Familien Thrane

Thranegaard Nr. Lyngby 2013

Poul Immanuel Mygind fortalte bl.a. i "Min barndom"

"Nord for skolen var selv Lyngby, og næsten alle her var fiskere. Dog var min fars fætter, Ernst Trane, resturatør og ejer af Lyngby Mølle, som oprindelig stod i Sdr. Lyngby."

Straks satte det mig i gang. Så måtte denne Ernst Thrane jo også være Peers slægt, og det var lidt sjovt, at netop de havde ejet Lyngby Mølle, hvor min svigerfar gik til bal i sine unge dage, og hvis både havde givet den ene og den anden et par flade.

Jeg kiggede lidt i kirkebøgerne og i min efterhånden store gravsten-samling og fandt såmænd Ernst forældres sten.

Ernst Thranes forældres gravsten på den gamle kirkegård i Nr. Lyngby. Moderen Ane Kirstine Jensdatter var en kusine til Peers tiptipoldemor Cathrine Pedersdatter

Ane Kirstine tjente henne hos hendes bror Niels Michael Mikkelsen ( Pouls farfar), da hun giftede sig med Gaardmand og Ungkarl Peder Nielsen. Vielsen fandt sted i Lyngby kirke d. 7. maj 1875. Forloverne var Niels Michael Mikkelsen og Peder Nielsens far Niels Pedersen.

At Ane Kirstines bror hed Mikkelsen og hun Jensdatter, skyldtes udelukkende, at det var lige i overgangen i Lyngby sogn, hvor børnene fik faderens efternavn i stedet for hans fornavn.

Peder Nielsen havde tilnavnet Thrane, for han var søn på Thranegaard i Lyngby. Da Peder Nielsen Thrane og Ane Kirstine begyndte at få børn, fik de alle efternavnet Thrane. 9 børn blev det til i ægteskabet, 6 piger og 3 drenge, men Ernst var den eneste dreng, som oplevede at blive voksen.

 

 

Børn i ægteskabet

Ane Wilhelmine Marie Pedersen Thrane 19.02.1876-1963

Agnes Agnethe Pedersen Thrane 03.04.1877 -

Emilie Kristine Pedersen Thrane 12.08.1878 - 11.03.1893

Petrea Pedersen Thrane 14.09.1879 -

Jens Mikael Pedersen Thrane 03.03.1881 - 19.01.1898

Ingrid Pedersen Thrane 19.01.1883 - 16.10.1976

Niels Ernst Pedersen Thrane 06.05.1884 - 12.09.1973

Angelika Pedersen Thrane 24.06.1885 - 28.02.1886

Johannes Pedersen Thrane 27.06.1889 - 14.04.1890

 

12. juli 1901 døde Peder Nielsen med tilnavnet Thrane. Han blev begravet 5 dage efter fra Lyngby kirke, som lå så tæt på skrænten efterhånden, at det blot var et spørgsmål om tid inden der måtte bygges en ny. Han blev begravet på kirkegården, og en lille kilometers penge derfra, måtte der spekuleres på hvad man nu skulle gøre med Thranegård. 

Den gamle kirke til venstre i billedet - mens jeg er ret sikker på, at det er Thranegaard der ligger yderst til højre i billedet.

Ernst, var 17 år gammel da faren døde, og det blev besluttet, at han skulle overtage gården - men ikke alene - de vurderede måske, at han stadig var for ung. Han og hans ældste søster Ane Vilhelmine Marie ( kaldt Marie)  overtog gården sammen. Senere samme år - altså 1901 - giftede deres søster Petrea sig med Jens Christensen Baand, og der var taget hul på næste generation.

12. april 1903 mistede Ernst og Marie og de andre søskende deres mor. Ane Kirstine blev begravet ved siden af sin mand på Lyngby kirkegård.

De 2 afdøde forældre behøvedes nu ikke, at spekulere så meget på deres børns fremtid, de var, lavet af noget godt stof, og viste sig at have udvikling og fremtidsversioner i sig.

Efterhånden lå kirken 20 meter fra skrænten, og i 1913-1914 byggede man den nye Lyngby kirke, ikke mere end et par kilometer væk fra den gamle, men her tog havet ikke så hårdt på landskabet. Tilbage stod de gamle gravsten, her i blandt Peder Nielsen Thrane og Ane Kirstine - og der stenen endnu - mærket af vinden, vandet og tiden.

Marie var jo sikkert meget godt tilfreds med at have sin egen gård sammen med broderen Ernst, men i 1908 giftede hun sig med Jens Peter Hjermitslev, og tiden var kommet til, at Ernst blev eneejer af Thranegaard.

I 1909 blev deres søster Ingri - ja - sådan stavedes det faktisk - gift med Anton Alfred Jensen. De fik deres liv på gården Kronholm, men mere om dem senere, i en anden fortælling. I 1916 giftede Agnes sig med Hans Ingvar Hansen og som den sidste giftede Ernst sig i 1917.

Men i første omgang tilbage til Marie:

Hvis nogle i Nr. Lyngby gik og troede, at Marie bare ville gå og være fru fiskeeksportør Jens Peter Hjermitslev - så måtte de tro om. Mellem kirken og og Thranegaard indrettede hun Badehotel.

Da hun syntes, at der manglede et dansested, fik hun og manden rullet den gamle mølle hen tæt på badehotellet, så det stigende antal turister og de lokale kunne danse til levende musik.

Selv om det hele gik stålende valgte Jens Peter Hjermitslev og Marie, at sælge hele herligheden til Ernst, og flyttede til Hirtshals. At Marie ikke hvilede på laurbærene, kan man læse i omtalen i avisen i forbindelse med, at hun fyldte 85 år.

Lærer Christensen

Niels Ernst Pedersen Thrane blev født d. 6. maj 1884 på Thranegaard, han blev døbt d. 14. september samme år i Lyngby kirke, og blandt fadderne var Lærer Christensen.

Han giftede sig d. 2. marts 1917 med Olga Ingeborg Vestergaard i Emb kirke, og tog hende med til gården derude så tæt på havet.

Da de havde været gift i 8 1/2 år havde Olga født 7 børn. Deres datter Ingrid havde de mistet 5 måneder gammel, og havde begravet hende på den nye kirkegård ved den nye kirke.

Måske fordi de overtog Badehotellet og Lyngby Mølle holdt de en pause med at forøge børneflokken, men i 1934 fik de en efternøler.

Ernst og Olga havde vel i grunden nok at se til, med børnene, med Thranegaard, som der blev drevet landbrug fra, Badehotellet og Lyngby Mølle, men diverse avisudklip fortæller, at Ernst nærmest var fyldt med en uendelig energi for alt hvad der vedrørte Nr. Lyngby.

 

Omtale i avisen da Ernst fyldte 75 og 85 år og med Lyngby Mølle i baggrunden

Ernst blev ved næsten helt til at livet ebbede ud for ham. Han døde 12. december 1973 89 år gammel. Olga, han havde delt så meget med, døde 22. oktober 1981. Begge ligger de begravet på Nr. Lyngby kirkegård, ligesom deres døtre Ingrid de mistede som lille - og Marie, som blev boende i hjemmet.

Du kan se Ernst og Olgas gravsten her http://www.p-lindstroem.dk/lyngby/DSC00828.jpg

Se det var hvad jeg fik ud af 3 linjer i Poul Immanuel Myginds lille fortælling.Torsdag d. 21. marts 2013
Ann Nygaard

Til toppen af denne sideThrane eller gå til Nr. Lyngby

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I dag | 13:13

JEG GIK I SKOLE MED ANNA DYRBY I JERSLEV....IDTIL 5 KLASSE MENER JEG...VIL SAA GERNE I KONTAKT MED HENDE...JEG HEDDER BODIL DAHL OG HAR

...
30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE