Bæltespænde efter fund fra Skotland

Bæltespænde fra Whithorn, Skotland. Ca. år 800-900. Man kan se den er lavet af lokale, fordi mønstret går igen på andre fund. Derudover er den også speciel fordi man normalt støbte bæltespænder.
Buk et stykke bronzetråd omkring et rør og fold enderne ind med en tang. Sørg for at samlingen ligger i siden. Bank tråden flad. Derved deformationshærder man bronzen så den bliver hårdere.
Det er en god idé at lodde samlingen. Enten hårdlodning eller med loddetin
Bank et stykke tråd flad og sno den med en spidstang. Lad den stå åben og fil pinden flad i begge ender
Skær et stykke bronze eller messingplade ud så det kan gå gennem øjet. Det er en god idé at dekorere pladen inden den foldes. Buk pladen midt på og sav en rille så der er plads til både øje og pind.
Tryk pladen sammen omkring f.eks. en skruetrækker så man får et pænt rundt buk. Skil pladerne fra hinanden og montér øje og pind.
Tryk pinden sammen om øjet.
Bor huller så det passer til spændet og mønstret.
Hvis man vælger at nitte spændet på remmen med kobbersøm bør hullerne på bagsiden være en anelse større end på forsiden hvor der skal nittes. Skil pladerne nok til at remmen kommer i bund.
Bor et par huller i et stykke hårdt træ, så man kan slå sømmene i uden at deformere pladerne. Når det er trykket helt sammen, files spidserne ned til de er ca. 1,5mm over pladen. Hvis spidserne er for lange og ikke filet flade, kan sømmet let kæntre. Det er vigtigt at sømmet passer 100% til hullet hvor der skal nittes.
Nit forsigtigt sømmene med en kuglehammer, først kanter og derefter midtpå. Polér spændet.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Lars p | Svar 04.02.2014 20.01

Fantastisk gennemgang, og flot udført...

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

13.03 | 16:27

Jo i princippet er det vel bare sukker og gær der skal til. Men så er det vel en slags cider.. det har jeg ikke prøvet.

...
13.03 | 14:15

Super god opskrift.
Tænkte på om du evt. har lavet mjø af sirup istede for honning?
Det er vel i bund og grund sukkert der skal bruges for at få gæringen, ikk

...
11.03 | 22:38

Har du nogen erfaring med flydende honning ?

...
11.03 | 17:45

Nej. Forskellige honninger giver forskellig smag. Rapshonning er billigt og en god all round. Lyng er bitter

...
Du kan lide denne side