Cathrine Pederdatters bibel

Cathrine Pedersdatter

Peers tiptipoldemor

Hun blev født i oktober 1813 i Lyngby sogn. Hun blev 9. september 1820 vaccineret mod kopper af Møller fra Vrensted. Hun og Niels Andersen, der var fra Vittrup, Børglum sogn, ville giftes.

Lige som ved alle andre ægteskabsindgåelser på den tid, skulle der lyses 3 gange over dette par, så folk kunne gøre indsigelser mod at ægteskabet blev indgået.

Ungkarl Niels Sørensen, Skøttrup, havde noget imod ægteskabet, og indgav en klage. Han fik nu ikke medhold, og d. 8. juni 1838 blev Cathrine Pedersdatter og Niels Andersen gift i Lyngby Kirke.

Ægteparret flyttede ind på gården i Vittrup, og de fik 13 børn. Her i blandt 1 hold tvillinger, der begge døde som små og et hold trillinger, hvoraf de 2 døde som små, men de sidste 8 voksede op på gården i Vittrup, der tidligere havde været fæstegård under Børglum Kloster.

Deres ældste søn blev snedker og graver i Løkken, så det var den næstældste søn Peder Andersen Nielsen, som overtog gården. Cathrine Pedersdatter blev enke i 1856.

28. december 1871 fik hun en bibel, og hun skrev med smuk skrift i, at biblen var hendes. Hun skrev i den frem til sin død 5. marts 1882 og derefter skrev hendes efterslægt i mange år efter, når der skete store begivenheder i familien.

Her er de håndskrevne sider.

 

 

Den sidste der har skrevet i den er Peers bedste, Ane, som var Cathrine Pederdatters oldebarns kone, og som ligesom Cathrine flyttede ind på gården, og levede sit liv der. Hun skrev i 1977, at biblen tilhørte hendes datter - Birgitte Pedersdatter - som hun selvfølgelig ikke var blevet døbt - men Ane vidste godt hvordan man gav sådan en bibel videre.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 18:25

Mine forældre var nærmeste nabo til Karl og Ane Marie på Gl. Skolevej. En af mine brødre var bedsteven med Jens Anker. Jeg husker meget om dem......

...
29.08 | 16:46

Er der nogen der kan huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted i 40erne og måske ind i 50erne
Ejeren hed Harald Lillebæk Dam og hustruen Margrete Dam

...
22.07 | 18:03

Kan nogen huske, at der lå et gartneri på hovedgaden i Sulsted sidst i 40 erne og måske ind i 50 erne.
Ejeren hed Harald Dam og hustruen Grtte Dam.

...
02.07 | 11:22

Altså, hvor gør du det godt. Meget, meget spændende læsning! Jeg holder 2 foredrag om Steen St. Blicher, og har fundet nyt. www.poulmarcus.dk

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE