trætjære

Når man ser billeder af fodaftrykkene fra de allerældste mennesker i Østafrika, er det næsten som om de lige har været her og bare er gået en tur. Den slags fund bringer en meget fjern fortid ganske tæt på.
Det kan vi desværre ikke hamle op med fra dansk stenalder, men så har vi noget andet. To uanseelige småklumper fra den ca. 10500 år gamle stenalderboplads Barmose i sydsjælland er noget særligt.
Der er tale om beg af birketjære, og har så tydelige aftryk af mennesketænder, som var de afsat i går.
"Skalk nr 5. 2011"

_________________________________

Jeg vil herunder prøve at vise grundprincipperne i hvordan man kommer frem til beg og de forskellige bi-produkter.
_____________________________

Beg er indkogt trætjære. Trætjære er et bi-produkt, når der fremstilles trækul. Til gengæld er trækul et bi-produkt når man skal bruge trætjære.
_____________________________

Fyrtræ indeholder meget trætjære, og Birkebark er osse rig på tjære. Sidstnævnte skulle være det mest udsøgte.
_____________________________

Trætjære har i ganske lang tid været brugt til overfladebehandling af træværk. I lande som bla. Sverige hvor der er tradition for træhuse, bliver det stadig brugt i stor stil. Tjæren har mange egenskaber. Den lukker af for solens skadelige stråler, holder fugten ude og tillader samtidig træet at ånde. Det er hårdfør og holder i mange år. Det modvirker dog ikke råd og skimmel.
_____________________________

Beg er i tusinder af år blevet brugt som tætnings og imprægneringsmiddel på f.eks skibe. Det er osse blevet brugt som lim til pile.
_____________________________

OBS!!

Under fremstilling af trætjære, opstår der giftige dampe fra bla. terpentin. Vær varsom!Pak en 50l tønde med træ. Meget gerne med birkebark eller fyrtræ. Fold kanterne så tønden kan gå inden i bunden.

Skru en 3/4" vinkel i udluftningshullet og et rør på ca 1 meter. vend tønden på hovedet og grav en rende så røret kan få fald væk fra tønden.

For enden af røret graver man et hul til aftapningsfadet

Tætn med ler så tønden bliver lufttæt, på nær aftapsrøret selvfølgelig.

Fyr moderat op og hold ilden ved lige i op til 6 timer.

Efter endt brænding har man dejligt hjemmelavet trækul og tjære.

Trætjæren koges ind til beg. Når der kommer tykke bobler, snor man det op på en pind og lader den køle ind imellem.

Flere fotos her..

https://picasaweb.google.com/114258444275075324077/TjReBeg?authuser=0&feat=directlinkSenere kan man se frem til en brænding "vikingstyle" med en mile dækket af græstørv.

Resultatet af 50 liter ovntørret fyrtræ uden bark.