Christiansø og Frederiksø

Jeg har aldrig været et sted, som har fascineret mig så meget som netop disse øer.

I 2003 gik sommerferien til Bornholm. En af dagene skulle vi - naturligvis - besøge Christiansø og Frederiksø. Det er måske ikke naturligt for så mange andre, som holder ferie på Bornholm, men det var et must for mig.

Det underlige er, at jeg drages af øer, men får bestemt også økuller af at være der.

Når man skal til Ertholmene er det vigtigt, at holde øje med vind og vejr, for båden vi skulle sejle med fra Allinge, sejler ikke hvis det blæser for meget.

Vi sejlede derover i det smukkeste sommervejr, og alligevel fik vi bølgegangen at mærke, da en speedbåd med høj fart krydsede vores bane, hold op det gyngede, og kaptajnen havde sandelig også gang i hornet.

 

Ertholmene er i alt 9 øer, men kun de 2 er beboet, nemlig Christiansø og Frederiksø. Til sammen udgør de ca. 26 ha ( godt 22 til Christiansø og 4 til Frederiksø.). Der er jo mange dejlige små øer i Danmark, men det der gør disse til noget ganske særligt er, at her er bygningsmæssige mesterværker - og alting har et navn på øerne

Så fantastisk et sted - tror bestemt at det er paradis på jord. Skulle jeg endnu en gang komme helt til Bornholm, så er det sikker og vist, at jeg vil besøge disse fantastiske øer igen.

Det hele er så småt - så uendeligt småt. Det som der på kortet, man får udleveret på færgen, ligner et "vejkryds" er 2 smalle stier der krydser hinanden. Her er fyldt med fantastiske bygningsværker.

Er det ikke bare smukt ?

Det var første gang familien var udstyret med digitalkamera. Dette blev ført af Peer, mens jeg, troligt gik rundt med det gamle. Det var nu ikke et digitalkamera vi selv havde købt... næh, det var et min svoger havde fået som sidegevinst for køb af foder til sine grise.

Øerne er klippeøer, så der findes ikke jord der naturligt. Alt det der er der, er kommet med potteplanter og fugle. Øerne er ejet af Forsvarsministeriet. Folk der bor på øerne betaler ikke skat. Når der ikke er jord, er der heller ikke grundvand, så man har nogle store kar - som er et gammelt granitbrud - som opsamler regnvand, som så bliver til drikkevand. Til at skylle toiletterne med bruger man saltvand.

Her er der bastioner som der i andre egne er garager....Gyldensløwes Bastion, Rantzaus Bastion, Bielkes Bastion, Dronningens Bastion, Coucherons Bastion, Kongens Bastion, Juuls Bastion og Spanns Bastion.

Der bor lige omkring 100 mennesker på de 2 øer. Jeg er ikke i tvivl om, at man skal være af en speciel støbning for at bo der. Meget øde og meget afsondret om vinteren, og om sommeren, er der massser af liv, i nogle timer.

En af dem der en gang boede der var J.J. Dampe. Han boede der nu ikke frivilligt, han sad i fængsel der. Dampe kendte jeg ikke før at jeg købte Iselin C. Hermanns bog Dampe. Når man har besøgt øerne, så fornemmer man det samfund som bogen foregår i. Der er så meget historie på de øer, hvor flere af bygningsværkerne er fra 1600 årtallet.

De 2 øer er forbundet af en gangbro. En gangbro hvor der max. må være 10 personer af gangen. Man kan lige smyge sig forbi en modgående. Nu er det ikke så galt på en smuk sommerdag, men det er altså også den mulighed og samme bro en stormfuld vinterdag.

 

Når man har hang til at fotografere smukke gadelygter kan man ikke klage over Christiansø og Frederiksø udbud

Et par timer eller 3 er man der som turist. Det afhænger af hvilken båd man tager over. Ganske få kan overnatte på øerne, men der er altså både overnatningsmuligheder på kroen og der er skam også en teltplads.

Faktum er, at man slet ikke har lyst til at tage hjem når man skal hjem, for man har slet ikke, trods det er så småt, fået suget nok til sig.

Jeg kan på det varmeste anbefale en tur til disse helt fantastiske øer derude midt i havet.

Onsdag d. 13. marts 2013
Ann Nygaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I går | 13:13

JEG GIK I SKOLE MED ANNA DYRBY I JERSLEV....IDTIL 5 KLASSE MENER JEG...VIL SAA GERNE I KONTAKT MED HENDE...JEG HEDDER BODIL DAHL OG HAR

...
30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE