På opfordring fra en gæst her på siden, kommer her nogle fif til at komme i gang med at smede.

Kapitler:

Esse
Luft
Ambolt
Hammer
Tang
Kul
Jern/stål
Værktøj
mere info

Esse

Der er mange former for esser. Den nemmeste og billigste at lave er jordessen. Den mest moderne og dyreste er den bundindblæste støbejernsesse. Ind imellem er der mange varianter. Fælles for dem alle er at de indkredser kullene og tillader luften at sive igennem dem så man kan få en høj temperatur. 
(1300-1500grader)

En jordesse kan være en kreds af sten (ikke flint!!) med en diameter på ca. 20cm indvendig. Det gode ved denne model er at man kan forme essetruget efter hvad man skal smede. Går man skridtet videre, kan man lave en Lerblanding af sand, ler og fibre (hø/hestemøg eller lign.) og bygge essen op i dette. Man kan kombinere med sten. Når ler/sten-essen bliver varm hjælper den med at koncentrere varmen.

Jernesse:

En anden mulighed er at svejse en esseskål selv. Pladerne skal være minimum 2mm tykke, især hvis man senere hen får lært sig at essesvejse.

Selve essetruget skal være pyramideformet. Det vil sige 10x10cm i bunden. 8-10cm høj og ca. 12x12cm øverst. pyramiden svejses ned i midten af en plade på 50x50cm. I bunden laves 2-3 aflange riller 0,5x6cm til luften. Under rillerne svejses en stykke firkant rør på hvor der laves en lem i bunden til fjernelse af kulrester. I siden af firkantrøret svejses et stykke 1" (35mm) rør på med gevind. Dernæst en ventil til justering af luftmængden, og igen et stykke nippelrør. 1" rør passer inden i en støvsugerslange.

Gasesse:

En gasesse er god til at smede knivklinger i, da man får en ren opvarmning. Den bliver fyret op med flaskegas (propan) og er forholdsvis billig i drift. Man skal dog være varsom da det ikke er helt ufarligt at lege med gas. På youtube er der mange videoer af selvbyggere der har lavet gasesser.

Støbejernsesse:

Den nemme løsning er at købe en komplet esse, på f.eks www.smedjeriet.dk
  Luft

Man kan forsyne essen med luft på mange måder.

Blæsebælg:

Den enkleste og hyggeligste er den traditionelle blæsebælg. Blæsebælgen kommer i flere variationer. Der er den enkelte og den dobbelte bælg. Den enkle bruges parvis, så man får en jævn og stabil lufttilførsel. Disse kan bruges direkte på jorden. 

Den dobbelte bælg kræver et stativ. Den består af en bælg med to kamre. Det nederste kammer forsyner det øverste kammer med luft som så lukkes ud af piben i en jævn strøm. Luftsrtømmen reguleres ved at lægge vægt på det øverste kammer.

Nilfisken:

Ældre Nilfisk støvsugere kan både suge og blæse. Den er en god løsning til smeden i begynderfasen. Ulemper kan være støjniveauet og for stor lufttilførsel. Sidstnævnte kan dog reguleres med et spjæld i røret. Man må ikke sætte en effektdæmper på støvsugeren. Det holder motoren ikke til i længden.

Hjemmelavet blæs:

Blæsehjul fra gaskedler er utrolig gode til esser. Nogle modeller skal monteres i en kasse, andre skal blot sættes på en plade. De kan tilsluttes direkte til 230 volt og er meget stabile. Blæsere til oliefyr kan osse bruges. Her skal man blot svejse en overgang på til 1" rør.

Husk udsugning hvis du skal smede indenfor. Det kan være en emhætte hvor indmaden er skiftet ud med en kanalventilator der sidder så langt væk fra ilden som muligt. 

Luften kan blive tilført essen fra siden eller bunden. Bælge bruges som regel til sideblæs. Man kan dog godt lave et rør i jordessen som man kan blæse ned i så man får bundblæs. Det har dog mest betydning hvis man varmer smeltedigler.

Elektrisk Blæs laves for det meste som bundblæs, da det er den bedste løsning, og når man nu alligevel har muligheden, er det bedst.


Ambolt

Ambolten er den dyreste post.

Den "rigtige" ambolt er mellem 25 og 100kg tung og koster fra 1000kr og op. Man kan selvfølgelig være heldig at finde en brugt til billige penge, men det er ikke let. Til almindelig smedning er en 25kgs ambolt rigeligt.

For 200kr kan man købe en lille ambolt i f.eks Harald Nyborg. Den er dog lige lille nok til den seriøse smed. Det kan gå an i opstarten.

