræ.

På trækul.dk kan man købe godt trækul der er lavet i ovne.

Hvis man smeder med trækul er man bekendt med at trækul kan sprutte voldsomt og lave en farlig masse gnister. Det er fordi man tilsætter luft og kommer meget højere op i temperatur. Mangen en smed har tit bandet over dårligt kul. Derfor er der mange der laver det selv. 

 

Men hvordan gør man..? Det er der mange bud og løsninger på. Jeg vil vise min løsning og kommentere med tanker og ideer omkring det.

Vælg det rigtige træ.. Man kan lave trækul med stort set alt træ. Jeg bruger ask eller bøg, for det har en god vægtfylde og brænder længe. Asketræer er der nok af så det er let at få fat i. Fyrtræ er noget af det dårligste. Det er for let og brænder for hurtigt. Hassel og andet hegnsbevoksning er fint. Jeg har erfaret at træet skal flækkes. Ellers kan det ikke komme af med gasserne. Trækul laver man ved at varme terpentin og tjære ud af træet så det kun gløder efterfølgende.
Træet kommes i en 200l tønde af den type der har spændebånd af metal. De kan tit findes hos skrothandleren eller den blå avis.
Hvis man bruger grene der ikke er kløvet, er det bedst at de er skåret i stykker af 10cm så gasserne kan komme ud af enderne.
I lågets 3/4 gevindhul skruer man et rør på der går ind under tønden. Fra gang til gang sikrer man sig at der er fuld gennemgang. Når træet begynder at afgive gasser, vil disse blive ført ind under tønden og blive antændt. Derved vil trækullet begynde at hjælpe til med at svide sig selv.
Tønden bliver placeret i en 1200l olitank hvor enden er skåret af og hængslet som låge. Så længe tønden er tæt vil der ikke gå ild i trækullet. Fyld bunden op med affaldstræ sæt gang i bålet. Husk at det kan være farligt at skære i en olietank. Den kan eksplodere hvis man ikke har taget sine forholdsregler. Skyl den godt først.
Der skal masser af luft til. Start op en dag hvor det lufter let. Tanken kan blive så varm at den er gul udenpå og begynder at give sig. Temperatur i olietønden skal overstige 400 grader. Efter 1/2 til 1 time alt afhængigt af hvor tørt træet er, vil terpentindampene begynde at skyde ud af røret. Det vil lyde som en jetjager. Erfaringen vil fortælle hvor længe man skal fyre. Typisk 3-4timer. Her i videoen er det stadig vanddampe der kommer ud.
Nu er der mere blus på. Gløderne bliver pustet på af dampene. Man kan se at låget er utæt i toppen. Det gør ikke noget så længe det er små revner.
Der er stort pres på tønden. Det er vigtigt at man har sikret sig at der er hul i røret inden man starter. Jeg har oplevet at en tønde har skudt bagenden ud. Ikke noget drastisk med eksplosioner men blot en stor revne.
Inden bålet brænder helt ud, kan man lure ind af lågets store hul om alt er som det skal være.
Et smugkig i tønden. Der vil være svundet med ca 1/4. DET ER VIGTIGT AT DET STÅR TIL DAGEN EFTER MED TÆTSLUTTET LÅG. Efter brændingen er kullene selvantændelige indtil de er helt kolde. En brænding i en 200l tønde giver næsten to trillebører kul.
Sådan ser trækullet ud efter brænding. stykkerne kan med lethed brækkes fra hinanden. De er lette og lyder som glas.
Her kan man se forskellen på hjemmelavet og købt kul.
Her kan man se røggasserne smyge sig rundt om tønden og hjælpe til.
Og her kan man se hvor vild det kan gå for sig.

Sankt Hans

Når man alligevel skal lave stort bål til Sankt Hans er det oplagt at sætte en tønde eller to ind i midten med bunden i vejret uden låg. Så er resten af grillsæsonen reddet. Røggasserne vil selv finde vej ud under kanten.

God fornøjelse

Modificeringer

En større skorsten på tanken vil skabe mere træk og det vil være muligt at lukke lågen.

Man kan placere to tønder i tanken. Det vil være mere effektivt men man skal fyre oftere da brandkammeret bliver reduceret.