Vikingetidens ovn

En lerovn fungerer ved at man varmer ovnen op ved at tænde et bål.

Når ovnen er varm, fjernes gløderne, og der bages/steges på eftervarmen.

En bageovn kan bruges både til bagning og stegning.

Det er en god idé at bygge ovnen under et halvtag, hvis den skal holde længe.

Se fotoguide af lerovn her

Materialer

Byggematerialer:

Ler
Pilegrene
skræppeblade
tørret græs eller halm
Store flade sten (ikke flint)
snor

Opbygning

Grav ud til ovnen. Fjern græstørv, og lav et hul der er 120cm bredt. grav ca. 20cm ned. Ovngulvet belægges med flade sten og mellemrummene fyldes ud med ler. Vær opmærksom på at regnvand ikke kan løbe ind i ovnen!

Lav en kuppel af pilegrene som bliver sat i jorden som en bue. ovnen skal være ca. 75cm på det højeste sted. Lav en åbning i den ene ende på ca 40x40cm. Buerne flettes med tværgående grene. Det hele pakkes ind i skræppeblade.

Udenpå laves en kappe af ler iblandet tørret græs eller halm. Tykkelse ca 10 cm.





tørring/brænding

Lad Ovnen stå og tørre i mindst 2 dage. Når ovnen er nogenlunde tør, laves der et skorstenshul i den modsatte ende af åbningen.

Tænd et bål i ovnen, og

Under brug af ovnen får man brug for en glødeskraber, en kost og en bagespade.

Lav et flammende bål i ovnen. Lad bålet brænde i ca 2 timer til ovnen er gennemvarm.

Obs: Ovnen kan godt blive for varm. Dette testes ved at hælde lidt mel ud på bunden. Bliver det hurtigt brændt, er ovnen for varm.

Fej gløderne ud, og læg brødet/stegen ind på skræppeblade. Luk hurtigt ovnlågen og tætn den med ler. Skorstenen lukkes osse af.

Brød bages på ca 25 minutter. Hold løbende øje..



Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Vibe | Svar 14.09.2015 01.45

Spændende, men ku godt ha tænkt mig der var en skitse af ovnen.

ful 14.09.2015 13.12

prøv linket ovenover. der er lidt fotos. mål er flydende

Jens | Svar 25.12.2011 22.33

Kommer der billeder?

Jens 26.12.2011 09.31

Kender jeg godt:O) Har planer om selv at bygge en i foråret, så jeg kan leve af pizza hele sommeren(O:

fulgjyr 26.12.2011 00.59

jaja.. jeg har just fået pil hjem, og leret er gravet op :) Der kører jo flere projekter på én gang, så det er ikke altid det går så stærkt.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.11 | 23:23

Hej Sara. Mit lammeskind er bliver sort på skind siden, under tørring. Kan jeg rede det?

...
08.11 | 21:33

Meget kort tid jo. Kun til de er blødt op

...
08.11 | 21:07

Hvor lang tid tror du ca. skindene skal ligge i blød? Er ret betænkelig ved at have det liggende for længe. Men det ligger i en balje i et udhus.

...
06.11 | 14:49

Aha. En let saltvandsopløsning burde være nok. 1cm kød max. Man kan evt høvle skindsiden ned

...
Du kan lide denne side