Har man adgang til en skærbrænder, kan det lade sig gøre at lave en ok ambolt af en jernbanesvelle.

En flad sten er osse blevet brugt igennem tiderne.

Ambolten skal have et stabilt underlag. Det kan være en træstub, eller en ramme af opretstående stave der er samlet med et jernbånd. under ambolten kan man ligge tagpap for at reducere klangen. En anden god ide til lydreduktion er en kraftig magnet på siden af ambolten.

Hammer

Din standard hammer skal være på 1 - 1,5 kg tung, og have en blød pen i den ene ende. En pend er en tilspidset bane som er god til at strække jernet. En sådan hammer kan købes under betegnelsen Smedehammer hos byggemarkedet.

Skal man senere hen slå et stort emne op, får man brug for en opslager. Det er en stor forhammer på 
1,5 - 2,5 kg med langt skæfte. 
Til opslåning er man to mand.

Kuglehammer:

Kuglehammeren er uundværlig hvis man skal lave gryder potter hjelme og lign.
Den kan købes som blikkenslagerudstyr hos en jerngrossist.

Planhammer: 

Planhammeren er ikke uundværlig, men en rar ting hvis man skal rette plader ud. Den har en stor bane og en smal hals.

Slegge:

Sleggen er et stykke hjælpeværktøj. Det er en hammer som man placerer på emnet og slår ovenpå med en anden hammer. Det er vigtigt at disse hamre ikke er industri-hærdet da de kan splintre ved slag. Hvis du vil bruge en købt model er det en god ide at hærde den om selv.
Sleggen er god til øksefremstilling og emner der skal slåes præcist på.
Tang

Det er vigtigt med en ordentlig tang at holde ved med. Det kan være farlig hvis den smutter for tit.

Til at begynde med kan det godt lade sig gøre med en polygriptang (vandpumpetang) men man skal sørge for at få fat i nogle ordentlige tænger.

En "Ulvekæbe" er en rigtig god allround tang der kan gribe det meste.

En "angeltang" er et must hvis man vil smede knive. Som navnet antyder, kan man holde anglen på kniven mens man smeder bladet.

En "hovslagertang" har osse et rigtig godt greb.

Se udvalget på www.smedjeriet.dk

Man kan selvfølgelig smede sine egne tænger, og det er osse det mest rigtige. Så får man en personlig tang til det man laver mest. Det kan dog være lidt uoverskueligt, hvis man er smed i opstartsfasen.

Kul

Ingen smedning uden kul. 

Der er to slags. Smedekul (stenkul) og trækul. 
Smedekullene er for den øvede.. Det kræver en god udsugning, da de er fyldte med svovl. Stenkullene skal have en konstant luft tilførsel, ellers går de ud. Det kan dog afhjælpes ved at blade lidt trækul mellem. 

Trækullene er co2 neutrale og brænder mere rent. Brændværdien er en smule lavere end smedekullene, men det har kun betydning hvis man vil essesvejse.

Smedekul købes hos et brændselsfirma

Trækul kan købes hele året i biltema - harald Nyborg og på www.traekul.dk. 
Sidstnænte er de bedste!.

Værktøj

Nu er du godt i gang!

Senere hen kommer der mere værktøj til

Mejsler
stålbørster
værktøj til ambolten som f.eks. stokmejsel
Flere tænger
Nitter
Nageljern - til at lave søm i
Afsætterbøjle
Skruestik
Bænksliber
Borax - flussmiddel til svejsning

Men nu er du i gang.. 🙂

Jern/stål

ALT jern fra gamle landbrugsredskaber er godt at smede i. I dag hedder alt jern stål, men det er misvisende. Forskellen er, hvor meget kulstof jernet indeholder. Alm jern har op til 0,4% kulstof. Stål til knivklinger ligger fra 0,75% til 1,2%. File ligger på ca. 1,2-1,5% Støbejern ligger over 4% og er ikke egnet til at smede i.

Indholdet af kulstof har stor betydning for hvad du skal bruge det til. Er du i tvivl, bør du altid lave en hærdeprøve. Alle disse begreber får du ind under neglene når du begynder at studere smedebøger og teknikker.. Det vil jeg ikke komme nærmere ind på.


Mere info

Gode smedebøger:

Kunsten at smi af Håvard Bergland

Poul's smedning trin for trin af Jytte Kristensen
     
Blacksmiths fundamentals

Youtube:

Der er et hav af videoer med masser af tips og idéer

Materiale:

www.traekul.dk
www.guldager-energi.dk
www.smedjeriet.dk

Facebook:

Der er grupper med forum for smede