opkulning

Den tyske munk, Theophilus skrev i 1100 tallet således:

”De bliver lavet af blødt jern og hærdes på følgende måde: Når de er blevet behugget med en hammer eller en mejsel eller en lille kniv, så smør dem med gammelt svinefedt og omvind dem med læderstrimler skåret af gedeskind og bind dem med hørtråd. Dæk dem herefter hver for sig med æltet ler, mens skafttungerne efterlades fri. Når de er
tørret, læg dem i ilden, blæs kraftigt, og gedeskindet vil blive brændt. Fjern dem hurtigt fra leret og hærd dem jævnt i vand.”

Materialer:

Alm. Jern

Svinefedt

Skind

Kulstøv

Ler - evt blandet med strå og sand

Et fladt skarpt stemmejern hvor undersiden er slebet i en blød bue


Fremgangsmåde

Smed filen ud i den ønskede længe og bredde. Smed osse et håndtag.  

Gør derefter jernet fast på et solidt underlag. Slå skråtstillede spor så tæt som muligt, men ikke så tæt at man slår "tanden" foran over. Fjern evt. håndtaget på stemmejernet så man slår direkte på stålet. Det giver mere power i slaget.

Smør filen godt ind i svinefedt og kulstøv. Pak filen ind i skind og bagefter i ler.

Lad leret tørre op.

Varm lerklumpen op i essen til den er gul, og hold varmen ca to timer.

Kullet vil, mens jernet ligger over hærdetemperatur, vandre ind i overfladen på jernet og lave en kulophobning, så man får overfladestål.

Tag klumpen ud af ilden, og smadr den på jorden. Filen vil være varm nok til at man straks kan hærde den. undlad anløbning.

Du skulle nu have en fil der skulle være hård nok til at arbejde i Horn og ben.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Jeppe L | Svar 18.06.2018 19.13

Er det muligt at opkule en klinge af jern på samme måde? Evt. ved at lade stålet ligge over hærdetemp. i længere tid, for at få en dybere gennemtrængning?

Ful 18.06.2018 19.44

Ja men det vil stadig kun være en overfladehærdning som vil blive slebet væk under skærpning

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

10.09 | 09:05

Nice work,

Sven the Merchant

...
13.08 | 10:48

Fint. Skindet må ikke tørre ind. Posegarvning er efter min overbevisning mest skånsomt for rådyr med rørhår (vinterskind) sommerskind er mere robuste.

...
13.08 | 10:36

Så hvis det indenfor en halv time efter det er taget af, så er det fint nok at ligge det i alun og salt blanding eller skal det være tørblanding

...
13.08 | 10:07

Ja det har det. Men ikke meget. Mine skind har været fine alligevel. Bare skindet får salt eller bliver garvet lige efter det tages af er det fint.

...
Du kan lide denne side