21-09-2008

Denne guide vil vise dig min måde at tilvirke en kvindekniv på..

Dette er min tredje kvindekniv, og jeg vil sikkert lave en del af processen om, efterhånden som jeg bliver mere erfaren ud i denne knivtype.

Men jeg synes allerede nu at jeg kan fortælle lidt om hvordan jeg gør..

Jeg har selv taget billeder af processen, så derfor er kniven ikke varm på nogen af billederne.
 

Materialet er;
 1. stk rundstål Ø10mm. ca 40cm så man kan holde den i hånden, mens man smeder.

Jeg har brugt en tand fra bedstefars gamle hesterive.

-----------------------------------------

Afsæt angelen, eller bøjlen om man vil, ca 2,5cm inde. Flad bladet en smule ud.

Start allerede nu med at skubbe materialet fra spidsen bagud så man kan bygge den trekantede klinge op.

Smed angelen lidt ud så man får plads til at arbejde på klingen.

Spids klingen yderligere ved at skubbe materialet bagud. Klingen får efterhånden en god tykkelse som vi skal bruge til at brede den ud med.

Form klingen bagpå mens den stadig er tyk, så den ikke bliver deform.

Bred nu bladet ud med pennen på hammeren. Slå kun nedad mod nederste spids. Det er vigtigt at man har formen på klingen i tankerne hele tiden. Slå samtidig æggen ned, så den ikke bliver ujævn eller krøller.

Obs! Slå lige meget på begge sider af bladet. Det medvirker til at klingen ikke vrider sig ved hærdning

Klingen skal ende med en tykkelse på ca 2,5-3mm i ryggen på det tykkeste sted.  

Ryggen skal køre ud i en spids. Alt på denne klinge skal faktisk være trekantet.

Ryggen kan rundes yderligere, hvis den ikke har fået nok da man bredede den ud. Rundingen skal fortsætte i en blød bue ud i angelen/bøjlen. Men det kommer senere.

Nu er klingen nogenlunde klar. Så skal vi igang med angelen/bøjlen. Æggen formes til når den skal slibes.

Pend angelen/bøjlen 5-6 cm længere ud, og kort den af.

Brug en kuglehammer eller blød pend til at jævne det bagerste af klingen ud, så den osse får en jævn bue ud i angelen.

Pend angelen ud til ca 5mm og rund den. 
I enden kører man
ind på 2-3mm.
 

Lav et øje i enden. Lad enden køre med rundt så øjet bliver kontinurligt.

Bøj angelen på plads. Størrelsen på bøjlen er en smag sag. Der er fundet et utal af kvindeknive og lige så mange former.

Normalisering:

Læg kniven i en god bunke kul og varm den op. Lad den nu ligge en time eller to så den kan stresse af. Dette gør metallet mere finkornet og fjerner spændingerne, så den ikke vrider ved hærdning.

Hærdning:

Varm klingen op til 720 grader. Ved denne Temperatur bliver stålet u- magnetisk. Bratkøl klingen i olie der er opvarmet til 40-60 grader.

Anløbning:

Varm En jernklods godt op og varm ryggen af klingen på denne til en korngul farve breder sig ud i klingen. Bratkøl igen. Nu er klingen klar til slibning.

En god hærdning indikeres ved at glødeskallerne er sprunget af klingen.

Her er så den færdige kniv.

God fornøjelse..

Her er den næste jeg lavede.. Så længe man kan se fremskridt er det ikke helt tosset

En gammel smed har engang sagt:

"Man er ikke smed før man har smedet i 25 år"

Ikke helt forkert!

Andre former, med et andet udgangspunkt

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Sabine | Svar 13.12.2014 10.39

Sælger du dem?

sabine 13.12.2014 11.44

Øv øv

ful 13.12.2014 11.42

Næh. Smedjen er pakket sammen p.t.

Elly Larsen | Svar 19.12.2013 09.18

Ved du hvor man kan købe en kniv til garvning. evt en ulo kniv
MVH E: Larsen

Nesle-Anne | Svar 15.05.2012 15.42

nydelig!

Morten Høst | Svar 28.10.2011 17.52

En fin instruktion. Glæder mig til at prøve.

privat(dk) | Svar 18.10.2011 11.56

kan i ikke lave video om SVÆRD SMEDNING hvor man smeder kligen og banker parerbøjlen ned i kligen og skaftet.

privat(dk) 21.10.2011 13.27

ok

fulgjyr 18.10.2011 23.46

JO! Men ikke lige nu!

Borg | Svar 17.12.2010 13.56

hvad er bratkøling og hvilken olie skal anvendes

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.11 | 23:23

Hej Sara. Mit lammeskind er bliver sort på skind siden, under tørring. Kan jeg rede det?

...
08.11 | 21:33

Meget kort tid jo. Kun til de er blødt op

...
08.11 | 21:07

Hvor lang tid tror du ca. skindene skal ligge i blød? Er ret betænkelig ved at have det liggende for længe. Men det ligger i en balje i et udhus.

...
06.11 | 14:49

Aha. En let saltvandsopløsning burde være nok. 1cm kød max. Man kan evt høvle skindsiden ned

...
Du kan lide denne side