Vikingetidens ovn

En lerovn fungerer ved at man varmer ovnen op ved at tænde et bål.

Når ovnen er varm, fjernes gløderne, og der bages/steges på eftervarmen.

En bageovn kan bruges både til bagning og stegning.

Det er en god idé at bygge ovnen under et halvtag, hvis den skal holde længe.

Se fotoguide af lerovn her

Materialer

Byggematerialer:

Ler
Pilegrene
skræppeblade
tørret græs eller halm
Store flade sten (ikke flint)
snor

Opbygning

Grav ud til ovnen. Fjern græstørv, og lav et hul der er 120cm bredt. grav ca. 20cm ned. Ovngulvet belægges med flade sten og mellemrummene fyldes ud med ler. Vær opmærksom på at regnvand ikke kan løbe ind i ovnen!

Lav en kuppel af pilegrene som bliver sat i jorden som en bue. ovnen skal være ca. 75cm på det højeste sted. Lav en åbning i den ene ende på ca 40x40cm. Buerne flettes med tværgående grene. Det hele pakkes ind i skræppeblade.

Udenpå laves en kappe af ler iblandet tørret græs eller halm. Tykkelse ca 10 cm.





tørring/brænding

Lad Ovnen stå og tørre i mindst 2 dage. Når ovnen er nogenlunde tør, laves der et skorstenshul i den modsatte ende af åbningen.

Tænd et bål i ovnen, og

Under brug af ovnen får man brug for en glødeskraber, en kost og en bagespade.

Lav et flammende bål i ovnen. Lad bålet brænde i ca 2 timer til ovnen er gennemvarm.

Obs: Ovnen kan godt blive for varm. Dette testes ved at hælde lidt mel ud på bunden. Bliver det hurtigt brændt, er ovnen for varm.

Fej gløderne ud, og læg brødet/stegen ind på skræppeblade. Luk hurtigt ovnlågen og tætn den med ler. Skorstenen lukkes osse af.

Brød bages på ca 25 minutter. Hold løbende øje..