Birka lamper

Opskrift på skåle/kopper

(redigeret 16/05/2010)

Materialer:

Rød-ler
Chamotte (brændt fintmalet ler)
lerslikker (lervælling)
Glat oval sten

Fremgangsmåde:

leret blandes med ca 20% Chamotte. Form koppen. Glat indvendig med den ovale sten. Revner glattes ud med lervællingen. Pas på koppen ikke bliver for våd.
Lad koppen stå tildækket med et stykke stof et døgns tid. Glit koppen indvendig igen med en glat sten, så overfladen bliver blank. Dette medvirker til at koppen bliver tæt.

Koppen skal nu stå og tørre op til 10 dage et køligt sted.

Brænding:

Stil koppen med bunden i vejret inde midt i bålstedet. Er der flere, stables de i en pyramide. Kopperne kan evt. stoppes med vådt græs for at lege lidt med farverne. Lav et bål udenom. bålet skal brænde let (ca 700-800 grader) Lad bålet brænde ud. Koppen skal køle langsomt ned for at undgå spændinger.

For at tætne koppen yderligere, kan man lægge den i kærnemælk 1 døgn.

Keramik på bål   http://www.dr.dk/udeliv/artikler/keramik.asp  

Rikke har ikke leget med ler siden hun var barn. Derfor var det fristende at invitere keramikeren Karoline Illum på besøg, så hun kunne vise, hvordan man ved hjælp af en forholdsvis enkel teknik kan brænde keramik i bålet i haven.

Karoline har efter endt uddannelse på Århus Kunstakademi været i lære hos en indiansk kvinde i Ecuador. Her lærte hun de forskellige indianske keramiske teknikker, der gør det muligt at lave den traditionelle indianske keramik.

Rikke og Karoline startede med at rulle hver deres kugle, som hurtigt derefter blev formet til en lille skål.

Derefter rullede de en pølse, som blev hæftet på kanten af skålen. Undervejs arbejdede de med små skrabere lavet af kalabas, de blev brugt til at få lerskålen til at hænge bedst muligt sammen.

Da skålene var formet færdig, blev de stillet til tørre tæt ved bålet, og derefter blev de slebet til med små stykker tørrede majsblade, og kanten blev dekoreret.

Så tørrede skålene yderligere, hvorefter de blev malet på ydersiden, tørrede lidt mere og derefter poleret med en slebet og poleret smykkesten.

Skålene vænnedes gradvist til varmen, og da de havde stået lidt i gløderne, blev der bygget et bål op omkring dem. Skålene stod i bålet til det var brændt ned, hvorefter de blev stillet til afkøling.

De afkølede skåle blev gnedet på indersiden med saften fra mælkebøtteblade. Derefter blev de stillet over et bål, bygget af savsmuld og flis, og på den måde blev de fuldstændigt sort/brune og blanke indvendigt.

Derefter kølede skålene af, de blev vasket og var fuldstændig færdige og klar til brug.

Skålene formes af rødler tilsat en god portion chamotte for at gøre holdbarheden bedre.

Ler kan købes i hobbyforretninger, besøg fx Panduros hjemmeside for at finde en forretning i nærheden af hvor du bor.