Martin der kuldsejlede - og ikke kom hjem i live

Den 26. juli 1912 var der bryllup i Lyngby kirke. Maren Kirstine Mikkelsen giftede sig med fisker Martin Kristian Pedersen Toft.

Brudgommens far Peder Kristian Simonsen var den ene forlover, mens den anden var brudens far Peder Andersen Michelsen. Netop Peder Andersen Michelsen var fætter til Peers tipoldefar Peder Andersen Nielsen se evt. Peders Aner, i det Michelsens far var bror til Nielsens mor.

Begge må de have troet på et langt og lykkeligt liv sammen med børn og hjem, og Maren blev da også gravid umiddelbart efter brylluppet.

Fredag d. 10. maj 1913 tog Martin på havet, som han havde gjort så mange gange før, for at skaffe ham selv og hans kone fisk på bordet. Han tog afsted sammen med Johannes Marinus Madsen, der også var en af de lokale fiskere i Nr. Lyngby.

Men Johannes og Martin var ikke kommet hjem, da solen gik ned, de var heller ikke kommet hjem 9 dage efter, da Maren nedkom med hende og Martins førstefødte. Det blev en dreng.

D. 15. juni 1913 blev drengen døbt i Lyngby kirke, og han fik navnet Martin Pedersen Toft, opkaldt efter den far, som Maren godt vidste aldrig ville få sin søn at se.

8 dage efter den lille Martin var blevet døbt fandt man liget af Johannes. Det blev fundet ca. 2 km. fra land ved Hirtshals, i Horne sogn. Han blev begravet 3 dage efter på Lyngby kirkegård.

D. 5. juli fik Maren vished om, at hendes Martin ikke kom hjem igen. Han blev fundet 5 km. fra kysten ud for Rubjerg fyr. Maren begravede ham på Lyngby kirkegård d. 8. juli.

Nu måtte hun og lille Martin videre med livet - hvor svært det end kunne være

Uddrag af Lyngby kirkebog, Børglum Herred, Hjørring Amt

Maren blev gift igen, denne gang med tjenestekarl i Vejby Jørgen Peter Mikkelsen, som var født d. 27. marts 1890 i Harridslev sogn. Det er ikke utænkeligt, nærmest vil det være mest sandsynligt, at de 2 var i familie med hinanden, uden jeg dog i skrivende stund har styr på hvordan.

Endnu engang var Peder Andersen Mikkelsen forlover ved sin datters bryllup, lige som Jørgens far, Mikkel Mikkelsen, der var blevet gårdejer i Vejby sogn, var det.

Maren fødte ham 3 sønner i årene 1917 til 1920. I 1922 skulle Maren atter føde. Fødslen fandt sted d. 26. marts, det blev endnu en lille søn. Drengen kostede Maren livet, hun døde samme dag, og blev begravet d. 31. marts på Lyngby kirkegård.

Sønnen blev opkaldt efter hende med navnet Marius Kristian, men han blev kun 4 måneder gammel.

En dag for flere år siden, sad jeg og kiggede i kirkebøgerne i Lyngby, faldt over Martins dødsfald, og kiggede på nogle endnu ældre fotografier jeg havde af gravsten på Lyngby kirkegård - og her fandt jeg til min glæde, at jeg havde fotograferet stenen.

Den triste og hårde skæbne, både Maren - Martin og sønnen Martin fik, har givet mig anledning til at skrive en side om strandvaskere, om fiskere og sømænd som døde derude. Heldigvis fandt man liget af Martin, og han fik en begravelse der hvor han havde hjemme.

Men mange andre fik ikke deres kære hjem, de skyllede ind på en tilfældig strand - men fik, og det må vi huske på, en værdig begravelse på en kirkegård alligevel se Strandvaskerne

8. november 2012
Ann Nygaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Knud Mikkelsen | Svar 18.02.2021 22:50

Hej Ann. Fin beskreven historie, som jeg godt kender. Maren Kirstine Mikkelsen var min farmor og Jørgen Peter Mikkelsen min farfar. 3. søn Ejnar min far.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
02.07 | 11:22

Altså, hvor gør du det godt. Meget, meget spændende læsning! Jeg holder 2 foredrag om Steen St. Blicher, og har fundet nyt. www.poulmarcus.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE